Sant Julià i Sant Germà s’ha renovat i ha patit una reforma, amb la instal·lació d’un gran mosaic al presbiteri i a les capelles laterals, obra del pare jesuïta Marko Ivan Rupnik, coincidint amb el 20è aniversari de la coronació de la Mare de Déu de Canòlich.
Fotos: Angela Llop/ANA
L’última novetat de la reforma de la parròquia de Sant Júlia de Lòria, l’Església de Sant Julià i Sant Germà, ha estat la instal·lació d’un gran mosaic al presbiteri i a les capelles laterals, obra del pare jesuïta Marko Ivan Rupnik, coincidint amb el 20è aniversari de la coronació de la Mare de Déu de Canòlich, patrona laurediana, que s’ha celebrat el dissabte 25 de maig del 2019, dia del tradicional aplec al Santuari de Canòlic.
Les obres de remodelació de l’església han durat cinc anys i han inclòs la remodelació de l’altar, l’ambó i la seu, mitjançant tres tècniques com són el mosaic, la pintura i el vidre. Una vintena de persones de diverses edats i nacionalitats han treballat en la instal·lació del mosaic per fer possible el projecte, que inclou una capella especial per a la Mare de Déu de Canòlich i un baptisteri renovat, il·luminació específica, nou mobiliari, i tot realitzat des d’“una visió espiritual de l’espai”, segons paraules de Rupnik.
La dedicació de l’altar i la benedicció dels nous mosaics es van celebrar el dilluns de Pentecosta, 10 de juny, en un acte presidit per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. El rector de la parròquia, mossèn Pepe Chisvert, ha afirmat que “és una obra de país i una petjada per a la història i l’art”, ja que tots els treballs de Rupnik són un atractiu turístic per als catòlics.
Per la seva banda, l’artífex de la remodelació ha indicat que cada treball és “únic” i intenta no copiar-se mai a ell mateix. També ha explicat que, per a ell, aquest és “un privilegi únic”, ja que l’església està dedicada a sant Germà, que fou un dels que millor va entendre la litúrgia i va ser el primer autor que va estudiar.