Kate F., despertant emocions a través de les textures i el minimalisme
Provinent de Belarús, Kate F. és una artista singular que ha trobat la seva fórmula expressiva en el tractament de les textures i les formes minimalistes, amb una paleta de color austera, però alhora capaç de transmetre emocions com ara puresa, serenitat i simplicitat. La pintora de 36 anys va arribar al Principat l’any passat i, captivada per la preciositat i majestuositat de les nostres muntanyes, ha deixat anar la seva creativitat per a crear peces fascinants que, molt probablement, veurem exposades l’any 2024.
Fotografies: Mikola Mienciuk
És bo veure que cada dia el nostre país rep artistes i altres persones vinculades a la cultura. En el teu cas, què et va motivar a escollir Andorra?
Gràcies, César. En primer lloc, vull expressar la sort de dir que Andorra és la meva llar, on m’abracen algunes de les persones més meravelloses que he conegut mai. Andorra, enclavada als Pirineus, desprèn una energia de tranquil·litat i alliberament. Crec que aquesta atmosfera única atrau molts artistes aquí, que busquen un espai per viure i crear. Pel que a mi respecta, sempre que m’enfronto a una elecció, em dedico a preguntar-me: “Què em fa sentir això?”. Aquest hàbit em porta constantment a llocs on percebo un sentiment de pertinença.
Després de tot aquest temps vivint aquí, què és el que més t’agrada del nostre país?
Com em trobo aquí (riu). A banda de la bellesa natural impressionant i la calidesa de la seva gent, hi ha un esperit subjacent en aquest petit país. Hi ha una atenció als detalls subtils de la vida confortable dels ciutadans, el seu benestar i les vibracions positives dels altres. Aquests factors tenen una gran importància per a mi.
“Avui en dia, les parets blanques són una opció popular, i les meves pintures encaixen perfectament i semblen fresques i rellevants”
Imagino que deu ser molt fàcil trobar inspiració artística enmig d’aquestes muntanyes, oi?
És clar! És per això que els meus quadres inicials, que vaig fer aquí, es van crear a l’aire lliure, a la muntanya. Estic emocionada per compartir més informació sobre aquesta experiència, que serà aviat al meu perfil d’Instagram @kate_f_artist.
T’identifiques com una artista capaç de crear quadres amb textura amb un estil minimalista per a interiors contemporanis. Com vas descobrir que et volies dedicar a aquesta disciplina?
Potser sorprèn alguns, però aquest estil pot resultar molt més difícil que l’enfocament clàssic. L’artista ha de mostrar l’essència central d’una peça d’una manera limitada. Tinc experiència amb pintures a l’oli, és per això que puc comparar. Tanmateix, aquest estil d’art respira “aire fresc” als interiors contemporanis, fent-los més atrevits i destacant el carisma del seu propietari.
Per què vas triar el minimalisme?
L’art minimalista, que va sorgir a la dècada de 1960, es defineix pel seu ús de formes simples, formes geomètriques, una paleta de colors limitada i un focus en els elements essencials. Com cada quadre que creo, és un reflex del meu món interior, una sensació de simplicitat i puresa.
Com és el teu procés creatiu? Comences amb una imatge en la teva ment o deixes que els teus sentiments et guiïn a través del llenç?
Com deia Leonardo da Vinci: “El pintor té l’univers a la ment i a les mans”. Per a mi, és semblant a la meditació, una meditació de la creació. Cada pintura exigeix un estat d’ànim particular i només es pot donar vida en aquest estat. La concepció de cada pintura pot comportar diferents setmanes, fins i tot mesos, mentre esbosso i perfecciono. Llavors, com si estigués afinant un instrument, em preparo a mi i al meu estat d’ànim i, en el procés, la meva ment es rendeix a la meva intuïció artística. L’element més crucial és aquest: quan dubto, no creo; i quan creo, no dubto.
Quin tipus de materials utilitzes habitualment en les teves creacions?
Sincerament, soc molt exigent i intransigent quan es tracta dels materials que faig servir. Inverteixo una quantitat important de temps seleccionant acuradament el tipus de llenç més adequat, optant per la tela de lli, en comptes del cotó normal, com l’opció de millor qualitat. A més, he desenvolupat la meva pròpia recepta de pasta amb textura, oferint-me la flexibilitat per a crear una àmplia gamma de textures en funció de l’efecte desitjat. Pel que fa a la meva paleta de colors, tinc un ampli espectre de tons d’acrílics en blanc i negre.
Precisament, en un procés d’experimentació i barreja d’ingredients va sorgir la teva col·lecció ‘Venom’. En què consisteix? Per què és tan especial?
