(+Fotos) La Guerra Civil Espanyola i la seva repercussió a Andorra
El passat 13 d’abril, l’historiador urgellenc, Pau Chica, acompanyat del Catedràtic d’Història de la UAB, Josep Maria Solé i Sabaté, va presentar al centre cultural La Llacuna ‘Andorra i la Guerra Civil Espanyola’, un volum de 700 pàgines, editat per Aloma, que explica com va afectar al país l’esclat bèl·lic esdevingut al sud de la frontera.
Fotos: Noelia Farias
L’impacte que va produir a Andorra l’arribada dels refugiats, durant l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, va ser una de les conclusions de la recerca documental que, durant dos anys, va realitzar Pau Chica. Segons l’historiador, al llarg dels tres anys de conflicte van passar pel país al voltant de 17.000 refugiats, un nombre més gran que la població andorrana d’aquella època que no ascendia als 4.000 habitants i que només vivia de la ramaderia.
Durant la presentació del llibre, Chica va assenyalar que, en línies generals, l’acollida dels refugiats per part dels andorrans va ser molt bona, tot i que es van detectar alguns abusos vinculats a les condicions laborals, que en alguns casos van ser molt desfavorables. També va destacar que es van evidenciar abusos monetaris, ja que se’ls obligava a canviar les seves pessetes republicanes devaluades per francs, a un canvi irrisori.
El fet que Andorra pogués esdevenir un país d’acollida va ser gràcies al fet que, tant la societat civil com la política duta a terme al Consell General, que en cap cas va optar per tancar fronteres, i van decidir deixar-les obertes, quan les podien haver tancat amb l’ajuda de la gendarmeria francesa. Chica va assegurar que des d’Andorra es va agilitzar al màxim l’evacuació dels refugiats, per tal d’evitar un problema alimentari. Així i tot, prop de 2.000 persones es van arrelar al país i van contribuir al seu creixement i transformació econòmica.
La presentació de l’obra ‘Andorra i la Guerra Civil Espanyola’ es va realitzar en el marc de l’exposició ‘Refugiats. Andorra, país d’acollida’, que es pot visitar a Cal Pal fins al 9 de gener del 2024 i que ret homenatge a tots els refugiats que han passat pel nostre país.