Llibres del mes d’octubre: la nostra selecció de lectures recomanades

Els llibres són una finestra a un nou món, on el coneixement i la narrativa conviuen en harmonia. Avui et presentem les nostres lectures recomanades, perquè les gaudeixis aquest mes.

 

Un país a la copa. Alella, el vi humà

Laura Saula Tañá

Editorial Fonoll

 

Què hi ha dins d’una copa de vi? Aquesta és la pregunta amb què comença tot. Un interrogant que va més enllà del concepte físic, tàctil, de l’objecte i del seu líquid ancestral. Perquè si t’endinses en una copa de vi, hi pots trobar moltes històries, suor, feina, llàgrimes i alegries. Un país a la copa és una arqueologia humana de totes aquelles persones que conformen el patrimoni vitivinícola.  Unes històries que parlen d’un petit enclavatge del Mediterrani, però que, en el fons, també expliquen les arrels viticultores de tot un país.

 

El món es torna senzill

Laura Gost

Editorial Empúries

El llibre relata la crònica d’una erupció emocional. A través de la seva mirada, l’autora fa una meditació sobre la relació que hi ha amb el cos des de l’adolescència fins a la maduresa. L’evolució personal, l’exploració dels desitjos i la gestió de les contradiccions conflueixen en un testimoni coherent que és també, i sobretot, un manifest a favor de la llibertat d’elecció com a única manera de viure.

 

Quatre dones del setze

Laia de Ahumada

Editorial Medusa

Les protagonistes d’aquest llibre són Hipòlita, Jerònima, Beatriu i Estefania, quatre dones del segle XVI de les quals s’ha conservat la seva correspondència. Són dones casades, viudes i monges que escriuen sobre negocis i plets, però sobretot de la vida quotidiana, de criança, de la salut, de minyones, de relacions i de casoris. L’autora d’aquest relat, Laia de Ahumada, les coneix molt bé i després d’estudiar les seves cartes ha convertit la història de cada una d’elles en una ficció molt real. Real perquè totes les protagonistes van existir i ficció perquè cada vida se n’explica en aquest volum una història mai contada.

 

 

Tractat d’anatomia

Òscar Palazón

Editorial Medusa

 

Finalista del 41è Premi Just Manuel Casero, Tractat d’anatomia és un dietari angoixant que barreja gèneres literaris, un laberint narratiu que convida el lector a endinsar-s’hi i el desafia a trobar-ne la sortida. L’obra planteja, en un espai inquietant, una mena de pavelló on viuen unes persones tancades, sotmeses a un règim carcerari. Una lenta evolució cap a una tragèdia que està feta de petits detalls, amb la creació d’una atmosfera angoixant que es manté amb robustesa durant tota la narració i que va augmentant d’intensitat, a partir de les reflexions i les observacions d’una veu que parla en primera persona del plural.