(+Fotos) 20 anys del parc natural del Comapedrosa en llenguatge cinematogràfic
Cinemes Illa Carlemany va omplir una de les seves sales el passat 28 de setembre amb motiu de la presentació del documental ‘Els horitzons del gegant de pedra’, que l’RTVA i el Comú de La Massana van preparar per a commemorar els 20 anys de la declaració del Parc Natural de les Valls del Comapedrosa, que data del 18 de desembre del 2003.
Fotos: César De Pablos
El cim més alt d’Andorra i un dels més emblemàtics és, sens dubte, el Comapedrosa. Amb els seus 2.942 metres d’altitud, aquesta muntanya dona nom al Parc Natural de les Valls del Comapedrosa, que consta de 15,42 quilòmetres quadrats de superfície protegida i que serveix de testimoni natural dels paisatges d’alta muntanya que conformen el Principat.
Preferit per senderistes, corredors i excursionistes del nostre país i d’altres racons, aquest parc natural és un ecosistema molt fràgil que acull tota mena d’espècies vegetals i animals que cal cuidar, com ara la serenalla pallaresa, una de les més amenaçades d’Andorra i que tan sols viu, a banda del Comapedrosa, a àrees d’interès natural com ara Sorteny, Angonella i Tristaina. El trencalòs, una au rapinyaire, és una altra de les espècies en perill permanent per a la qual s’han creat plans específics per a la seva conservació.
Per a remarcar la importància del Parc Natural de les Valls del Comapedrosa, l’RTVA –amb el rigor periodístic de Laura Cugat i les imatges de Ricard Tenza– i el Comú de La Massana van sumar esforços per a crear un preciós documental cinematogràfic en el qual també es repassa la història d’aquest paratge. La producció, estrenada a Cinemes Illa Carlemany el passat 28 de setembre, també inclou testimonis de les persones que han estat cabdals en el procés de difusió i conservació d’aquest espai protegit, així com fotografies de Jaume Riba. “Hem decidit fer una estrena oberta a tots els amants de la muntanya i al públic en general, perquè puguin viure l’experiència de conèixer el parc natural a través d’unes imatges espectaculars i d’un relat que ens explica l’evolució de l’espai protegit a tots els nivells”, va assenyalar Sergi Gueimonde, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del comú massanenc.