(+Fotos) Andorra compta amb un nou Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO
‘Les festes de l’os dels Pirineus’ van ser incloses a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, després que el 17è Comitè Intergovernamental del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO així ho decidís el passat 29 de novembre.
Fotos: César De Pablos
A l’edifici de l’Hotel Rosaleda, actual seu del Ministeri de Cultura i Esports, s’hi van sentir els aplaudiments i crits d’alegria en veure fructífera la candidatura que Andorra i França van impulsar per incloure ‘Les festes de l’os dels Pirineus’ a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.
El ball de l’Ossa d’Encamp i L’última ossa d’Ordino eren les dues manifestacions abanderades per part del Principat per a aquesta candidatura, després de ser incloses, prèviament, com a béns immaterials a la secció quatre de l’Inventari General del Govern d’Andorra, l’octubre de 2020, per la seva importància comunitària i caràcter cultural. En el cas francès, les representacions considerades es duen a terme a les comunitats d’Arles, Prats de Molló i Sant Lllorenç de Cerdans, totes tres de l’Alt Vallespir.
La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, visiblement emocionada per la fita aconseguida, va explicar que, després de l’aprovació de la candidatura per part de la UNESCO, “queda pendent treballar en un pla de salvaguarda i de protecció d’aquestes manifestacions culturals, treballant plegats i coordinats amb les associacions que les interpreten. Estem molt contents, sí, però també són conscients i responsables que hem de fer ara”, va explicar.
Cal destacar que aquesta no és la primera candidatura de Patrimoni Cultural Immaterial que impulsa Andorra, ja que, amb la col·laboració de França i Espanya, el 2015 es va aconseguir que les falles i la vetlla de la festa de Sant Joan s’incloguessin en la Llista Representativa com a part de la candidatura ‘Festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus’.
Quant a les candidatures en curs, Riva va explicar que la comissió avaluadora està estudiant el dossier corresponent a la transhumància, mentre que la voluntat d’adhesió de la pedra seca per part d’Andorra a una candidatura ja existent i aprovada “va pel bon camí”.
Jean-Michel Rascagneres i Eva Choy, cònsols menors de les parròquies d’Encamp i Ordino, respectivament, també van ser partícips de la celebració de l’èxit de ‘Les festes de l’os dels Pirineus’, la qual van valorar de forma positiva tant per la cultura com per l’atractiu turístic del país.