(+Vídeo) Xavier Espot: “L’acord d’associació és la punta de llança de la diversificació de la nostra economia”

Després de ser electe com a Cap de Govern a les eleccions generals del 2019, Xavier Espot es presenta novament com a cap de llista de Demòcrates per Andorra, formació política que porta 12 anys al poder, de manera ininterrompuda. Si guanya les eleccions, l’objectiu del partit serà tancar l’acord d’associació amb la Unió Europea per diversificar els sectors de l’economia andorrana, aportant valor afegit.

Entrevistes: Noelia Farias, César De Pablos, Josep Segura i Elena Melgarejo · Fotos: Antonio Miralles · Maquillatge: Fanny García, de NYX Cosmetics · Estilisme: Víctor Toro, de Salon TORO · Locació i càtering: Hotel EXE Prisma
Per què va decidir encapçalar la llista del seu partit?

Evidentment hi ha un component personal i també és cert que, quan un ha estat cap de Govern i ha encapçalat l’Executiu del país durant quatre anys, hi ha la voluntat de poder culminar el projecte polític. Quatre anys són pocs, sobretot tenint en compte el context amb el qual ens hem trobat. Hem passat per una pandèmia i ara tenim una crisi energètica que, en alguns aspectes, ens han desviat dels nostres objectius prioritaris. Tenim la voluntat de culminar el nostre projecte, que estem convençuts que és el millor per als nostres ciutadans i ciutadanes. També hi ha un component col·lectiu, perquè hi ha un grup de persones que confia en tu i et demana que continuïs al capdavant del Govern, i no pots decebre’ls.

En què es diferencia el vostre programa electoral de la resta de propostes?

Demòcrates és pal de paller de la política andorrana. L’única formació on tothom, des de l’espectre de la socialdemocràcia a la democràcia cristiana, es pot sentir suficient i adequadament representat. Això és perquè Demòcrates se situa en la centralitat política, i no per atreure a molts militants i votants, sinó perquè creiem que és en la centralitat, l’equilibri, la moderació, el terme mitjà, que està la virtut. En la vida i també en les polítiques públiques.

Valora positivament el futur acord d’associació entre Andorra i la UE?

Gràcies a la llei d’obertura econòmica el país ha pogut gaudir d’una dècada d’expansió, en comptes d’una dècada de recessió. Això són més recursos públics per implementar polítiques socials, mediambientals, culturals i educatives. Però, fent un exercici retrospectiu, l’expansió s’ha centrat en alguns sectors de l’economia. Per poder focalitzar la inversió estrangera en altres sectors menys devoradors de recursos, com la construcció, necessitem un instrument que es diu acord d’associació. Permetrà que Andorra pugui pertànyer al mercat interior europeu, de 470 milions d’habitants i un dels més pròspers del món. No tinc cap mena de dubte que, amb l’acord, Andorra començarà a diversificar-se en sectors de més valor afegit.

“L’acord d’associació permetrà que Andorra pugui pertànyer al mercat interior europeu”

Entenent la complexitat dels temps que s’aproximen, quins seran els tres àmbits que vostè prioritzaria durant un eventual mandat?

Prioritzarem les polítiques d’habitatge, les mesures per millorar el poder adquisitiu de la població i encararem decididament la qüestió del creixement urbanístic desmesurat. Aquesta problemàtica no es resol, però, amb moratòries que diguin: ara no es poden fer inversions estrangeres ni nacionals en el sector de la construcció, perquè tindria conseqüències econòmiques i socials molt importants. El que hem de fer és dotar-nos dels instruments que ens permetin diversificar l’economia. Per això és tan rellevant l’acord d’associació, per pertànyer al mercat interior europeu i estar en equivalència normativa amb la resta de països membres. L’acord d’associació és la punta de llança de la diversificació de la nostra economia en clau d’innovació i sostenibilitat.

En l’hipotètic cas que vostè guanyi les eleccions, i pugui implementar la majoria del seu programa electoral, quina Andorra podríem albirar? Creu que s’haurien superat els problemes actuals o encara quedarien problemes per resoldre?

No hi ha cap govern que sigui capaç de solucionar tots els problemes, perquè quan en soluciones un, en sorgeix un altre. Hem de ser prou honestos amb la ciutadania, perquè no podem prometre solucions miraculoses. Però puc dir, i a més ho crec fermament, que Demòcrates som els que estem més capacitats per resoldre, en la mesura del possible, els problemes dels ciutadans i ciutadanes del nostre país, i els que poden sorgir. Un govern no només ha de resoldre els problemes, sinó saber fer front a situacions imprevisibles. Crec que durant l’última legislatura hem demostrat que estem preparats per fer-ho.

Gaudeix de l’entrevista sencera amb Xavier Espot aquí:


Les principals propostes de Demòcrates per Andorra

Economia i empresa ·         Diversificació dels diferents sectors de l’economia.

·         Impuls a la Innovació tecnològica.

·         Suport als sectors tradicionals.

Energia, medi ambient i sostenibilitat ·         Habitatge a preu assequible.

·         Emancipació dels joves del país.

·         Construcció equilibrada.

Habitatge, poder adquisitiu i polítiques socials i d’igualtat ·         Aconseguir la sobirania energètica.

·         Promoció del transport públic.

·         Fomentar el creixement sostenible.

Cultura i esport ·         Creació del Museu Nacional.

·         Impulsar la creació de l’edifici Multifuncional al país.

·         Fomentar l’esport femení andorrà.

Política exterior ·         Tancar l’acord d’associació amb la Unió Europea.

·         Augmentar la xarxa de Convenis de no doble imposició.

·         Millorar la cooperació transfronterera.

Candidatura a la circumscripció nacional

 Candidats
  1. Xavier Espot Zamora
  2. Meritxell López Guitart
  3. Carles Enseñat Reig
  4. Raul Ferré Bonet
  5. Carolina Puig Montes
  6. Gemma Riba Casal
  7. Mònica Bonell Tuset
  8. Manuel Linares Folgueiras
  9. Xavier Sopena Gonzalez
  10. Èrica Armengol Soldevila
  11. Montserrat Capdevila Pallarés
  12. Antoni López Leal
  13. Núria Rossell Jordana
  14. Joan Martínez Benazet
Suplents
  1. Manel Amorim Carrillo
  2. Marta Guilemany Miret
  3. Andreu Pedra Morell

Coneix la resta de candidats:

  1. Entrevista amb Judith Pallarés Cortés, cap de llista d’ACC!Ó
  2. Entrevista amb Carine Montaner Raynaud, cap de llista d’Andorra Endavant
  3. Entrevista amb Cerni Escalé, cap de llista de Concòrdia
  4. Entrevista amb Josep Maria Cabanes, cap de llista de Liberals d’Andorra
  5. Entrevista amb Pere López Agràs, cap de llista del Partit Socialdemòcrata SDP+