Escola Nàutica d’Andorra, la millor manera d’aprendre a navegar
Jordi Fernández, Capità de Iot, i Isaac Coll, Patró d’Altura de la Marina Mercant, són els professors que estan al capdavant del servei de formació de l’Escola Nàutica d’Andorra, que ofereix titulacions d’abast internacional, disponibles per a aquelles persones que vulguin aprofundir els seus coneixements i pràctiques en el món de la navegació. Hem parlat amb ells i ens expliquen en què consisteixen aquestes formacions.
Què és exactament aquest servei que proposeu?
És un servei de formació, teòrica i pràctica, per a aprendre a navegar amb l’objectiu de facilitar l’accés a aquesta pràctica, esportiva i d’esbarjo, a tots els residents del nostre país.
És necessari obtenir una titulació i comprar un vaixell per poder navegar?
Actualment, hi ha una gran diversitat d’opcions per sortir a navegar. Alguns tipus d’embarcacions de lloguer no necessiten titulació, en canvi, d’altres sí. Encara que no es tingui experiència prèvia, ni tampoc embarcació pròpia -el lloguer és accessible a tothom-, es poden obtenir títols reconeguts en l’àmbit internacional.
Per a aconseguir un títol i sortir a navegar cal ser soci d’algun club o d’alguna associació?
Nosaltres oferim la possibilitat de tenir accés a una bona formació i obtenir titulacions nàutiques homologades, reconegudes internacionalment, que no caduquen, i sense que sigui necessari pagar quotes per ser soci d’un club o d’una associació. La formació és oberta a tothom i no es restringeix estrictament als socis d’un club. L’escola és una molt bona manera d’introduir-se en la navegació, amb cursos teòrics que es desenvolupen a Andorra i pràctiques de navegació i seguretat que es realitzen a Sitges, a bord d’un veler molt mariner. Cal dir que no hi ha examen de pràctiques; s’han de fer obligatòriament, però no hi ha examen pràctic.
Com es desenvolupen els cursos?
Tenim diferents formats de cursos: presencials, online i virtuals, que realitzem per internet, de manera que l’alumne es pugui connectar des de qualsevol lloc per a seguir la classe en directe. També hi ha la formació personalitzada, amb classes particulars i cursos intensius, fins i tot a domicili. En l’aspecte pràctic, fem sessions específiques dirigides a adquirir i millorar tècniques i habilitats de navegació, com per exemple: maniobres a port, creuer i travessia en família o amb amics, trimat de les veles, fondeig, rescat de l’home a l’aigua, navegació nocturna, i ús del radar o navegació astronòmica. També oferim activitats d’empresa i sortides romàntiques per veure la posta del Sol. Entitats, associacions i clubs, gaudeixen de descomptes.
Quina mena de titulacions oferiu?
Els títols que es poden obtenir són titulacions oficials que es regeixen per la normativa espanyola (la formació es fa a Andorra i l’examen es realitza a Barcelona) i, per tant, gaudeixen del més ampli reconeixement internacional. Oferim les següents titulacions adaptades a tots els projectes que puguin tenir els alumnes:
- Per dur motos d’aigua sense limitació de potència, i per embarcacions de fins a sis metres: cal la llicència de navegació (abans coneguda com a “titulín”). S’obté en una sola sessió teòrico-pràctica. Sense examen.
- Per patronejar embarcacions fins a 8 metres i fins a 5 milles de la costa: el títol adient és el de Patró de Navegació Bàsica o P.N.B.
- En el cas d’embarcacions d’esbarjo fins a 15 metres d’eslora i fins a 12 milles de la costa: cal el títol Patró d’Embarcacions d’Esbarjo o PEE (PER en castellà). Amb unes pràctiques complementàries aquest títol permet navegar fins a les Balears des de qualsevol punt de la costa espanyola.
- La titulació de Patró de Iot permet allunyar-se fins a 150 milles de la costa i tot el Mediterrani, amb una embarcació de fins a 24 metres.
- Finalment tenim la Titulació de Capità de Iot, sense límits de potència ni de distància a la costa.
Són titulacions complementàries que van aportant, de manera gradual i en cada curs, coneixements sobre el món de la navegació (nomenclatura nàutica, senyals, seguretat, emergències a la mar, meteorologia, legislació, GPS, ràdio, radar, anglès nàutic, navegació astronòmica).
Els esports nàutics han tingut sovint una consideració d’esport elitista reservat a persones d’un alt nivell econòmic. Què en penseu?
Avui en dia hi ha diverses fórmules per poder sortir a navegar sense ser propietari d’un iot. Existeixen clubs de navegació en els quals, mitjançant una quota mensual, disposes d’un vaixell per fer les teves sortides sense despeses de manteniment, ni d’amarre. També hi ha la possibilitat de llogar un veler entre amics o amb la família per passar unes vacances en el lloc escollit com ara Croàcia, el Carib, les Balears, etc. Finalment, existeix la fórmula d’adquirir una embarcació nova o d’ocasió; en aquest cas recomanem reflexionar i escollir una embarcació i una titulació adaptada al nostre projecte (moto d’aigua, vacances, creuer familiar, competició esportiva, pesca, submarinisme…). Els preus de les titulacions són accessibles i estan dins del rang del cost d’un permís de conduir. Anunciem les dates d’inici dels cursos en la nostra pàgina Facebook.
Així doncs, finalment quin podríem dir que és el principal interès per sortir a navegar?
Cada persona té el seu projecte particular. L’aventura, conèixer gent, divertir-se, col·laborar en l’estudi dels cetacis, participar en regates, activitats de medi ambient, sortides pedagògiques amb grups escolars i molts d’altres. Però podríem parlar d’un denominador comú, que és el canvi d’aires, ja que anar al mar significa entrar en un món molt diferent del dia a dia; tant des del punt de vista de paisatge, com de vocabulari, o de mesura del temps. El contacte amb la natura afavoreix la disminució de l’estrès dins d’un dels darrers espais de llibertat, que sens dubte és el mar.
Av. de La Cortinada 5, PB L-1. La Cortinada. AD300 Ordino · TEL.: +376 347015 · escolanauticaandorra.com · hola@escolanauticaandorra.com