Especial Sant Jordi: Sant Jordi i el malvat drac
La Llegenda
Explica la llegenda que fa molts, però molts anys, a la Vila de Montblanc, a Tarragona, un feroç drac, que es va instal·lar als afores d’aquesta, tenia terroritzada a tota la ciutat, ja que era capaç d’enverinar l’aire i matar als habitants de la zona, només amb el seu alè.
Per això, els habitants, espantats i cansats dels seus estralls, i per a allunyar-lo de les muralles, van decidir calmar-lo, donant-li menjar: primer ovelles, després vaques i quan ja no van quedar més animals a la ciutat, una persona per dia. Però, després de diversos dies, la mala sort li va arribar a la filla del rei, a la princesa Cleodolinda. Si bé el rei va implorar perquè no la deixessin morir, la princesa va abandonar la seva llar i es va dirigir al drac. Però, al mig del camí, un elegant cavaller, de lluent armadura, anomenat Sant Jordi, va anar al seu rescat. Sobre un cavall blanc, va alçar la seva espasa i va arremetre amb el drac per a salvar a la princesa. De la sang del drac va brollar un roser, amb les roses més vermelles que mai s’hagin vist. Sant Jordi, va arrencar una rosa i la hi va lliurar a la princesa. El poble va festejar i va agrair la gran valentia de Sant Jordi per a acabar amb el drac. El rei estava tan content, que li va oferir la mà de la seva filla, però Sant Jordi, va agrair el gest i va seguir el seu camí.
El Llibre i la Rosa
És per aquest motiu que, en el dia Sant Jordi, és una tradició que els homes regalin a les dones una rosa, i aprofitant que la celebració coincideix amb el dia mundial del llibre, les dones regalin un llibre als homes.
Regalar roses és el més significatiu d’aquesta festivitat. Alguns catalans consideren aquest dia com el Sant Valentí de Catalunya i es diu que Sant Jordi és el patró dels enamorats a territori català. Si bé és una efemèride que se celebra amb major intensitat en tota la zona de Catalunya, amb el pas dels anys s’ha traslladat a diversos països d’Europa, com ara Anglaterra, Grècia, Portugal i Andorra, entre altres. És per això que, per a aquesta data, es realitzen algunes fires per a vendre llibres i comprar-ne roses.
El Dia Mundial del llibre
La UNESCO va declarar l’any 1995, el dia 23 d’abril, com a Dia Mundial del Llibre, amb l’objectiu de promoure la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual. Es va triar aquest dia perquè coincideix amb la defunció de Miguel de Cervantes, l’autor de ‘El Quijote’; també de William Shakespeare, l’escriptor en llengua anglesa més destacat de tots els temps; Inca Garcilaso de la Vega; i finalment, per la data de naixement de Vladimir Nabokov i del novel·lista francès Maurice Druon.