Maria Huguet, innovació sense límits
La Maria Huguet només té 26 anys, però té una empenta envejable. El món de la innovació i de les noves tecnologies no té secrets per aquesta digna hereva del seu pare, el Miquel Huguet, una persona que sempre li ha donat suport.
És graduada en publicitat i relacions públiques, també ha fet un màster en direcció de màrqueting i investigació de mercats. Treballa com a responsable de màrqueting i relacions públiques, a IFC Company, que es dediquen als influencers, els primers del seu ram a Andorra.
A què us dediqueu exactament?
Som una agència de comunicació i organització d’esdeveniments. També treballem amb influencers del camp de la moda, life style, o viatges, que fan publicitat de marques o empreses a través d’Instagram, Facebook i YouTube.
A Andorra els clients responen?
Ens costa una mica, perquè aquí les coses arriben més tard. Però poc a poc les marques van confiant amb nosaltres, han tingut resultats molt bons i una repercussió que no s’esperaven.
Internet és la comunicació del futur?
Quan jo vaig estudiar no hauria dit mai que els influencers manarien com ho estan fent. Llavors la unitat de mesura per valorar els impactes eren els Gross Rating Points, (GRP), en canvi, ara són els likes. D’aquí cinc anys, no tinc ni idea de com evolucionarem!
Quants influencers hi ha a Andorra?
A Espanya n’hi ha moltíssims, aquí n’hi ha pocs i els costa arribar a la gent. No és fàcil negociar amb les marques i que accedeixin a pagar perquè els influencers promocionin els seus productes.
A partir de quants seguidors es pot considerar que un influencer pot començar a treballar?
És molt relatiu, perquè et pots trobar amb noies i noies amb molts milers de seguidors però que no són efectius. Un bon influencer ha de generar feedback, ha d’aconseguir repercussió, likes, comentaris… ha d’estar viu a la xarxa.
“La unitat de mesura actual per conèixer els impactes publicitaris són els likes”
Foto: McGrau
Acabes de crear una empresa, a què es dedicarà?
L’obertura econòmica ha atret un gran nombre d’innovadors com nosaltres. Amb la meva parella hem creat una empresa anomenada Rocket Center, no te’n puc donar massa detalls, és un centre d’alt rendiment i d’oci, relacionat amb els e-sports i els vídeojocs. Ara estem en negociacions amb possibles accionistes i comptem amb un equip que ve de fora que ens dona suport tecnològic.
Com veus els joves de la teva generació a Andorra?
La majoria segueixen la tradició de treballar a les empreses familiars, no és habitual que creïn empreses noves. Jo segueixo la línia del meu pare, en l’àmbit de la innovació, però he decidit fer el meu camí per una altra banda, tot i que ell sempre m’ha animat a tirar endavant nous projectes. És una gran ajuda, un suport i un model a seguir.
Les institucions públiques donen suport als innovadors?
El nostre projecte l’hem fet en el marc del NIU, la incubadora i acceleradora d’empreses. Ens han ajudat molt, a fer el pla de negoci, el pla financer, també ens han posat en contacte amb mentors que ens fan costat al llarg de tot el projecte, jo tinc el meu pare com a mentor. També emmarcada amb el NIU, vam fer una presentació amb inversors i family office, que ens van valorar el projecte i ara estem negociant amb possibles inversors.
Andorra Telecom us ha cobrat alguna cosa per aquest assessorament?
No res, però en el cas que arribem a un acord amb algun dels inversors amb qui ells ens van posar en contacte, el NIU entraria a la societat amb un 5% de les accions de l’empresa.
Treballeu també amb la CEA?
Hem tingut algun contacte, l’empresa que estem creant és molt innovadora i ha interessat molt la CEA.
El fet que Andorra sigui un petit país, és més fàcil fer-hi aquest tipus de projecte?
Sí, i tant! Quan vaig arribar, em vaig trobar un mercat verge, no solament el meu sector, sinó d’innovació tecnològica. Hi ha molt camp per córrer i hi ha més facilitats.