(+Fotos) Sergi Mas es retroba amb la sala que porta el seu nom
L’aclamat artista lauredià de 92 anys va presentar el seu darrer llibre, ‘L’art de musicar la fusta’, sota el segell d’Anem Editors. L’acte es va celebrar a la sala Sergi Mas, ubicada a Casa Comuna de Sant Julià de Lòria, on també s’exhibeix ‘L’art de la talla de fusta i els seus artesans’, fins al 15 d’abril, una exposició que recorda la relació entre l’home i aquest material.
Quan sentim la paraula ‘musicar’, naturalment se’ns acudeix l’acte de compondre música per a acompanyar, habitualment, obres narratives o teatrals, però, per al Sergi Mas, aquest verb té un altre significat. Musicar, per als artistes de la fusta, és l’art popular de decorar objectes d’ús quotidià, emprant la tècnica de gravat i tallat de baix relleu, amb formes geomètriques fins a aconseguir patrons realment esvelts com ara les rosasses sexifòlies, els rombes i els triangles.
Estem parlant d’un tipus d’art popular del qual hi ha molt poca informació documental, malgrat que és una expressió artística que s’ha replicat amb força al continent europeu, especialment a on el pasturatge ha tingut molta rellevància, i fins i tot als Estats Units, segons va explicar l’historiador i fill del Sergi, David Mas, que hi va presentar de forma gràfica les diferents variacions de les musicadures, “que podríem dir que són la màxima expressió de decoració en l’art popular a Andorra i als Pirineus”.
‘L’art de musicar la fusta’ està constituït de forma que, qui així ho desitgi, pugui explorar aquest “art propi i identitari (sic)” tan particular que, a poc a poc, apuntava el Sergi, està minvant a causa de la robotització i automatització dels oficis artesanals. El lector podrà descobrir, pàgina a pàgina, descripcions i detalls històrics alhora que gaudirà de les més de dues-centes il·lustracions que Mas ha preparat de diferents musicadures, algunes presents a objectes quotidians com ara salers, escudelles, formatgeres, entre molts altres. “Val la pena conèixer més maneres d’expressar els sentiments a banda del romànic i del barroc”, va expressar l’artista durant l’acte de presentació del qual van ser partícips Oliver Vergés, del segell editorial, i Josep Majoral, cònsol major de la parròquia laurediana.
En cloure l’activitat, els presents que van adquirir un exemplar del llibre van poder emportar-se’l signat i dedicat per l’autor.