Arriba “Sons” al Museu Carmen Thyssen Andorra
El Museu Carmen Thyssen Andorra acollirà l’exposició “Sons”, oberta al públic des del 21 de febrer i fins al 5 de gener del 2025. La mostra proposa descodificar el llenguatge plàstic des d’una perspectiva sonora, establint un diàleg amb la pintura, deixant-nos transportar per les veus, els sons, i les músiques suggerides per les imatges representades.
A través de la trentena d’obres presentades, dividides en vuit grups pictòrics (“Composició”, “Cadència”, “Compàs”, “Moviment”, “Polifonia”, “Acústica”, “Acord” i “Harmonia”) es pretén que l’espectador sincronitzi oïda i mirada per submergir-se en una experiència immersiva que ajuda a ampliar horitzons i expectatives, a anar una mica més enllà per entendre i conèixer millor els missatges implícits en cada obra d’art, no sempre tan evidents.
Quatre músics andorrans (Kik Barroc, Lluís Casahuga, Laura Garcia i Lluís Cartes) qui, a més, són els compositors de la banda sonora de l’exposició, han estat presenta a la inauguració de la mostra, delectant al nombrós públic amb les seves notes i cançons. Entre els primers assistents que n’han gaudit s’hi troben el Cap de Govern, Xavier Espot; la subsíndica general, Sandra Codina; les conselleres generals, Sílvia Riba i Carolina Puig; la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell; el ministre de Turisme i Comerç, Jordi Torres; la cònsol major del Comú d’Escaldes-Engordany, Rosa Gili; l’anterior Cap de Cultura del Comú d’Escaldes-Engordany, Anna García; l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Carlos Pérez-Desoy; i també es va comptar amb la presència estelar de la Baronessa Thyssen, Carmen Cervera.
Tant el patró de l’exposició, Guillermo Cervera (nebot de la Baronessa), com la comissària Pilar Giró i la cap de projectes, Teresa Areny, es van mostrar molt satisfets per l’èxit d’assistència a la presentació d’una proposta innovadora i que busca interpel·lar l’espectador i la seva sensibilitat artística, fer-se preguntes i buscar respostes mitjançant la comunicació íntima, personal i subjectiva que l’art és capaç de transmetre, esdevenint un motlle adaptable a tothom qui l’observi i, en moltes ocasions, un mètode terapèutic i òptim per conèixer-nos i accedir a la pau interior.
Les obres en qüestió estan firmades per artistes com Ramon Casas, César Paternoso, Antoni Tàpies, Maria Girona o Jeanna Maria Charlotta Bauck, una representació “eclèctica, polièdrica, transversal i sinestèsica”, en paraules de la comissària Pilar Giró. La sinestesia és un fenomen, no inherent a tothom, consistent en quelcom que podria descriure’s com a “barreja de sentits”; per exemple, quan hom associa sempre l’olor d’una flor amb el tacte d’un objecte, està experimentant un efecte sinestèsic; quan hom associa un color amb el gust d’un àpat concret, està experimentant un efecte sinestèsic. El que “Sons” proposa és la unió entre les dues arts de la pintura i la música, assignant una melodia a cada quadre que el visitant podrà escoltar a través de l’audioguia. Paral·lelament, al costat de totes les peces s’hi podrà llegir una descripció de l’autor i el context en què van ser elaborades.
Cal mencionar que aquesta ocasió és la quarta que la Fundació ONCA treballa colze a colze amb el museu, tot complementant les exposicions amb una banda sonora ben treballada, ideal per un espai de cultura i recolliment, de benestar espiritual i converses amb un mateix. Albert Gumí, actual director de l’ONCA, va ser pioner d’aquesta col·laboració, creant el discurs musical de l’exhibició “Talents amb denominació d’Origen” l’any 2.021; es va continuar amb la participació del musicòleg Josep Martínez Reinoso amenitzant la mostra “Made in Paris” l’any 2.022; i Oriol Vilella va ser l’encarregat d’incorporar el so al tot just acomiadat “Khrôma”.
Al voltant de l’exposició s’organitzaran diverses activitats: tallers creatius i conta-contes, perquè tant les famílies al complet com les escoles puguin gaudir de temps de qualitat amb l’art com a teló de fons; actuacions de músics locals com Lluís Cartes, Lluís Casahuga, Kic Barroc i Laura García, que difuminaran encara més les fronteres entre música i art; col·laboracions amb la Universitat d’Andorra, i projectes d’inclusió amb la Universitat de Màlaga.
Més enllà de les aules, el Museu Carmen Thyssen Andorra, intensament implicat en la vida cultural i social del país, treballa perquè la difusió de la cultura arribi a totes les edats i col·lectius, continuant amb les ja consolidades “Nits al Museu” i impulsant descomptes i ofertes en favor dels estudiants, els jubilats i gent en risc d’exclusió; es promouen múltiples iniciatives enfocades a persones amb problemes de salut mental, i reafirma el seu compromís solidari cooperant amb entitats com ara Unicef, AUTEA o la Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell.