L’Art al servei de la comunitat : Samantha Bosque
El món de l’art no és alié a la realitat d’aquesta pandèmia produïda per la Covid-19, que està assotant el planeta. Cada vegada són més els artistes que aporten el seu granet de sorra per a fer front a la crisi sanitària, econòmica i social, que travessa Andorra i la resta del món. Per aquest motiu, s’estan tirant endavant importants campanyes solidàries en les quals es destaca la participació de figures de renom del país, cadascuna des del seu àmbit.
Foto: SFGA / CEsteve / JAViladot
És el cas de l’artista Emma Regada, amb la seva escultura col·lectiva “Carrers buits, ments ocupades”; Samantha Bosque, que s’ha sumat al projecte Solidaritart; i el cantant Patxi Leiva, amb la creació d’una cançó per a la campanya #quedatacasa. Són només alguns de molts exemples.
“Petite mort”, per al projecte del col·lectiu solidari SOLIDARITART
SOLIDARITART és el col·lectiu solidari del qual forma part Samantha Bosque. Es tracta d’una iniciativa filantròpica d’artistes solidaris units per l’art, que neix per a donar suport a causes humanitàries, tot aportant cadascú una obra pròpia.
L’obra i projectes futurs
“En una situació com la que estem vivint suposo que, com a artistes, poder aportar el nostre gra de sorra en aquesta iniciativa, en la qual la donació d’una de les nostres obres pot ajudar, personalment em sembla especialment interessant. Considero que és una oportunitat per a poder ajudar en aquesta pandèmia”.
“Petite Mort és l’obra amb la qual estic participant en aquest projecte. Prové d’una exposició que vaig fer a Andorra sobre el món de l’eròtica i el rol de la dona dins de l’eròtica. Vaig triar aquesta obra justament perquè estem vivint una situació en la qual trobo que una de les coses que falta és el contacte amb les persones més properes. La imatge d’aquestes dues mans que s’agafen, em va semblar una imatge que podria transmetre molt un dels neguits d’aquesta situació, aquesta necessitat de tornar a recuperar el tacte amb les persones.”
“No m’he plantejat treballar en un mural la Covid-19”
“La meva vida professional l’he repartida aquests últims anys entre les pintures exteriors dels murals i l’obra d’estudi. Pel que fa als murals no m’he plantejat treballar la Covid, però curiosament, per al meu projecte d’obra artística, abans que tot això passés, ja fa un any que estic treballant en un projecte que està vinculat amb la idea de traspassar portes i estar darrere de les finestres. Justament, en un moment com el que estem passant, es reforça encara més la idea d’aquesta distància, d’aquest voler passar portes que no podem traspassar per diferents motius. La sensació de veure el món a través d’una finestra, que ara més que mai estem vivint, no com a idea abstracta sinó com a realitat física.”
“En aquest sentit les obres que estic fent d’aquest projecte, en aquests mesos de confinament, han reforçat encara més aquesta imatge i aquesta idea d’aïllament de darrere de la finestra. Quan aquest projecte vegi la llum hi haurà moltes percepcions que denotaran que hi ha obra que ha estat realitzada durant el confinament.”
‘Andorra Resilient’ és un projecte molt interessant
“És una iniciativa molt interessant que ha engegat el Ministeri de Cultura conjuntament amb la Secretaria d’Estat d’Igualtat i Participació Ciutadana, en la qual no participo, perquè ja estic involucrada en el projecte Solidaritart. A més, trobo que aquest projecte està més dirigit a la gent, als ciutadans, als nens, a aquesta sensació de resistència, dels esforços que han realitzat els nens, dibuixant, fent escrits, involucrant-se en aquesta situació, així com la gent des del carrer. No veig tant la participació dels artistes professionals, sinó la gent del carrer, que també ha dedicat molt de temps, durant el confinament, a escriure, a fer fotografies, a filmar tota la situació que estan vivint a nivell personal. Crec que serà una exposició molt interessant, amb un fons molt dels ciutadans i la seva implicació més anònima, que permetrà comptar com ha viscut cadascun d’ells aquesta situació.”