Dra. Andrea Capecchi: “L’ull gandul ha de tractar-se abans dels 8 anys per evitar que es mantingui en la vida adulta”
Tenir una bona vista durant la infància és sinònim d’una bona qualitat de vida durant aquesta etapa, ja que aquest sentit està estretament vinculat a l’aprenentatge. De fet, el 80% de la informació que ens arriba al cervell ho fa a través dels ulls. Amb motiu de la tornada a l’escola en parlem amb la Dra. Andrea Capecchi, oftalmòloga pediàtrica de l’IMO Grup Miranza Andorra.
Precisament, quan ens referim a la salut ocular infantil, un dels aspectes que hem de tenir més en compte és que es desenvolupa des del naixement fins als 8 anys. Tal com apunta la Dra. Capecchi: “És important que els més petits també passin revisions completes amb l’oftalmòleg periòdicament. En aquest sentit, una de les malalties típiques de la infància, com és l’ull gandul (ambliopia), s’ha de detectar i tractar precoçment, ja que, si no, es manté durant la vida adulta”.
Una altra patologia que s’inicia molt sovint, quan som nens, és l’estrabisme. Es tracta de la pèrdua del paral·lelisme dels ulls, de manera que cada ull mira en una direcció, fet que provoca una evident desviació ocular, que pot ser alternant (a vegades es desvia un ull i a vegades l’altre) i en qualsevol direcció (cap a dintre, cap a fora, cap amunt o cap avall). Segons l’oftalmòloga: “En alguns casos, la desviació és intermitent, però és més freqüent i evident en estats de cansament o feblesa (en un procés febril, quan es té son, al final del dia…). Aquesta circumstància pot complicar el diagnòstic perquè no se sol detectar en una primera visita a l’oftalmòleg”.
El tractament de l’“ull gandul” té millors resultats visuals si s’inicia precoçment. “Això es deu al fet que durant la infància el cervell està ‘aprenent a veure’ i només podem ensenyar-li durant aquesta etapa”. Pel que fa a l’estrabisme, si existeix un defecte refractiu associat, com la miopia, la hipermetropia o l’astigmatisme, el tractament indicat és la correcció òptica (ulleres o lents de contacte), que, en alguns casos, per si sola cura la patologia. “En els casos en els quals s’hagi desenvolupat una ambliopia, s’ha de recuperar la visió tapant l’ull sa amb un pegat per fer treballar més l’ull ‘gandul’. Si malgrat els tractaments persisteix la desviació, es duu a terme una cirurgia per reformar o afeblir els músculs oculomotors i aconseguir el paral·lelisme de tots dos ulls”, aclareix la Dra. Capecchi.
“Papa, mama, no hi veig bé”
Un altre grup d’alteracions visuals que es manifesten, molt sovint, des que som petits són els defectes refractius, és a dir la miopia (mala visió de lluny), la hipermetropia (mala visió pròxima) o l’astigmatisme (visió distorsionada a totes les distàncies). “En molts casos, aquests defectes es detecten a l’escola, perquè el nen es queixa que no veu bé la pissarra, per exemple, o a casa, si s’acosta molt a un llibre o una pantalla”, explica l’oftalmòloga. No obstant això, hi ha casos en què els més petits no manifesten cap problema de vista: “Això es deu al fet que els nens no són conscients de la limitació visual que tenen, perquè sempre han vist així i s’adapten a la seva percepció”, adverteix l’especialista. I, precisament per això, recalca: “Pel que fa a la periodicitat, si l’oftalmòleg no recomana el contrari, aconsellem una primera revisió al naixement i després, a partir dels tres o quatre anys, una vegada a l’any. Tot això, amb l’objectiu de detectar a temps qualsevol alteració o malaltia dels ulls que pugui posar en risc la vista dels més petits”, conclou l’oftalmòloga.
Pantalles: 3 consells per evitar problemes visuals
Cada vegada és més habitual que els més petits utilitzin pantalles, com a part del seu dia a dia, sigui per estudiar o durant els moments de lleure. En aquest sentit, els principals efectes del seu ús són: picor o fatiga visual, visió borrosa, mal de cap o sequedat dels ulls. Per evitar-los, els experts de l’IMO Grup Miranza recomanen:
- Evitar l’ús de pantalles en nens menors de 2 anys i limitar-ne l’ús a 1 hora en nens més grans d’aquesta d’edat (2-5 anys).
- Seguir la “regla 20-20-20” quan fem servir pantalles: “Cada 20 minuts, hem d’enfocar la vista lluny de la pantalla durant 20 segons a una distància de 20 passos, que són uns 6 metres”.
- Ajustar el contrast de la pantalla: generalment, els fons de pantalla blancs amb lletres fosques solen oferir més comoditat visual, i millor amb poca brillantor.
IMO Grup Miranza Andorra · www.imo.ad · Tel. 885 544