Interiorisme amb verdor indeleble
Dia a dia, la natura s’apropia d’un trosset més de casa nostra, sigui amb una planta nova o un ram de flors, o bé amb alternatives més arriscades i atrevides, com ara els murs vegetals preservats, que han esdevingut una tendència entre els interioristes més prestigiosos del món. Si alguna vegada has passat per algun local o despatx d’Andorra en què un mur vegetal t’hagi causat gràcia o sorpresa, segurament es tracta d’un projecte dissenyat per la interiorista Laura Torres i executat per Greenarea.
Fotos: Jean-Luc Herbert · César De Pablos
La verdor continua guanyant presència entre les creacions de diferents dissenyadors d’interiors i tu no ets l’excepció. Per què?
Considero que és molt important tenir una nota de natura a l’interior de qualsevol espai, sigui un habitatge, una oficina o un local comercial. Això transmet una necessària sensació de pau, benestar i de contacte amb l’exterior.
Jugues amb diferents elements com ara la fusta i altres materials d’origen natural, però perquè t’has decantat per les instal·lacions vegetals estabilitzades?
Com a dissenyadora, però també des d’un punt de vista molt personal, era molt important gaudir de la verdor de les plantes sense haver de dedicar temps a mantenir-les. Per què? Perquè tenir cura d’elles és una qüestió molt laboriosa i, amb qualsevol descuit, es posen lletges. Fins i tot si no s’adapten al lloc on les has posat. Aleshores tenia aquest afany de trobar un sistema que no fos plàstic, ja que fuig dels materials sintètics i processats. Prefereixo els materials nobles.
I vas trobar allò que buscaves?
A una fira de disseny, a Milà, vaig descobrir Greenarea, amb els quals vaig començar a treballar. A poc a poc, veia com començaven a agafar més força, a incorporar plantes noves i a treure nous productes. Això va obrir un ventall de possibilitats que, de la mà del Salva (CEO de Greenarea) hem pogut plasmar en diferents projectes. Recordo que, quan sortia a córrer per la muntanya, li enviava una foto o un vídeo amb allò que jo volia reflectir en cada disseny. Així vam anar incorporant troncs, plantes autòctones i altres elements que evocaven Andorra als nostres projectes.
A banda dels efectes de tranquil·litat i benestar que transmeten les instal·lacions vegetals estabilitzades de Greenarea, així com el poc manteniment que necessiten, n’has pogut identificar més avantatges?
Pensa que els dissenyadors sempre busquem causar l’efecte ‘wow’, crear un punt d’atenció o de contrast en cada espai, quelcom que a vegades no és gens fàcil. Des d’un punt de vista estètic, instal·lar murs vegetals preservats és un valor afegit que fa un bon tàndem amb el benestar que et pugui transmetre aquesta estructura.
“Portar una mica de natura a l’interior de casa, de l’oficina o del local està a l’ordre del dia”
Oficines de l’agència de comunicació i màrqueting Aymara
Quin és el feedback que reps dels teus clients, una vegada veuen el resultat final i conviuen amb ell?
Tothom es mostra molt content! Una clienta, per a la qual vam redissenyar un despatx d’advocats, em deia: “Laura, és que em fa tan bon rotllo quan hi arribo al matí”. També ens passa amb una agència de comunicació per a la qual vam fer un mur vegetal que es connecta amb el sostre. El propietari ens deia: “és que crea molta expectació quan la gent visita el despatx, ens pregunten si és real”. La gent encara se sorprèn i no pot creure que els murs vegetals de Greenarea siguin de veritat i no necessitin manteniment.
On queda la part de la sostenibilitat?
Com cada ésser viu, les plantes tenen un cicle i una data de caducitat, però, en ser preservades, aquestes no moren i perduren copsades en el temps, sense que calgui regar-les amb aigua o canviar-les periòdicament. Hi ha murs vegetals que hem fet, que porten quatre o cinc anys, i que encara estan com el primer dia (riu).
Després de muntar tants murs de flors, plantes i liquen, quines novetats podem veure del tàndem entre Laura Torres i Greenarea?
Andorra és un país molt petit en què és molt més fàcil veure sovint els murs verticals de vegetals estabilitzats, així que estem treballant per trobar altres formats. Actualment, tenim un projecte per al qual hem fet uns cubs de ferro i, a dins, estan farcits de plantes que, en conjunt, constitueixen una cosa totalment diferent. Es tracta sempre d’innovar, de no quedar en el mateix punt i d’anar un pas endavant (riu).
Són compatibles els murs vegetals amb qualsevol tipus de projecte d’interiorisme?
Sí, sens dubte! Portar una mica de natura a l’interior de casa, de l’oficina o del local està a l’ordre del dia. És tendència absoluta.
Aquesta tendència és passatgera o duradora?
És una qüestió que ha vingut per a quedar-se. És la representació de l’evolució de la tinença de plantes. Ha passat molt des del moment en què les nostres mares i àvies cuidaven plantes a casa, fins a l’actualitat, en què potser les persones tenim menys temps per dedicar-nos a mantenir-les maques. No m’agrada veure com envelleix i mor la verdor de les plantes, i això el tinc resolt amb el mur vegetal que hi ha a casa, que em causa bones sensacions perquè sempre està maco.
Com és el balanç entre Laura Torres, Greenarea i Sodimac com a distribuïdor oficial per a Andorra?
És perfecte! Jo converso directament amb Greenarea i els transmeto tot el que necessitem, mentre que a Sodimac, amb el Toni, ens faciliten tota la feina logística i administrativa que calgui. El pont és perfecte i el tracte és molt àgil, de manera que el client sempre podrà aconseguir allò que vol de la forma més fàcil possible.