Microbioma i càncer, el futur de l’oncologia
En el mes de la lluita contra el càncer, Elena Lafuente de Farmàcia El Cedre ens parla del microbioma i la seva relació amb el càncer.
Foto: @elisabethserra
El 4 febrer se celebra el Dia Mundial de la lluita contra el càncer, una malaltia que afecta gran part de la població mundial, especialment als països desenvolupats, i que ha tingut una progressió molt important amb el pas dels anys. No obstant això, l’Organització 0Mundial de la Salut afirma que un terç de tots els casos de càncer poden prevenir-se. Per això és important conèixer al màxim tots els factors que influeixen en el seu creixement i proliferació per poder combatre-ho. Comencem…
Microbiota o microbioma humà
La microbiota o microbioma humà està composta de bacteris, virus i fongs que habiten en el nostre organisme en equilibri i quan aquest s’altera es produeixen malalties. La microbiota és present en el tracte gastrointestinal, la pell, la faringe, la vagina… i la seva composició varia en funció a factors endògens, com ara els genètics i també a factors exògens, com ara la dieta i l’estil de vida.
Si la microbiota s’altera per agents externs com l’obesitat, el tabac o l’estrès, es produeix una malaltia anomenada disbiosis, que potencia un estat d’inflamació i contribueix a augmentar el risc de patir malalties com ara el càncer.
Existeixen evidències que la ‘Helicobacter pylori’ present en la microbiota de l’estómac pot augmentar el risc de patir càncer, igual que el virus del papil·loma humà en l’úter i el de l’hepatitis C en el de fetge. Mentre que altres bacteris, com ‘Bifidobacterium’, protegeixen enfront del desenvolupament del càncer a través de l’estimulació de l’activitat immunològica i, fins i tot, semblen tenir capacitat per reduir el creixement del tumor. També, alguns estudis experimentals recents han posat de manifest que l’administració de determinats antibiòtics, conjuntament amb el tractament de quimioteràpia (medicaments per al tractament del càncer) poden tenir com a resultat una disminució de la supervivència, o bé, augmentar l’eficàcia dels tractaments.
Inflamació com a resposta immunitària
La inflamació com a resposta immunitària davant la presència de bacteris que promouen el desenvolupament de càncer és el mecanisme més acceptat per explicar la relació microbioma-càncer. El fet que l’efectivitat dels tractaments de quimioteràpia depengui de la presència de determinats bacteris també es basa en aquest mecanisme. Si bé encara queda molt per estudiar, és evident que la presència d’una microbiota sana en el nostre organisme disminueix el risc de patir un càncer.
Però, què hauríem de fer?
L’aportació de prebiòtics i probiòtics en la dieta o en preparats ajudarà de manera significativa per tenir un microbioma sa. Per això, eliminar els aliments ultres processaments, evitar l’alcohol i tabac, a més de disminuir l’estrès i practicar esport són algunes de les claus per reduir al màxim les possibilitats de patir càncer i mantenir sa el nostre organisme.