Grup Pollyanna, el llegat familiar que es reinventa amb els germans Mils Julià

L’Erik i el Patrik Mils encapçalen la tercera generació de Pollyanna, l’empresa familiar que ha marcat tendència en el sector de la moda a Andorra durant gairebé 50 anys. L’Erik, com a General Manager, lidera l’estratègia global del grup, mentre que el Patrik, com a Director de Negocis, impulsa la innovació i la digitalització. Junts, combinen l’experiència acumulada amb l’energia i les idees fresques per continuar evolucionant el negoci.

Com ha estat créixer dins d’una família tan vinculada al món del comerç i la moda a Andorra? Quins records teniu dels inicis de Pollyanna?

Erik: Créixer en una família d’empresaris és molt positiu. He pogut viure de ben a prop com els nostres pares han afrontat les diferents etapes, tant les bones com les dolentes, i com, amb esforç, han fet front als reptes que el mercat imposava. Mai no es van rendir, passés el que passés. Això t’aporta uns valors i un exemple que no s’aprèn ni en les millors universitats. Pollyanna, ja existia una dècada abans que jo nasqués, i des que tinc ús de raó, he estat envoltat de comerç i moda. Recordo, de petit, les tardes “fent el tomb per les botigues” i jugant a les oficines. Als 13 anys, vaig començar a treballar-hi durant els estius, fent tasques al magatzem, a les oficines o a les botigues, per estalviar alguns diners. Aquells primers estius van ser clau per a mi, especialment perquè amb els meus primers estalvis vaig poder pagar-me el carnet de la moto i, juntament amb la meva germana, la meitat d’una moto.

Patrik: Des de ben petits, vam viure el dia a dia de Pollyanna. Recordo moltes tardes jugant al despatx i, especialment, els estius abans dels 14 anys, quan treballàvem per guanyar els nostres primers diners. Amb aquells estalvis, vaig poder comprar-me la primera moto. Crec que hem estat molt afortunats de créixer en una família que ens va ensenyar des de petits la relació entre esforç i recompensa: com més esforç hi posàvem, més gran era el retorn. I, un cop et guanyes els diners, has de decidir com invertir-los, ja que no són infinits. Havíem de triar entre comprar una moto, un telèfon o altres coses. Aquelles primeres decisions van ser clau per formar el meu caràcter.

De grans, quan vau començar a involucrar-vos en el negoci familiar? Què us va atraure més de la gestió de l’empresa?

 Erik:  Em vaig incorporar a l’empresa el 2012, just després de finalitzar la universitat. Era un moment molt complicat, ja que veníem d’una crisi financera devastadora, i l’empresa, com la majoria dels negocis del país, es trobava en una situació molt delicada. Podríem dir que aquells anys, del 2008 al 2014, van ser els més difícils en la història de Pollyanna. El contrast entre la teoria que acabava d’aprendre a la carrera d’Administració i Direcció d’Empreses i la realitat va ser un autèntic xoc: la complexitat del món empresarial superava amb escreix allò que es pot aprendre en un llibre. Tot i la duresa d’aquells anys, considero que va ser una escola excel·lent en gestió empresarial i en el funcionament del sector de la moda.

Patrik: Fa tot just quatre mesos que m’he incorporat a l’equip i, per a mi, aquest projecte té una dimensió professional, personal i familiar molt important. Després de gairebé 10 anys treballant fora del país, sento que ara és el moment en el qual estic preparat per aportar el meu gra de sorra. Durant aquest temps, he tingut l’oportunitat de treballar en diversos àmbits, des de la consultoria fins a petites empreses i startups en expansió com va ser Colvin en la que vaig acabant sent Country Manager d’Iberia. Cada experiència m’ha ajudat a créixer professionalment, adquirint noves habilitats i evolucionant fins a ocupar posicions de gran responsabilitat. Aquesta trajectòria m’ha permès conèixer diferents models de negoci, adaptar-me a entorns dinàmics i desenvolupar una visió global que ara vull posar al servei d’aquest projecte.

A més, la meva mare i el meu germà fa anys que em feien campanya perquè tornés, i finalment ho han aconseguit. Ara gaudeixo treballant amb ells cada dia.

Actualment, Erik, tu ets el General Manager del Grup Pollyanna, i Patrik, tu n’ets el Director de Negocis. Com es complementen els vostres rols?

