(+Fotos) Jordi Troguet arrasa de nou amb “Bipolar”
L’artista massanenc Jordi Troguet triomfa de nou amb el seu espectacle “Bipolar”, una obra amb la salut mental com a argument, que incideix en la realitat de moltes persones per conviure no tan sols amb aquests problemes sinó també, i el més important, amb la desafecció de la societat envers qui els pateixen.
La Sala de Festes del complex d’Encamp es va omplir per assistir a l’espectacle “Bipolar” de Jordi Troguet, artista nacional polifacètic que, després de formar-se com a xef va decidir endinsar-se en el món del teatre i especialitzar-se en monòlegs. L’obra (estrenada al mes de novembre al Teatre de les Fontetes de la Massana, on va resultar en un èxit rotund) és una reivindicació per trencar el tabú que envolta tot allò relacionat amb la salut mental, animant a parlar-ne sense vergonya ni estigma.
El guió entrellaça magistralment humor i reflexió, jugant-s’ho tot a una aposta molt arriscada, com l’autor ha declarat en diverses entrevistes: “Incorporar l’humor quan es parla d’un tema tan seriós potser no és un bon punt de partida”, opinió que desmunten els números: entrades exhaurides el primer dia.
“Bipolar” és una producció amb dos personatges que ens explica la història d’un jove ingressat a un centre de salut mental a causa de la seva bipolaritat; a la institució hi treballa d’infermera la Júlia, una persona a qui no se li ha diagnosticat cap mena de trastorn i que segons els estàndards de la societat està catalogada com a “sana”. Al llarg de la representació ens adonem que ni el boig és tan boig ni el sa tan sa, que tots, íntima o públicament, hem de bregar amb les pròpies batalles i que, el detall de què aquestes no siguin visibles a simple vista no les converteix ni en menys reals ni en menys dures.
La interacció amb el públic és un element crucial de l’espectacle; a través de la sàtira, Troguet connecta amb la concurrència i els empeny a pensar i fer-se preguntes que moltes vegades passem per alt o ometem, immersos en el bucle dels prejudicis i la inèrcia de la quotidianitat. A través de tècniques com el mentalisme o la hipnosis, Troguet connecta amb cada present, instant-lo a entendre que tots som iguals, igual de vulnerables i igual de capaços, el que ens distingeix els uns dels altres és la decisió de centrar-nos en les limitacions o en les aptituds.
Prova de l’acceptació i l’encert en cada frase de l’obra és l’ovació dempeus del públic, a la cloenda dels 90 minuts de l’espectacle. Esperem que Jordi Troguet ampliï l’agenda de funcions, ja que la tasca que ha dut a terme és encomiable i molt necessària. “Bipolar” empeny al rebuig dels estigmes, és una oda a la realitat que tothom hauria de veure i on trobem les eines per millorar la gestió dels trastorns mentals, per conèixer-nos de debò a nosaltres mateixos, i per aprendre a tractar les persones que pateixen de manera més humana.
Totes les fotos de l’esdeveniment aquí: