L’art denúncia de Philippe Shangti
L’artista Philippe Shangti, que representarà a Andorra la Biennal de Venècia l’any vinent, és una persona que ha dedicat la seva carrera a denunciar injustícies i comportaments que ell considera impropis. Com a veritable artista compromès, ha fet del seu art un combat contra la droga, la prostitució i la pol·lució en un univers pop amb missatges transgressors.
Quan va començar a dedicar-se a l’art?
Vaig néixer a Toulouse, i ben aviat em vaig traslladar a Saint-Tropez on vaig començar a desenvolupar obres d’art i a donar-me a conèixer en l’àmbit dels galeristes internacionals, la qual cosa em va donar l’oportunitat de poder exposar arreu del món. Fins que vaig decidir marxar de Saint-Tropez i venir a viure en aquest país meravellós que és Andorra. D’això ja fa tres anys.
Treballa a l’estudi de la Massana?
Sí, he contractat 10 assistents que treballen amb mi al meu estudi. També hi tinc un museu privat, així com un lloc web (www.philippeshangtistudio.com) que actualitzo contínuament en el qual es pot descobrir el meu treball i el meu univers.
Defineixi’m la seva obra.
El meu treball és com una missió artística. Vaig crear les meves primeres obres d’art per denunciar les coses de la societat que em revolucionaven, com la droga o la pol·lució, per exemple. Va ser a Saint-Tropez que tot va començar, quan vaig voler denunciar l’amenaça de la droga a través de la meva col·lecció fotogràfica “Art VS Drugs”. Vaig constatar que les persones tenien tendència a voler oblidar les imatges violentes o moralistes. Vaig decidir doncs fer passar la meva denúncia a través d’imatges agradables a la vista, sempre amb un missatge escrit sobre les models, que fins i tot un nen pot entendre.
“Vaig crear les meves primeres obres d’art per denunciar les coses de la societat que em revolucionaven”
Sempre amb la fotografia?
També faig escultura. Les concebo a l’ordinador i després les materialitzo gràcies a la impressió en 3D. Puc imprimir les meves escultures a qualsevol mida, precisament acabo de rebre una impressora que he fet fabricar expressament, que pot fer escultures fins a set metres. També pinto sobre tela, amb estil graffiti.
La dona és protagonista en la seva obra…
Sí, la gran majoria de les fotografies estan fetes amb dones models, perquè penso que la dona és el més bonic que existeix al món! Són capaces de transmetre molt millor les emocions que els homes.
Quantes obres exposa a Caldea i Inúu?
En total, 30 obres, entre fotografies, escultures i fins i tot un Ferrari completament repensat, que estaran exposades fins al 23 d’abril del 2019. N’hi ha per tot arreu, fins i tot a fora, a l’entrada de Caldea i també a la vora de la llacuna central.
Satisfet de representar Andorra a la Biennal de Venècia 2019 ?
N’estic molt orgullós. Per un artista, participar a la Biennal és una veritable consagració. Serà Andorra enfront de tots els països del món, i faré tot el que pugui per poder fer brillar aquest país a escala internacional. Hem de sorprendre, captar l’atenció de tothom. M’agradaria tenir el suport i l’energia de tota la població del país per aconseguir-ho. La cultura i l’art han de portar Andorra molt lluny.
Què portarà a Venècia?
Escultura, art en vídeo, pintura, fotografia i “performances”, que presentaré en un projecte monumental impactant : « Future Is Now ». L’objectiu serà demostrar que els comportaments dels homes d’avui determinen de manera irreversible el món de demà. Ara estem mirant com tenir la màxima visibilitat. Espero que l’11 de maig, quan s’inauguri la Biennal, hi hagi molta gent d’Andorra que ens doni suport. És realment un orgull per a mi representar el país.