(+Fotos) ‘L’última ossa d’Ordino’ més patrimonial
Pocs dies després d’haver estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial per part de la UNESCO, ‘L’última ossa d’Ordino’ es va interpretar, un any més, a la plaça del Prat del Call davant desenes d’espectadors.
Fotos: César De Pablos
No havien passat dues setmanes des de la inclusió de ‘Les festes de l’os dels Pirineus’ a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, quan el públic del Principat va tenir l’oportunitat de gaudir d’una de les representacions tradicionals que forma part d’aquest conjunt, ‘L’última ossa d’Ordino’, que va obsequiar rialles a les desenes de persones que van acudir, el passat 11 de desembre, a la plaça del Prat del Call.
En clau d’humor, com és habitual en el format de farsa burlesca que la caracteritza, l’obra va reparar en temes de l’actualitat política i social andorrana, com ara la presència dels youtubers, el creixent desenvolupament urbanístic al país i el controvertit “aire embotellat d’Ordino”, un producte del qual s’ha parlat molt, tant al carrer com a les xarxes socials. La tensió entre Movem Ordino i la majoria del Comú pel tema Grífols també va ser objecte de crítiques humorístiques per part de la vintena d’actors.
Albert Roig, president de l’associació de Cultura Popular d’Ordino, no va amagar la seva satisfacció per la decisió que el 17è Comitè Intergovernamental del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO va prendre el passat 29 de novembre, una fita que van poder celebrar amb tots els ordinencs. A més a més, va avançar que, de cara a l’any vinent, “estem avaluant fer dues representacions, perquè els nens en tinguin la seva pròpia, ja que estem veient que el planter és fort”, gràcies a la implicació dels membres de l’associació i de les escoles, que han actuat com a difusors d’aquesta i altres tradicions de la parròquia.
Per a Eva Choy, cònsol menor d’Ordino, la festivitat és digna de tots els honors, motiu pel qual va revelar que el Comú valora exposar el cap de l’ossa perquè la gent s’identifiqui amb aquesta manifestació cultural. Choy, a banda d’agrair la feina dels membres de l’associació de Cultura Popular d’Ordino, deixa la porta oberta a batejar un carrer o una plaça en honor a la festivitat.