Persefone i el llenguatge universal del metal
L’agrupació andorrana de metal Persefone pot ser la de major projecció internacional al Principat, i treballa actualment en la producció del seu sisè disc.
Foto: Eric Rossell Vela
Tot i que Persefone va començar el seu periple amb dificultats –com tota banda que busqui l’èxit–, ha sabut calar en l’escena mundial del metal amb participacions memorables, a Mèxic, Japó, Estats Units, Canadà i diferents països europeus. Des del 2001, el grup ha lluitat per aconseguir la seva identitat musical i, finalment, tres anys més tard, va presentar el seu primer àlbum anomenat Truth Inside the Shades, sota el segell discogràfic japonès Soundholic.
Després, el 2006, el disc conceptual Core arribaria al mercat per a relatar la història mitològica de la deessa grega Persèfone, mentre que Shin-Ken, el 2009, i Spiritual Migration, l’any 2013, ampliarien la discografia de la banda. Malgrat tot, el 2017 va ser molt productiu per a Persefone, ja que va llençar el seu cinquè i més recent disc. Sota el non d’Aathma, la producció es va convertir en la més aclamada pel públic i va ser l’àlbum més venut del sextet. Des d’aquell moment, les sales de concert es van omplir encara més, mentre que els mitjans de comunicació especialitzats van parar més atenció a la feina feta pels artistes andorrans. Tal va ser l’èxit d’Aathma, que Persefone va arribar al número u de descàrregues a Amazon Japó.
Sens dubte, ser d’Andorra resulta més aviat exòtic i crida l’atenció. Actualment, Persefone representa, amb qualificació positiva, el nom del país i deixa la seva empremta allà on toquen. Mentre els membres de l’agrupació coneixen fans, fan noves amistats i es relacionen amb altres grups, la curiositat per saber més del nostre país marca part de la seva agenda, però cap d’ells perden el seu objectiu: consolidar-se com a referent del metal.
Amb molta il·lusió, en recorden algunes de les seves fites. A Mèxic, van exhaurir totes les entrades i van protagonitzar un concert molt intens, amb l’acompanyament d’un públic compromès que mai va deixar de mostrar el seu afecte. A Los Angeles, en una presentació a la mítica sala Whisky a Go Go, van estrenar-se als Estats Units, mentre que a Tòquio es van trobar amb un públic totalment diferent però encantador. Tants han estat els concerts memorables de Persefone, que resulta difícil enumerar-los, però és inqüestionable que el 70.000 Tons of Metal i el Wacken Open Air ocupen un lloc especial.
Toni Mestre, al baix; Carlos Lozano, guitarrista; Miguel Espinosa, vocalista i teclista; Marc Martins, vocalista; Sergi Verdeguer, a la bateria, i Filipe Baldaia, també a la guitarra, li donen vida a Persefone, que treballa en la sisena producció musical, amb previsió de llançament durant la primera meitat del 2020. Per primera vegada, la banda no busca segell discogràfic, sinó que rep ofertes de distintes firmes internacionals.