(+Fotos) Ordino celebra una nova edició de la tradicional Fira del Bestiar
La darrera edició, celebrada els dies 6 i 7 de maig a l’aparcament de la Tanada, va comptar amb la participació de dotze explotacions ramaderes de la parròquia i més d’un centenar de caps de bestiar.
Fotos: Noelia Farias
La inauguració va anar a càrrec de la subsíndica general, Sandra Codina; la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó; el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés; i el conseller d’Agricultura i Medi Ambient del comú, Eduard Betriu.
En el marc de la primera jornada, la ministra en funcions, Sílvia Calvó, va destacar el suport i l’acompanyament del govern al sector ramader. En aquest sentit, Calvó va recordar les diverses mesures que l’Executiu va aprovar, com ara l’eliminació de les deduccions o penalitzacions als ajusts per les importacions de farratge fins a finals d’any, i també la revisió tarifaria del preu de compra de la carn per compensar part de l’increment del pinso, per tal d’afavorir al sector que està patint la inflació i també la sequera.
La ministra en funcions, també va assenyalar que esdeveniments com ara la Fira del Bestiar serveixen per mostrar la feina que fan els ramaders en una parròquia molt activa, on la pagesia i la ramaderia estan inscrites en el paisatge.
Per la seva banda, el conseller Eduard Betriu, va destacar la participació ramadera a la fira, que va superar les xifres de les edicions passades, amb uns 120 caps de bestiar. També va reflexionar sobre el futur del sector, reivindicant la seva importància tant per a la parròquia com per al país. “Ordino sense aquest sector no seria Reserva de la Biosfera i no seria Ordino”, va afirmar el conseller, qui també va celebrar les mesures d’ajudes econòmiques implementades a favor de la pagesia i la ramaderia.
A l’aparcament camp de la Tanada, el públic va poder gaudir d’una demostració de xollar d’ovelles — que es va estendre des de les 10 del matí del dissabte, fins passada l’una de la tarda—, i també del concurs i subhasta nacional de mascles de raça bruna d’Andorra, on van prendre part 11 caps de bestiar i es van subhastar 5 vedells, que van superar el procés de selecció al centre de selecció del Groupe Gascon. Segons els experts, els vedells subhastats van ser els de major qualitat dels últims anys. Posteriorment, tots els participants del concurs van rebre un reconeixement per part de les autoritats i es van premiar les millors seccions.
De forma paral·lela a la fira, els jardins de la Casa Pairal i el pati de l’Era Rossell es van omplir de parets amb productes artesans i agroalimentaris procedents d’Andorra, Catalunya i França. A més a més, l’Era Rossell va acollir l’exposició fotogràfica de Natàlia Montané “Vides de muntanya”, i els visitants van poder veure el documental fet en el marc de la fira, “Ramaderia d’Ordino: passat, present i futur”. El públic, també va poder gaudir en directe de l’actuació de l’Esbart Els Esmolets de Sort i del grup de folklore del Pirineu “Solsoni”.
“Ramaderia d’Ordino: passat, present i futur”
Una de les principals novetats de la darrera edició de la fira va ser l’estrena del documental “Ramaderia d’Ordino: passat, present i futur” a l’Auditori Nacional, el passat 4 de maig. Un documental de 30 minuts, que va homenatjar als ramaders de la parròquia.