Mireia Clua, una vida entregada a la música
Malgrat que va donar els seus primers passos dins del món de la música acadèmica, el seu esperit lliure i innovador va permetre a la Mireia Clua trobar la seva identitat com a violinista de música moderna.
Foto: Irene Clua
La seva formació musical va començar de ben petita, a l’Institut Andorrà d’Estudis Musicals (IAEM) d’Andorra la Vella, que li va permetre formar part de la primera generació de la Jove Orquestra de Cambra d’Andorra, dirigida pel cèlebre Gerard Claret. Posteriorment, la Mireia va continuar els seus estudis musicals a l’Aula de Música Moderna del Liceu, a Barcelona, sota la tutela del professor Ernesto Briceño, i al Taller de Músics de Barcelona, amb Carlos Caro. Amb la tutoria dels dos professionals, la Mireia es va deixar atrapar per les notes del violí modern.
Des de sempre ha estat inspirada pel desig de crear i compondre la seva música, així com entendre l’harmonia musical més enllà de les partitures. Però el punt d’inflexió va ser quan, en un curs del qual va ser partícip, va ser testimoni de les habilitats d’improvisació d’un violinista clàssic. “Quan ell va tocar i improvisar, em vaig quedar al·lucinada per la manera en la qual fluïa. Vaig dir: jo vull fer això”, va confessar la Mireia, qui ara gaudeix d’un estil inconfusible.
Després de fer vida a Barcelona i formar part del grup Carnal, guanyador del concurs Sona 9 i finalista del Premi Carles Sabaté de cançó en català, va ingressar a l’Orquestra Iberoamericana de Barcelona, on va tocar un ampli repertori musical de compositors llatinoamericans. Precisament, en aquesta ciutat es va interessar per la pedagogia del violí, i va treballar com a professora d’aquest instrument i d’orquestra infantil. Posteriorment, el 2011, va publicar el llibre Plink!, perquè els més joves poguessin inventar melodies i improvisar sense posar límits a la seva creativitat.
La seva passió per la música i la seva consciència social la van fer arribar a Amèrica Llatina, específicament a Nicaragua, on va estar al capdavant del programa pedagògic de l’ONG Música para Vivir, al barri René Cisneros, de la capital nicaragüenca. Tanmateix, va ser professora de violí a la Casa de los Tres Mundos, a Granada i, a República Dominicana, va crear el projecte Música Maestro, per capacitar en ensenyament musical els mestres de primària d’una zona rural de la província de Monte Plata.
En tornar a Andorra, el 2018, la Mireia ha encès encara més la seva espurna musical que la fa tan diferent, a través de composicions pròpies per a violí elèctric i utilitzant un pedal looper, que permet afegir capes de baix, percussió i acompanyament, per a crear l’efecte d’una banda completa. La seva mestria i versatilitat per a abordar estils com ara funk, bossa nova, latin, blues, pop, jazz o música clàssica, són la clau del seu encant i li va obrir les portes del CIB Fest, un festival cultural, dut a terme per l’Organització d’Estats Iberoamericans, que es va celebrar setembre passat a Madrid.
A Andorra, per descomptat, va participar en el Jambo Stret Music Festival 2019, en concerts al bar musical Harlem i al Mood Sensorial Restaurant, i també a la línia de sortida de la 10a edició de la Cursa Popular Illa Carlemany.
Durant tota la seva vida ha treballat en el món de la música i, a banda de les seves presentacions, continua amb l’ensenyament a través de cursos de creativitat i improvisació musical, i continguts didàctics per al mètode nord–americà Improvise for Real (IFR). Actualment, la Mireia treballa en el seu primer disc amb composicions per a violí elèctric i espera enregistrar-lo durant el 2020, però mentrestant podem gaudir dels seus videoclips a YouTube i al seu perfil d’Instagram @mireiaclua.