Erik: Els últims anys Pollyanna ha canviat molt, hem actualitzat equips i professionalitzat molt la gestió. Va arribar un moment en què no donaven l’abast per atendre tots els fronts i amb la meva mare vam decidir buscar algú. Fent “carta als reis” sobre el perfil que necessitàvem, el meu germà era perfecte. Ens va costar quasi un any convèncer-lo perquè pugés a Andorra i estem molt contents que finalment aquest juny s’hagi decidit. El seu lloc a mitjà termini acabarà sent a la direcció general, juntament amb mi, aquesta primera etapa és per aprendre bé el funcionament de l’empresa a tots els nivells. Sempre hem tingut molt bona relació i malgrat que pensem bastant igual en moltes coses, la manera d’aproximar els problemes sol ser diferent, i per això ens complementem molt a l’hora de buscar la millor solució.

Com veieu la influència de la tercera generació familiar en la gestió d’un negoci que va començar fa gairebé 50 anys? Què aporteu de nou i quins valors dels vostres pares heu volgut mantenir?

 Erik: L’empresa del 2014 poc té a veure amb la d’avui. La clau de qualsevol empresa són els equips que la conformen, i en els darrers deu anys hem renovat completament l’equip de gestió, incorporant talent jove, ambiciós i amb ganes de créixer juntament amb l’empresa. Actualment, la mitjana d’edat de l’equip ronda els 30-35 anys. Treballar amb aquest perfil d’equip facilita enormement la tasca de mantenir l’empresa actualitzada en termes de gestió i ens permet afrontar amb energia els nous reptes que puguin sorgir. Pel que fa als valors, destacaria la perseverança: no rendir-se mai i estar sempre preparats per aprofitar qualsevol oportunitat que es presenti.

Patrik: Som la tercera generació al capdavant del negoci. La nostra àvia va iniciar el projecte amb una petita merceria, i els nostres pares, el Lluís i la Meritxell, van saber transformar-lo en un negoci rendible i consolidat al país. Ara ens toca a nosaltres agafar el relleu. Si hagués de destacar algun aspecte clau, sens dubte parlaria de la gestió i la digitalització. L’Erik és un apassionat del control, i diria que tots dos som una mica obsessius quan es tracta de fer que els números quadrin. Això es tradueix en dues àrees essencials, d’una banda, disposar de dades fiables. Un dels principals canvis impulsats pel meu germà ha estat la modernització del sistema informàtic, amb la implementació d’un sistema de Business Intelligence (BI) i l’adaptació de tots els processos per obtenir dades precises i útils. D’altra banda, fer que les dades funcionin. Un cop tens les dades a l’abast, t’adones de moltes ineficiències i problemes que no es resolen com caldria. És aquí on pots començar a implementar canvis amb un veritable impacte.

La vostra joventut és un factor clau per aportar idees innovadores. Com equilibreu l’experiència familiar amb les noves idees de lideratge i estratègia empresarial que esteu implementant?

Erik: El món actual és molt més ràpid i canviant que fa 30 anys, per això és essencial preparar l’empresa per ser eficient i eficaç en la gestió, així com àgil a l’hora d’adaptar-se als canvis. És vital envoltar-se de persones capaces, tolerants amb els canvis i resilients davant la pressió, perquè les decisions que afecten el futur de l’empresa es prenguin de manera ràpida, àgil i encertada. Avui dia, si et quedes immòbil davant els problemes o les noves tendències, el mercat t’acabarà passant per sobre o et farà a un costat amb una fredor i contundència implacable. Tant el meu pare,el Lluís, en el seu moment, com la meva mare, la Meritxell, actualment, comparteixen aquesta visió. Estan molt oberts als canvis i confien plenament en la nostra capacitat per gestionar i mantenir l’empresa al dia.

Patrik: Crec que tota la nostra generació aborda les coses de manera diferent. Ara mateix, l’equip és jove i molt potent, la qual cosa ens obliga a estar a l’altura. Al mateix temps, la meva mare, amb els seus 40 anys d’experiència, aporta un valor incalculable. Té una gran habilitat per transmetre aquest know-how, tant a nosaltres com a tot l’equip. Per la nostra banda, aportem l’energia i la determinació per emprendre nous projectes amb confiança i sense por. La meva mare, amb la seva àmplia experiència, es troba en una etapa de maduresa professional que li permet guiar-nos amb el seu coneixement acumulat, mentre que nosaltres prenem el relleu per donar l’impuls necessari als nous reptes que afronta l’empresa. D’aquesta manera, combinem el millor de la seva experiència amb la nostra capacitat per impulsar el canvi.

Erik, com a General Manager, com gestioneu la part operativa del grup, assegurant-vos que totes les botigues funcionin de manera eficient i en sintonia amb la visió de l’empresa?

No és fàcil, però és clau seleccionar i cuidar bé els equips, i transmetre’ls clarament cap a on vol anar l’empresa i com ho aconseguirem junts. Definir processos àgils i eficients és vital per permetre que els equips se centrin en tasques de valor, mentre automatitzem les feixugues, gràcies a la tecnologia. Els principals enemics són la burocràcia innecessària, els incentius mal dissenyats, l’immobilisme i les estructures excessivament jerarquitzades.

