Xavier Altimir, final d’etapa
Els membres de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) havien insistit molt perquè no marxés. Però Xavier Altimir ho té clar. Considera que, després de 12 anys llargs, ha arribat el moment del canvi.
Per què deixa la CEA?
Crec que després de 12 anys potser ja és hora que algú agafi el relleu. Tenia previst deixar-ho fa tres anys, però la junta em va demanar de continuar. Hauré completat 12 anys de mandat, més ben dit, 13, perquè el primer vaig ser nomenat president per assentiment de tota la junta constitutiva i l’any següent es van celebrar les primeres eleccions. Crec que la CEA ha arribat a situar-se al lloc que es mereix i ha arribat el moment de deixar-ho. Les eleccions s’havien de fer al gener 2019, però hem decidit en junta directiva i a petició meva, avançar-les al setembre.
Alguna idea del successor o successora?
S’està treballant en una candidatura, però encara no està tancada.
Podria ser una dona?
Podria ser, però em sembla que no ho serà… No tothom té el temps i les ganes d’optar a aquest càrrec que no està retribuït i que reclama dedicació. Estem treballant per trobar el millor candidat.
“Després de 12 anys potser ja és hora que algú agafi el relleu al capdavant de la CEA”
El president de la CEA té una gran visibilitat pública, creu que és un trampolí per fer política?
Una persona que vol presidir la CEA centra els seus esforços en els interessos del sector privat, els dels empresaris del país. És cert que té una part pública, perquè no deixa de ser una institució rellevant. Si et refereixes a si voldria entrar en política, no és la meva prioritat, però com que no m’agrada dir “d’aquesta aigua no en beuré”…
De quina fita assolida per la CEA durant aquests 12 anys està més orgullós?
Sens dubte, de la seva consolidació i el reconeixement públic assolit. I com a president, haver mantingut la confiança de tots els socis de la CEA per encapçalar l’organització durant aquests més de 12 anys.
Com valora l’obertura econòmica del Govern?
Soc de les poques persones que quan el govern Pintat va proposar l’obertura econòmica ja em vaig manifestar favorable que fos al 100%. Finalment es va obrir de manera parcial, no tothom pensava com jo. De la mateixa manera que els andorrans, com ha estat el meu cas, hem pogut obrir empreses a fora tenint majoria a l’accionariat, era normal que aquí passés el mateix.
Ara hi ha diverses clíniques que s’havien d’instal·lar aquí que han fet marxa enrere, això no està en la línia del que ha de ser l’obertura econòmica…
Tal com va dir el president de la CCIS, Marc Pantebre i amb el qual comparteixo la seva opinió, no pot ser que l’estratègia del Govern i de la iniciativa Actua, hagin qualificat de gran interès l’acolliment d’empreses del sector mèdic i ara topi amb entrebancs tant per part del SAAS i del col·lectiu. Ho trobo absolutament incongruent. Això dona molt mala imatge a l’obertura econòmica. No ho acabo d’entendre!
“Soc de les poques persones que quan el govern Pintat va proposar l’obertura econòmica era favorable a fer-la al 100%”
Com veu el futur acord amb la UE?
En cap moment podem obviar que estem a Europa i envoltats per països com França i Espanya que pertanyen a la UE. Hem de tenir les millors relacions amb els nostres veïns i trobar la fórmula per consolidar i ampliar l’acord duaner del 1992. Hem de ser conscients de les nostres especificitats a les quals no podem renunciar. Som petits però hem de ser valents. La UE intentarà forçar alguns aspectes que poden fer-nos perdre algunes d’aquestes particularitats. Ens hem de mantenir ferms per tal de signar un bon acord per Andorra. El Govern ens té al seu costat, però no a qualsevol preu.
El Govern té prou en compte la CEA?
Sí, precisament es va crear un grup de treball pel tema de la UE on a més de la CEA hi ha la CCIS i l’EFA. Treballem conjuntament en tot el tema del futur acord d’associació. Estem satisfets perquè el Govern ens informa, ens té en compte i ens escolta.
És optimista de cara al futur del país?
Sóc optimista, però tal com vaig dir en el meu discurs d’entrega de premis de la CEA, comparteixo els propòsits del síndic Vicenç Mateu, que va lamentar la crispació existent a l’hora de treballar per al futur del país. Hem de tenir més consens, personalment no puc entendre que a Andorra hi hagi tants partits polítics. Hauríem de ser més comprensius els uns amb els altres i treballar conjuntament per al futur, oblidar les crispacions internes, que fan que l’èxit es retardi i que es doni una mala imatge de cara a l’exterior. No ens han de veure com a “pocs i mal avinguts”, no és una bona política! Crec que hem d’oblidar les baralles del dia a dia on només es defensen petites parcel·les de poder.
__________________________________________________
Xavier Altimir Planes neix a la Seu d’Urgell el 16 de març de 1960. Va a l’escola a La Salle i després comença ciències empresarials a la UNED. El 1976 ve a viure a Andorra, on treballa a Sagim i segueix diversos cursos de formació vinculades a la informàtica i a l’empresa. Després entra a Informàtica 2000, i el 1982 decideix incorporar-se a l’empresa familiar, Nord Andorra, on comença des del nivell més baix.
El 1989 és nomenat director de l’empresa de transports Arauz i Marquillo, que pertanyia al grup d’empreses de la família. L’any 1993 passa a dirigir el Grup Transports Nord Andorra, el 2009 deixa la direcció general i passa a ocupar la presidència de NA Grup fins a l’any 2012; el juny del mateix any la família ven les participacions de la companyia.
Actualment segueix en el món empresarial amb participació accionarial en empreses de sectors diversos. Des de la seva creació, el 2006, presideix la CEA, també ha estat membre del Ple de la CCIS, del Consell d’Administració de la CASS, conseller de l’OIE i actualment és membre del Consell d’Administració de l’ADI.
Està casat amb l’Anna i tenen una filla, la Carla, que té 25 anys i treballa en el món de l’audiovisual. Entre les seves aficions destaca la bicicleta.