(+Fotos) Una xerrada per descobrir la fauna del Madriu
Donar a conèixer algunes característiques de les espècies que habiten el Madriu, aquest va ser l’objectiu de la xerrada encapçalada pel biòleg Marc Mossoll, en el marc del II Cicle de conferències “Vall del Madriu-Perafita-Claror, Patrimoni de la Humanitat, Patrimoni de tots”.
Fotos: Noelia Farias
Les característiques específiques que presenta la Vall del Madriu-Perafita-Claror, com ara la seva orientació est-oest i el seu alt gradient altitudinal, juntament amb altres condicionaments climàtics, fan possible un ecosistema molt variat, amb una important biodiversitat. Aquestes especificitats afavoreixen una fauna, representada per un alt percentatge d’espècies animals, tant d’Andorra com de tot el Pirineu. A la Vall del Madriu s’han identificat quatre espècies de peixos, quatre d’amfibis, sis de rèptils, vuitanta-nou d’ocells que nidifiquen i trenta-dos de mamífers, unes dades que posen de manifest la importància biològica i mediambiental que té el territori.
Sota el títol “La fauna de la Vall”, el biòleg Marc Mossoll va exposar com algunes espècies, que hi són presents al Madriu, van arribar a Andorra i Pirineus. El conferenciant, també va explicar el seu origen i la seva implantació així com els vincles amb els seus biòtops, destacant algunes de les seves particularitats i fent èmfasi en la possibilitat que hi ha de trobar-se amb ells.
Com a dada important, Mossoll va posar en relleu que una de les espècies que es troba en perill d’extinció és la perdiu blanca, un animal que, quan canvia d’estació, agafa un color rocós i una mica blanc i, que de cara l’estiu, la femella es torna de color marró i negre per assemblar-se a les plantes que hi ha a terra i passar desapercebuda. Com que la perdiu blanca és una espècie sedentària, que viu tot l’any al medi alpí, i que pot adaptar-se a les dures condicions climàtiques, té tot el cos cobert amb unes plomes especials i el seu sistema digestiu està adaptat per menjar tot el que hi ha a l’alta muntanya.
Mossoll també va parlar de l’adaptació dels Isards al Pirineu, destacant la seva gran agilitat pels terrenys rocosos, gràcies a les seves peülles que estan molt ben adaptades i que li permeten adherir-se a les pedres. A més, va remarcar que els muflons – un animal originari de Còrsega i de Sardenya que, a diferència dels isards, s’estimen més terrenys secs i durs que a l’hivern no quedin coberts de neu -, són una de les espècies implantades a la Vall del Madriu.
Una altra particularitat, de la qual Mossoll va fer referència, va ser la zona de la solana d’Entremesaigües, de Ràmio i de Claror-Perafita, una àrea de gran valor ornitològic, representada per la fredeluga ‘carambol’ i l’astor comú. Una altra de les espècies identificades en aquesta àrea, i de la qual es va fer èmfasi, és del picot negre, conegut com a ‘pàjaro carpintero’, un ocell dotat de poders, ja que el seu bec és capaç de travessar les fustes més resistents. Segons l’especialista, la llengua d’aquesta au és tan llarga que envolta el seu crani per protegir el seu cervell mentre pica un arbre o qualsevol superfície dura.
La conferència va durar més d’una hora. En acabar, es va obrir un torn de preguntes, i després es va sortejar una sortida amb el conferenciant per observar el gall de bosc.
El cicle de conferències de la Vall del Madriu va continuar amb la xerrada “La siderúrgia a la Vall del Madriu-Perafita-Claror”, que va tenir lloc el passat 3 de maig, a càrrec de l’historiador Oliver Codina, La cloenda es farà el 24 de maig, de la mà de l’historiador David Mas, que presentarà “Bordes i cortals de la Vall del Madriu”.