‘Identitats’ tanca la segona edició del cicle Transversals
Del 4 d’octubre fins al 15 de novembre, Escaldes-Engordany va celebrar una nova edició de Transversals, un cicle de conferències en què la cultura entrellaça diverses disciplines i camps de coneixement per esdevenir germen d’idees i nous enfocaments.
Fotos: Noelia Farias · Comú Escaldes-Engordany
Enguany, el cicle organitzat per la corporació escaldenca va comptar amb cinc conferències i un espectacle de titelles per a adults. Les sessions es van programar des del dimarts 4 d’octubre i es van allargar fins al 15 de novembre, amb la presentació de l’espectacle ‘Identitats’, de la Cia. Rocamora Teatre.
“L’impacte socioeconòmic de la cultura, més enllà de l’obvi”
Pau Rausell Köster va ser l’encarregat d’obrir el cicle, amb la conferència “L’impacte socioeconòmic de la cultura, més enllà de l’obvi”. Durant el col·loqui, l’economista i professor del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de València, va descriure la perspectiva de l’anàlisi econòmica de la cultura explicant quina és la seva utilitat enfront de la mirada d’altres ciències socials.
“Contexts mòbils i connexions transculturals”
Yolanda Onghena, investigadora del CIBOD (Barcelona Centre for International Affairs), coordinadora del programa de Dinàmiques Interculturals, va presentar la conferència “Contexts mòbils i connexions transculturals”, on va tractar temes com ara la migració, la mobilitat i la transculturalitat.
“Un exercici de paisatge”
El dimarts 25 d’octubre va ser el torn de François Vadepied, paisatgista cofundador de Wagon landscaping, encarregat d’explicar com desenvolupar projectes sobre el terreny “enjardinant” el paisatge, observant les plantes i les dinàmiques naturals, limitant els moviments de materials, i afavorint la recreació a partir dels recursos que es troben in situ.
“El Planeta de les plantes”
El científic i divulgador, Stefano Mancuso, pioner en l’estudi de la neurobiologia vegetal i defensor de la intel·ligència i la sensibilitat de les plantes, també va passar pel certamen per a explicar com les plantes i la reforestació són la possible solució a l’escalfament global.
“Posthistòria. Realitat i identitat en l’era d’Internet” i “Identitats”
La conferència d’Almudena Hernando, arqueòloga espanyola i catedràtica de la Universitat Complutense de Madrid, va ser l’última del cicle. El seu col·loqui es va centrar en l’impacte que ha tingut l’ús d’Internet en la construcció d’una nova era de la història.
“Identitats”, l’espectacle a càrrec de la Companyia Rocamora Teatre, guardonat a la millor obra dramàtica del 2n International Puppet Art Week Festival 2017 Nanchong, Xina, va posar la traca final al cicle que enguany ha arribat a la segona edició amb una molt bona resposta del públic. L’obra mostra l’essència més pura de la Marioneta de fil i endinsa als espectadors en la recerca dramàtica i emocionant de la seva pròpia existència, on evoluciona sota diferents coreografies contemporànies, amb música electrònica, ambients de llum i vídeos.