Andorra és un mercat petit però competitiu. Quina és la clau per mantenir la fidelització dels clients i atreure’n de nous?

Erik: Aportar valor més enllà de la simple venda és un dels nostres ideals: ‘no venem productes, venem una experiència de compra’. Sabem que no oferim un producte de primera necessitat, així que hi ha un component d’oci i plaer en el fet d’anar de compres que hem de satisfer perquè els clients surtin satisfets i vulguin tornar. Transmetre aquesta experiència als clients requereix un esforç addicional per part dels nostres equips, que sovint han d’anar més enllà per aconseguir-ho. Aquest ‘extra’ és el que els clients més valoren i el que ens diferencia de l’experiència online, molt més freda i avorrida.

Patrik: Totalment, tinc cada cop més clar que el servei és la clau. No n’hi ha prou amb oferir un producte de qualitat a bon preu; hem de crear una experiència de compra excel·lent. Ens centrem en proporcionar un tracte personalitzat i en assessorar a cada client perquè la seva experiència a les nostres botigues sigui excepcional, des del moment en què ens veuen des del carrer fins que surten amb la seva compra. A més, estem a punt de llançar un nou projecte pilot que, gràcies a les noves tecnologies, elevarà aquesta experiència a un nou nivell.

Quin paper té el Grup Pollyanna a l’hora de definir les tendències de moda al país?

Pollyanna és el referent en moda de tendència a Andorra. Ens hem distingit, històricament, per introduir al país marques que ja són tendència en altres llocs, i fins i tot algunes que han començat aquí mateix. Aquesta capacitat d’anticipar-nos i apostar per noves marques és una de les bases del nostre model de negoci.

Patrik, com a Director de Negocis, quina importància dones a l’expansió o diversificació del grup? En quins projectes esteu treballant? Recentment, heu obert noves botigues al Principat…

Han estat mesos intensos i molt durs amb aquests dos nous projectes, però s’han dut a terme amb molta il·lusió i dedicació. KÚU és un concepte innovador de moda jove i contemporània, amb l’objectiu de portar a Andorra marques molt més en tendències que la resta de botigues. Les marques que oferirem estan al capdavant de la moda més actual en ciutats que estem visitant com ara Milà, París, Londres o Nova York. És un concepte de botiga que no existia a Andorra i en el qual creiem molt. Encara hi ha moltes marques que arribaran a principis i durant el 2025, convertint KÚU en una botiga viva, amb novetats constants. Aquells que ja hem vist els productes que han d’arribar, els esperem amb molta expectació. Estem convençuts que agradaran molt.

Què ens podries explicar de Pollyanna Baby i el nou concepte de botiga?

Pel que fa al nou Pollyanna Baby, és una aposta pel concepte de maternitat que fins ara no existia a Andorra. Hem vist botigues similars a Barcelona, Madrid o París, però al nostre país faltava un espai ampli i complet on trobar totes les marques actuals de puericultura, amb assessorament i acompanyament expert durant tot el procés de maternitat. Recentment, vaig ser pare i, amb la meva dona, vam poder comprovar de primera mà les mancances que hi havia. Les botigues eren petites i molts productes només es podien encarregar, sense poder veure’ls abans. A més, faltava un assessorament expert en alguns aspectes clau. Un dels pilars del nou concepte de botiga és l’’Escola de Maternitat’, que vam iniciar aquest setembre. Cada dues setmanes oferim tallers i cursos gratuïts per a mares i pares, amb experts de diferents àmbits de la maternitat, per formar la nova generació de pares del país. A banda d’aprendre sobre aquest gran repte que és la maternitat, els tallers permeten connectar mares en situacions similars perquè puguin compartir inquietuds i donar-se suport mutu més enllà del dia del taller. Sabem que la maternitat pot ser una etapa molt dura i solitària en molts moments, i aquest és un aspecte del qual gairebé ningú parla. Volem aportar el nostre granet de sorra per fer aquesta experiència més positiva.

Quin és el futur del Grup Pollyanna? Teniu plans d’expansió més enllà d’Andorra?

El futur de Pollyanna passa per consolidar els nous projectes que hem engegat aquest any i continuar treballant per mantenir l’empresa competitiva en un sector tan exigent com el nostre. Tenim més projectes i idees guardades que ens agradaria molt materialitzar, però, de moment, tots centrats a Andorra. El nostre país és una raresa al món, on el 80% del PIB el conformen empreses familiars autòctones. Això és fruit de molts anys d’esforç per part de generacions d’andorrans que han cregut en aquest país i han continuat invertint-hi per a crear valor. Creiem que aquesta és la línia a seguir de cara al futur.