Especial església: L’Església de Sant Julià i Sant Germà, un nou punt d’atracció espiritual

L’Església de Sant Julià i Sant Germà, temple parroquial lauredià, d’origen romànic, ha estat profundament reformatdurant els últims cinc anys, amb la creació d’una capella especial a per la Mare de Déu de Canòlich, un baptisteri i la remodelació de l’altar, l’ambó i la seu.

Fotos: Joan Simon / Bisbat dUrgell / Rostoll.cat 

Després de cinc anys de treballs, la reforma de la nova imatge de l’església parroquial de Sant Julià de Lòria, dedicada als sants Julià i Germà, ha estat consagrada per l’arquebisbe d’Urgell i copríncep episcopal, Joan-Enric Vives. L’acte de dedicació i benedicció dels nous ambients de l’església ha coincidit amb el 20è aniversari de la coronació de la Mare de Déu de Canòlich, patrona de la parròquia.

D’origen romànic, l’Església de Sant Julià i Sant Germà, església laurediana, ha patit moltes transformacions al llarg dels segles, de manera que de l’original, probablement del segle XI, només se’n conserva el campanar d’estil llombard i algun element, com una pica baptismal i les talles de les Verges de Canòlich i del Remei.

Avançat el segle XXI, l’església, gràcies a la iniciativa del mossèn Pepe Chisvert, rector de la parròquia, ha estat reformada de nou, de manera que ha esdevingut un element d’alt valor patrimonial: la remodelació ha estat a càrrec del més prestigiós artista en art sacre en l’àmbit mundial, el pare Marco Ivan Rupnik, considerat per molts el Miquel Àngel del segle XXI. L’església, amb un nou aspecte, es convertirà en un dels punts d’atracció espiritual més importants del país, al nivell del santuari-basílicia menor de Meritxell.

Església de Sant Julià i Sant GermàDesprés de diversos anys de preparació del mosaic, una vintena de persones de diverses edats i nacionalitats, del taller del pare Rupnik, es van traslladar a Sant Julià de Lòria per treballar in situ en la instal·lació del mosaic, al llarg de cinc dies. El projecte inclou una capella especial per la Mare de Déu de Canòlich i un baptisteri renovat, il·luminació específica i tot realitzat des d’“una visió espiritual de l’espai”. Les obres de remodelació, que van començar el 2015, han inclòs la remodelació de l’altar, l’ambó i la seu, i s’han aplicat quatre tècniques: mosaic, pintura, vidre i bronze banyat en or. Els nous bancs de fusta s’estan acabant en un taller de la parròquia i les làmpades i el tallafred de l’entrada seran en vidre i s’estan elaborant a Zagreb, Croàcia. El pressupost, que superarà els 600.000 euros, es cobreix amb aportacions del Bisbat d’Urgell, del comú de Sant Julià de Lòria, del Govern i de particulars.

Rupnik és un prestigiós mosaista, director del Centro Aletti de Roma, que ha treballat en esglésies de renom com la basílica del Rosari al Santuari de Lourdes (2007); el nou Santuari de la Santíssima Trinitat de Fàtima (2007); l’església Redemptoris Mater al Vaticà; l’església de Sant Pius de Pietrelcina de Sant Giovanni Rotondo (2009), la Sagristia, la sala capitular i la capella de Santa Maria la Real de l’Almudena a Madrid, o la capella de la Conferència Episcopal espanyola. A més, serà un dels encarregats de participar en la remodelació de la catedral de Notre-Dame, a París, després de l’incendi que va consumir gran part de l’edificació el 15 d’abril del 2019. Com a estudiós de la figura de sant Germà, Rupnik no va dubtar en enrolar-se en el projecte lauredià.