Javier Piernas: “La pràctica del kickboxing facilita el benestar físic i mental”
Fa 20 anys que va començar el projecte GOLDEN KYU, a Barcelona, amb un primer gimnàs al barri de Sarrià, però la inquietud i la seva passió per les arts marcials el van portar a obrir-ne un altre, l’any 2017, a Les Corts. No conforme amb això, Javier Piernas va decidir portar el seu concepte integral al Principat d’Andorra, on ensenya kickboxing, concretament les modalitats de tatami sport d’aquesta disciplina, així com fitboxing, defensa personal i arts marcials.
Entrevista i fotografies: César De Pablos
Per què vas decidir portar GOLDEN KYU a Andorra?
Ja feia cert temps que estava pensant a obrir un nou centre GOLDEN KYU. Mentre estava fent l’estudi d’una nova ubicació, quan la idea inicial era fer-ho a Barcelona, se’m van presentar diversos senyals que em portaven cap a Andorra, principalment per coneguts de tota la vida que han nascut aquí, i d’altres que s’han instal·lat recentment, que em deien que seria un lloc genial per obrir aquest nou centre.
I què et va fer prendre aquesta decisió amb fermesa?
Andorra és un país que m’agrada molt. Fa molts anys que hem vingut sovint amb la família i amics per a fer visites turístiques, gaudir de les seves estacions d’esquí a l’hivern, de la seva natura a l’estiu, de la seva restauració i del seu comerç. A casa, sempre ens ha agradat molt visitar Andorra. A més a més, quan obrim un nou centre, donem l’oportunitat als nostres alumnes de convertir-se en professors i així, també, poder-se dedicar a l’ensenyament de les arts marcials. Liderant aquesta nova aventura, tenim la sort de comptar amb el Marcos Castejón, un dels nostres sensei (mestre, en japonès), que és un magnífic instructor i ha estat el meu alumne des de l’edat de vuit anys. També ha treballat vuit anys amb nosaltres a Barcelona. En l’àmbit professional i personal, ell volia fer un canvi, així que aquesta nova aventura a Andorra li encaixava molt bé, de tal manera que era un altre senyal que Andorra era, definitivament, la ubicació perfecta.
Quina és la característica que més us diferencia de la resta de gimnasos?
GOLDEN KYU és un espai que considerem més que un centre especialitzat en arts marcials i defensa personal. És un lloc per a millorar la forma física, sentir-te millor i més segur. És un concepte que volíem portar-lo a aquest país per a complementar l’oferta actual de centres del sector.
A quin públic va adreçat GOLDEN KYU?
Treballem amb infants i adults de qualsevol edat. Quant als infants, fem classes d’arts marcials. Els nens van uniformats amb el seu kimono, porten els seus cinturons i van avançant a mida que van assolint els coneixements i tècniques del següent grau, fins que, algun dia, aquells que tenen constància, podran arribar a ser un bon cinturó negre. No es tracta que vinguin aquí a donar quatre cops de puny i quatre puntades de peu, sinó a aprendre els valors de les arts marcials com ara la disciplina, l’esforç i el respecte. L’objectiu dels entrenaments en aquestes edats va més enllà de la millora física; volem ajudar de forma positiva en la formació del caràcter, fent que aprenguin a resoldre conflictes de manera pacífica, a fixar-se metes, a expressar-se en públic i treballar en equip.
Sabent que són tan enèrgics i diferents, que cada vegada estan més interessats en les pantalles i altres estímuls, us resulta difícil entrenar infants?
Per sort, encara no. Evidentment, hi influeix l’edat. Quan es tracta d’adolescents, veiem que hi ha una mica més de passivitat, però també és cert que les arts marcials i els esports de contacte estan més de moda. Abans era molt difícil trobar un lloc per a veure competicions de kickboxing, quan ara basta amb només obrir YouTube. Si bé les xarxes socials en certa manera promouen el sedentarisme, és cert que també són una finestra al nostre esport i ajuda al fet que la gent s’hi interessi. A GOLDEN KYU venen dos perfils de nens: el que ve perquè li agrada l’esport o perquè ha vist Kung Fu Panda o Cobra Kai, i el nen que ve aquí perquè els seus pares consideren les arts marcials una activitat beneficiosa. Esperem que cada cop es valori més la pràctica de qualsevol art marcial com una completíssima activitat extraescolar per a nens i nenes.
En el cas dels adults, quins són els principals beneficis de practicar kickboxing?
En la línia del que comentàvem abans, siguis nen o adult, la pràctica del kickboxing facilita el benestar físic i mental. Quant al físic, permet tonificar el cos, perdre greix i guanyar un bon estat de forma. Pel que fa a l’aspecte mental, l’alumne guanyarà seguretat, confiança i el fet d’aprendre a defensar-se, ja que, si bé no ens centrem en la competició, és segur que aprendrà a esquivar, colpejar el sac i aprendre les tècniques reals, però treballant en parelles amb proteccions, sense contacte. Nosaltres ens especialitzem i ens centrem només en les modalitats de tatami del kickboxing, varietat molt estesa per tot Europa (tatami sport), no a les modalitats de ring on el contacte és ple i, fins i tot, es busca el KO. És per això que el nostre target són clients que volen gaudir dels avantatges de l’entrenament, però sense el risc del contacte excessiu, és a dir, que no venen a fer combat sinó a posar-se en forma i divertir-se amb un entrenament molt complet. Tenim classes que parteixen de la iniciació fins a sessions per a grups més específics o de més nivell, així com classes exclusives per a dones, on el fitboxing és l’activitat estrella, ja que es combinen les tècniques de kickboxing amb entrenaments de resistència i càrdio, amb un objectiu clarament fitness.
Un punt a remarcar és el de la defensa personal. És una activitat molt demanada?
Sí. Tenim persones que potser ja tenen controlat el tema d’estar en forma i de sentir-se saludables i que se’ls ha presentat el neguit de dir: “ei, què faig si un dia se’m presenta una amenaça al carrer? En què m’he de fixar? Què faig?”. Llavors nosaltres els oferim tallers específics, dividits per nivells. El novembre passat, en el marc del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, vam fer un taller gratuït que va acollir prop de 25 persones i que va funcionar molt bé.
Es necessita una condició física mínima per aprendre defensa personal?
No. És evident que, si tens una bona condició física, per exemple, i si se’t presenta l’oportunitat, podràs fugir corrent més ràpidament d’una amenaça o potser tindràs més força per a defensar-te. Però aquest taller té com a objectiu prevenir, i tenir present què fer si una persona estranya o sospitosa se t’atansa quan ets al carrer, per tant, qualsevol persona hi pot participar. No estar en forma no és un problema per aprendre a defensar-se.
Des de la teva perspectiva i considerant els teus anys d’experiència, de quina manera influeixen les arts marcials en l’autoestima de les persones?
En la majoria dels casos, els resultats són favorables i evidents! A diferència d’esports com ara el futbol, on el progrés és condicionat pel col·lectiu, les arts marcials i el kickboxing són esports individuals on l’avenç te’l marques tu mateix. Cada dia n’aprens una cosa nova i, si un cop no et surt bé, la següent vegada te’n sortirà. Quan portes uns mesos entrenant i veus el que has aconseguit, la sensació és molt positiva. Ho veiem en nens i ho veiem també en els adults.