Cristina Gutiérrez: “Andorra té tots els ingredients per a ser el primer país emocionalment, més intel·ligent del món”
Cristina Gutiérrez Lestón és Educadora Emocional amb més de 30 anys de trajectòria en l’àmbit educatiu. També és investigadora en el camp de les competències professionals, i ha estat la creadora del mètode “La Granja”, una metodologia basada en la pràctica i l’entrenament de les competències emocionals d’infants, joves i adults, i que al país s’ha posat en marxa des de la primavera del 2022 de la mà de Naturland.
Entrevista i fotografia: Noelia Farias
Primer de tot, ens podries explicar què és exactament l’educació emocional i per a què serveix?
L’educació emocional és un procés, a través del qual eduquem les nostres emocions per a ser conscients del que sentim, i per poder regular-les de manera que siguin positives per a tu, però també per a les persones que t’envolten. No és una branca de la psicologia, l’educació emocional estudia el funcionament del món emocional de les persones, com ara la ràbia, la tristesa, l’alegria, la por, un món natural que tenen tots els humans. Amb l’educació emocional estrenem habilitats importants per a desenvolupar-nos en el nostre dia a dia, com ara la cohesió, el treball en equip, la superació de les pors, l’autoestima, l’autonomia, la tolerància, o la frustració, entre altres tantes emocions.
Però, com es poden educar les emocions si són una resposta del nostre organisme que neix de forma involuntària?
Sí, una emoció és una resposta involuntària de l’organisme, és a dir, ni tu ni jo, ni tampoc ningú pot evitar sentir por, ràbia o tristesa. L’únic que podem fer és regular aquella por, ràbia o tristesa que estem sentint, i l’eina que tenim per poder regular-les es diu educació emocional, que és un procés educatiu. La ràbia, la tristesa i la frustració s’eduquen, el que passa és que no sabem com gestionar-les perquè mai se’ns ha ensenyat. Si mai ens han ensenyat a fer-ho, és molt difícil que jo pugui ensenyar als altres. Està demostrat científicament que les emocions s’eduquen igual que quan eduquem un comportament, i els resultats emesos pel GROP, el Grup de Recerca en Orientació Psicopedagògica de la Universitat de Barcelona, ho certifiquen.
Ets investigadora en el camp de les competències professionals aplicades i creadora del mètode “La Granja”, que es va provar durant 15 anys amb més de 270.000 nens i joves. En què consisteix aquest mètode?
És un mètode que es va crear, de manera inconscient al principi i ja de forma més conscient després, a base de proves i errors. A través del mètode La Granja, s’entrenen les competències emocionals d’infants, adolescents i adults, provocant importants canvis a curt termini, amb una metodologia basada en el joc i diferents reptes. És a dir, és un mètode d’educació emocional aplicada.
De quina manera es treballa?
Per exemple, si tu vens a “La Granja”, i demostres que tens una baixa autoestima, jo et posaré una activitat que es diu lideratge amb el cavall però, perquè siguis tu el líder, has de tenir confiança i seguretat en tu mateix, en cas contrari, el cavall no et seguirà. Si no tens confiança i seguretat, segurament no tindràs una sana autoestima. Si no tens una sana autoestima, tampoc tindràs una bona opinió de tu mateixa i, si no t’agrades a tu mateixa, no tindràs ni èxit ni felicitat. Tot ve de l’autoconcepte. A “La Granja” treballem amb tu però també en equip, perquè nosaltres no fem teràpia, això seria una tasca per als psicòlegs. A través de les dinàmiques i els jocs que proposem, aprendràs per tu mateixa eines que t’ajudaran a millorar el teu benestar, sempre en un medi natural, a l’aire lliure, amb animals, cavalls, o arbres, perquè la natura també forma part d’aquest benestar emocional que tots necessitem i és una eina complementària.
Quin és l’aspecte principal que devem saber per dominar les nostres emocions, sobretot, en situacions que ens generen estrès o malestar?
El primer pas és tenir consciència emocional. Si tu no ets conscient del que sents, no pots fer el segon pas que és regular les emocions. Si no ets conscient que estàs trist, la tristesa t’absorbirà completament, perquè és l’emoció més potent i més poderosa que tenim els humans. De fet, totes les emocions són contagioses, però les més potents, com ara la por, la ràbia i la tristesa, que són les negatives, encara ho són més perquè tenen la missió d’apartar-te del perill, tant del real com de l’imaginari. Està comprovat que el 87% de les pors que sentim, no es veuran reflectides en la realitat, però les sentirem igual, és per això, insisteixo, que és necessari aprendre a regular les nostres emocions.
I, si és una eina tan important per al desenvolupament personal, per què no es treballa a les escoles?
Primer, perquè fins fa poc, ningú no sabia què era l’educació emocional i, segon, crec que no es parla d’educació emocional per por. Per què? Perquè és un àmbit desconegut i la por, sempre paralitza. Tothom sap que la salut mental forma part de la sanitat, psicòlegs, psiquiatres, terapeutes, però la salut emocional, que és el benestar, que fa referència a sentir-me bé, això pertany a tu i a mi. A tu, com a comunicadora, perquè els mitjans també tenim una responsabilitat, a mi com a educadora, als pares com a pares i mares, i als companys de feina com a companys. És a dir, a tots els que formen part de la societat. I, si volem que la gent del costat se senti bé, jo m’he de sentir bé. Per això, és important saber regular les nostres emocions. Jo crec, i reivindico, que tots ens hauríem de convertir en activistes del benestar emocional.
A partir del mes de setembre, Naturland ampliarà la seva oferta en el projecte de “La Granja Andorra Pirineus”. Quina serà la teva aportació al projecte?
La meva aportació és tot el know how a la metodologia, que venim desenvolupament i millorant perquè sigui una metodologia viva. S’actualitza de manera constant, ja que abans es feia cada dos o tres anys, i ara ho hem de fer cada mes, perquè les necessitats canvien molt ràpidament. Cada vegada es parla més entre els nens i joves sobre el suïcidi, continuen existint casos de bullying, per això hem d’anar adaptant les dinàmiques a la realitat. De fet, totes les pràctiques acaben sent úniques perquè ens adaptem a les necessitats del grup.
Com s’implementarà a Andorra l’Educació Emocional?
Naturland, disposa d’un equip de monitors formats per dur a terme jornades d’Educació Emocional. El Mètode La Granja a Naturland es treballat amb colònies d’una o dues nits o amb excursions d’un dia, totes elles amb un equip d’educadors formats especialment per treballar de forma adaptada amb nenes i nens de totes les etapes educatives, des d’infantil fins a ESO i Batxillerat.
Creus que Andorra és un lloc ideal per implementar aquest tipus de projecte?
Andorra té natura, muntanya, un nivell cultural molt alt en comparació amb altres països. Crec que té tots els ingredients per ser el primer país, emocionalment més intel·ligent del món. Primer, perquè és petit, i després perquè hi ha gent amb ganes i ben predisposada, persones influents que volen canviar les coses, que volen que el país i els seus fills i les persones que hi visquin a Andorra estiguin bé.