Quan buscava una textura única, em vaig sentir com una alquimista, barrejant diversos ingredients fins que em vaig trobar amb una transformació que em va recordar al personatge Venom dels còmics de Marvel: quelcom fosc, enigmàtic i indomable. Va ser una textura difícil de treballar, per això em va cridar l’atenció immediatament. Les peces inicials d’aquesta col·lecció van ser com els meus intents de conquerir aquesta textura poc convencional, de fer semblar elegant allò salvatge, de barrejar superfícies mates i brillants i de crear quelcom extraordinari utilitzant només el negre. Mentre continuava experimentant, vaig permetre que la meva textura ‘Venom’ prengués vida pròpia, guiant-la a ser més obedient i harmoniosa. La col·lecció ‘Venom’, per a mi, és una bella fusió d’aquesta textura única i el meu món interior.
D’aquesta col·lecció recordo una peça que vas crear per al corredor de motos Xavi Cardelús, que mostrava l’empremta d’una roda. Quina va ser la seva reacció?
Sí, no era una empremta de roda qualsevol; va ser l’empremta de roda de la moto amb la qual va guanyar el Campionat d’Europa de 250cc l’any 1987. Va ser, per cert, el primer andorrà que va aconseguir la victòria del campionat d’Europa. Recordo la reacció del Xavi perquè va ser una sorpresa per a ell. Quan va obrir la capsa i va veure el quadre, va dir immediatament: “Wow, ets una artista realment talentosa”. Ara, aquest quadre està penjat a la seva nova oficina, just al costat d’aquella llegendària moto.
Mentre que ‘VENOM’ destaca per mostrar la bellesa del color negre, la col·lecció ‘GOLDEN LAVA’ juga amb la puresa del blanc i la brillantor de l’or. Què busques aconseguir amb aquesta col·lecció? Quins sentiments pretens transmetre?
Aquesta és una bona pregunta, ja saps, tot està entre blanc i negre. Només ensenyo les fronteres. Aquest és un aspecte filosòfic del meu art. Però com a artista de textura minimalista, també treballo amb un propòsit en ment. El meu objectiu és crear pintures que també ressonin als dissenyadors d’interiors contemporanis. Avui en dia, les parets blanques són una opció popular, i les meves pintures encaixen perfectament i semblen fresques i rellevants.
Tal com apuntàvem, col·labores amb interioristes i altres professionals per a crear espais impressionants. Hi ha algun projecte important que hagis dut a terme al nostre país? Podries esmentar-ne algun?
La majoria dels meus socis es troben a Londres o a França. Treballar amb ells sempre és una experiència única i estimulant. Més enllà d’això, també estic oberta a la col·laboració a Andorra. L’any vinent tinc previst fer una exposició a Andorra.
“Tinc previst fer una exposició a Andorra el 2024, on mostraré quadres de la meva nova col·lecció”
Al llarg de la teva carrera com a artista, quina ha estat la teva col·laboració o projecte més gran?
Puc parlar d’una col·laboració literalment més gran perquè la pintura tenia més de 2 metres de llargada, encarregada per a una casa particular. A causa de la confidencialitat del client, he de retenir dades específiques. Des del punt de vista tècnic, aquest projecte va ser força desafiador, des de preparar un llenç de grans dimensions fins a organitzar el transport d’Andorra a un altre país. Però no podia dir “no” perquè va ser una col·laboració amb un dels estudis de disseny d’interiors més talentosos de Londres, JL STUDIO, guanyadors d’una àmplia diversitat de premis internacionals de disseny. Estava decidida a fer-ho, fos el que fos. Vaig comprar ràpidament bitllets d’avió, vaig reunir les meves eines i materials i, amb un excés d’equipatge enorme, vaig fer un viatge de milers de quilòmetres per crear l’obra d’art al lloc. Va ser un projecte ambiciós amb una alta qualitat i requisits específics. Tots els detalls es van pensar prèviament i es van seleccionar acuradament. Els dissenyadors de l’estudi estaven a la recerca de pintures amb textura de qualitat adequada i, afortunadament, ens vam creuar, trobant-nos l’estil exacte dels altres. Durant dues setmanes intenses, vaig treballar dia i nit, amb poc descans. He seguit acuradament cada pas, des de crear un llenç específic i provar la meva textura, tenint en compte la força i les variacions de temperatura, fins a penjar-la a la paret. Ha valgut la pena, tots hem viscut una experiència inoblidable de cooperació creativa i de molt plaer. Aquest projecte es publicarà aviat a les revistes d’interiorisme del Regne Unit, i el compartiré al meu Instagram.
Quin és el següent pas en la teva carrera? Hi ha alguna novetat que ens puguis explicar? Ja ens has avisat d’una exposició a Andorra.
Sí, com he comentat abans, tinc previst fer una exposició a Andorra el 2024, on mostraré quadres de la meva nova col·lecció. També estic mantenint col·laboracions contínues amb dissenyadors d’interiors i m’associaré amb sales d’exposició de mobles de luxe i botiga de roba. Tanmateix, també estic oberta a noves idees i projectes, i em comprometo a crear les meves pintures amb textura minimalista com a complements únics a qualsevol interior de la llar, independentment del seu estil.