Sobrevivint en les entranyes de la Vall del Madriu-Perafita-Claror
Com és sobreviure a la intempèrie en un espai natural majestuós com la Vall del Madriu-Perafita-Claror? Aquesta és una pregunta que resoldran els guies Ferran Cardenya i David Boix, de l’European Wilderness Education School (EWES), com a part del campament de supervivència que oferiran durant tot un cap de setmana. Bram von Blomberg, Lead Learning Coordinator de l’escola, ens explica més detalls sobre l’activitat.
Fotos: EWES
Formar persones autoconscients és formar bons líders. Aquesta és la premissa que defensa Bram von Blomberg, Lead Learning Coordinator de l’escola EWES, entitat sense ànims de lucre que ofereix, entre altres cursos, la formació de wilderness guides o guies de muntanya. Per aquest propòsit, han dissenyat una metodologia enfocada no només en les capacitats tècniques o hard skills, sinó també en fomentar i desenvolupar les soft skills, aptituds com ara el lideratge, el dinamisme de grup, la superació personal, conèixer els nostres límits, habilitats que, al cap i a la fi, formen el caràcter d’un bon líder. “Creem consciència en les persones i els hi ensenyem a ser líders, la qual cosa els converteix en bons líders”, remarca von Blomberg.
“Hands on!”
Del 20 al 22 de maig, la Vall del Madriu-Perafita-Claror acollirà un campament de supervivència, on entre 8 i 14 persones, “hauran d’autosuperar-se i traspassar els límits de la seva zona de confort, perquè creiem que aquí és on rau l’aprenentatge i la ‘zona màgica’”. Per descomptat, l’assaig i error, la pràctica i l’experimentació seran els fils conductors del 100% de l’activitat, que va adreçada a persones a partir dels 10 anys, sense experiència mínima exigida i amb un nivell físic mitjà. “És igual tenir 10 o 70 anys. Les persones s’ho passaran bé embrutant-se les mans”, assenyala l’expert, qui fa èmfasi en el fet que la corba d’aprenentatge és personal de cada participant.
El recorregut arribarà al refugi de Fontverd, punt on s’instal·larà el camp base i des del qual es faran exploracions diürnes, respectant la fragilitat de l’ecosistema i fomentant l’intercanvi d’experiències, perquè, després de tot, “a través de l’educació es pot arribar a ser una persona més conscient”, especialment quan es tracta de la conservació de la natura.
Un entorn envejable
Al llarg de més de 20 anys com a enginyer forestal i especialista en el sector del desenvolupament d’àrees silvestres i àrees naturals protegides, el turisme d’aventura i l’ecoturisme, Bram von Blomberg ha recorregut els cinc continents, experiència que li permet tenir una visió més àmplia sobre la consciència i preservació mediambiental a escala global. En aquest sentit, qualifica d’ambiciosa i valenta l’obertura de la Vall del Madriu-Perafita-Claror per acollir cursos com els impartits per l’EWES, ja que “no és una qüestió molt usual a altres països, que a vegades tenen por de treballar amb la natura, la qual és vista com un objecte. Al cap i a la fi, els éssers humans som part de la natura… som natura”.
Però, sens dubte, el que més crida l’atenció de von Blomberg és la virginitat dels boscos i la fusió entre l’ús tradicional de la terra i la conservació de la natura, que ara conflueixen amb l’accessibilitat del turisme. Aquest trinomi, des de la seva perspectiva, fan de la Vall del Madriu-Perafita-Claror un espai únic a ser descobert.