Atabalat al tornar a la feina? No pateixis tens la síndrome postvacances

Després d’unes merescudes vacances d’estiu toca tornar a la feina i reprendre la rutina. Si t’està costant una miqueta reprendre el ritme del dia a dia i et sents sense energia, atabalat o no pots amb l’activitat diària, no et preocupis, no és gens greu, només estàs patint la síndrome postvacances.

I encara que alguns els sembli estrany, la síndrome postvacances és més comuna del que creiem. Afecta gran part de la població activa i es manifesta a través de diferents símptomes com ara l’ansietat, la irritabilitat, la inestabilitat emocional i la frustració, entre altres, que solen aparèixer uns dies abans de tornar a l’activitat laboral.

Vacances a la platja

Segons l’última enquesta difosa per la consultora Adecco, gairebé un 40% d’espanyols pateix aquesta síndrome postvacances quan toca tornar al seu lloc de treball. Però, segons els professionals, no és necessari alarmar-se, ja que és comú que aparegui després d’unes setmanes de desconnexió amb la rutina.

És una malaltia?

No és una malaltia. Es tracta d’un trastorn temporal, per això no és considerada una patologia. Sol tenir una durada no més enllà dels quinze dies. Es manifesta com un estrès de caràcter lleu, que no requereix intervenció professional. Però, si persisteix i els símptomes es manifesten de manera severa, s’ha d’acudir al metge referent.

Símptomes que s’experimenten
  • Tristesa
  • Depressió
  • Ansietat i Cansament
  • Nervis
  • Canvis d’humor
  • Malestar
  • Trastorns del somni
oficina síndrome postvacances
Ens afecta a tots per igual?

La resposta és no. Els experts assenyalen que afecta més a aquelles persones que no estan conformes amb la seva feina i que perceben la reincorporació al seu lloc de treball com un fet negatiu. També es pot deure als alts nivells d’estrès que genera l’activitat que exerceix la persona, per incertesa o a la gran càrrega dins i fora de la feina. En general, ho experimenten els qui tenen menys tolerància a la frustració i poca capacitat de resiliència. No obstant això, en passar els dies, quan la situació es racionalitza i les emocions negatives es deixen a un costat, el malestar va desapareixent. Els professionals sostenen que és difícil que li succeeixi a una persona que està a gust amb el seu treball i l’entorn que l’envolta.

Es pot evitar d’alguna manera?

Ningú no pot afirmar que aquesta síndrome es pugui evitar, no obstant això, modificar o incorporar nous hàbits a la rutina afavoriran en gran manera que el retorn al treball no es visqui de manera traumàtica. Per això és bo seguir algunes pautes com ara:

  • Repartir els dies de vacances al llarg de l’any i no tots en el mateix període.
  • Fer algunes escapades durant l’any també va molt bé, ja que aquestes mini vacances afavoreixen a la desconnexió.
  • Aprofitar el cap de setmana, no només per descansar. S’ha de planificar sortides amb diferents activitats, ja que la ment gaudeix anticipant coses positives.
  • Dedicar un moment al dia per fer alguna cosa que et faci bé, ja sigui un moment de lectura, de reiki, de ioga, activitat física o veure la sèrie que t’agrada per exemple, així no et quedes amb la sensació que el teu dia només ha estat treballar.
Recupera la teva vitalitat, a poc a poc

Els professionals també recomanen per reduir els símptomes:

  • Tornar de vacances uns dies abans de començar a treballar. D’aquesta manera t’habituaràs més ràpidament al teu entorn.
  • Tornar als horaris habituals de dinar i de dormir. És a dir, es recomana mantenir els mateixos horaris que abans de vacances.
  • Pensar de manera positiva i centrar-se en les coses bones que dona la feina.
No existeix una recepta màgica, cada persona és un món, però tracta de posar el màxim de la teva voluntat, i el millor de tu, perquè el retorn al treball sigui el més amè possible. La síndrome et durarà, com a molt, tres setmanes, però si continua, consulta al teu metge.