(+Fotos) Joan Ganyet recrea Tolstoi a través de la fotografia
L’arquitecte i exalcalde de La Seu d’Urgell, Joan Ganyet, va presentar el seu nou llibre ‘TOLSTOI/Traces’, obra amb la qual contraposa textos del cèlebre escriptor rus amb composicions fotogràfiques.
Fotos: César De Pablos
El passat 19 de maig, The Embassy es va convertir en la sala de presentacions de la més recent publicació de Joan Ganyet. No és l’espai més habitual per a revelar un llibre al públic, sense cap mena de dubte, però la Rosa Pons, propietària de l’edifici i amiga de l’exalcalde de La Seu d’Urgell, va cedir part de l’icònic establiment per aquest propòsit. Malauradament, la Rosa no va ser-hi present, ja que es trobava fora d’Andorra, però Mireia Marsà va prendre el testimoni com a amfitriona de l’activitat, que va comptar amb la coordinació de la periodista Mari Carmen Grau.
Lev Tolstoi és, per a Ganyet, un dels més grans escriptors de la literatura universal. Podríem reparar en les tantes característiques que fan destacable l’obra del novel·lista rus del segle XIX i principis del XX, però el que més impressiona al també arquitecte urgellenc és la capacitat de Tolstoi d’il·lustrar paisatges a través de la paraula. “Les descripcions dels paisatges que fa Tolstoi són com pinzellades d’un pintor excepcional”, expressa Ganyet, en referència a les grans batalles que van tenir lloc en el marc de la invasió napoleònica a la Rússia de fa 200 anys, immortalitzades en ‘Guerra i Pau’.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va assistir a l’activitat i va elogiar la feina del Joan Ganyet
Captivat per Tolstoi i les seves capacitats com a escriptor, Ganyet va crear ‘TOLSTOI/Traces’ a partir d’una inquietud, la necessitat de contraposar els textos de l’escriptor rus amb composicions fotogràfiques, una feina feixuga i delicada que no s’allunya de l’estètica, sinó que “fa incursions en camps laterals, com ara la literatura”. Al cap i a la fi, l’arquitecte és un ànima exploradora de múltiples disciplines artístiques i un entusiasta de la forma en què aquestes s’interrelacionen.
Eugeni Bregolat, exambaixador d’Espanya a la Xina i a Rússia, va ser el prologuista d’aquesta nova entrega de Ganyet, que anteriorment ens havia captivat amb el recull fotogràfic ‘Pell’, un homenatge a les ciutats històriques del Mediterrani. Joan-Enric Vives, copríncep episcopal, i Julio Quílez, historiador i cap d’Arxius de la Seu d’Urgell, també van fer les seves aportacions. “Són grans amics i crec que la seva contribució fan incrementar la qualitat de l’obra de manera notable”, valora l’autor.
L’autor, que ens va avançar que podria presentar un pròxim llibre en què explorarà la poesia i la música, està afinant tots els detalls d’una exposició fotogràfica, també a The Embassy, amb una vintena de peces de gran format i sobre alumini. La inauguració de la mostra, temptativament, està prevista per a principis de juny.