Jorge Pérez: “Els centres de dia han de donar resposta a les necessitats reals dels usuaris i les famílies”
El passat 21 de juny, la Creu Roja Andorrana va obrir les portes de dos centres de dia per a la gent gran del país, un a la capital i l’altre a Sant Julià de Lòria, que reforcen l’atenció sociosanitària personalitzada per gairebé una vintena d’usuaris.
Fotos: Noelia Farias
“M’ho passo molt bé aquí. M’agraden totes les activitats que fem, però sobretot els jocs de taula”, explica l’Albina, de 91 anys, i que va ser una de les primeres padrines acollides pel centre de dia d’Andorra la Vella des de la seva obertura. Actualment, aquest espai acull 11 usuaris de les 32 places concertades, amb edats que van des dels 50 fins als 93 anys, alguns dels quals viuen sols i, la resta, amb les seves famílies. Es tracta de persones amb diferents graus de dependència.
Primeres valoracions
“La valoració de les primeres setmanes és molt bona i positiva. Hem estat molt en contacte amb els familiars dels usuaris, per saber com arribaven a casa i si hi havia alguna cosa per millorar. El retorn que ens ha arribat de les famílies ha estat fantàstic”, explica el coordinador dels centres de dia de la Creu Roja Andorrana i treballador social de l’entitat, Jorge Pérez. “De fet, les persones volen tornar a venir cada dia i això, per a nosaltres, és una recompensa molt important i una motivació per continuar fent la feina que estem fent”, afegeix.
Atenció centrada en la persona
Els centres de dia permeten que les persones rebin l’assistència que necessiten i puguin continuar amb la seva vida diària quan tornen a casa. És a dir, aquest suport busca ajudar a millorar la qualitat de vida dels usuaris, sigui des d’una perspectiva de condicions físiques o de capacitats cognitives.
“El nostre objectiu, com a Creu Roja, és reforçar l’atenció que rep la persona. L’atenció sociosanitària ha d’anar adreçada al concepte de la llar, ha de ser una atenció centrada en la persona”, explica Pérez.
Instal·lacions polivalents
El centre de dia d’Andorra la Vella disposa d’una sala polivalent de gairebé 500 metres quadrats, on els usuaris tenen accés a tot un seguit d’activitats. L’oferta inclou propostes lúdiques, com ara tallers, jocs de taula, manualitats, espais per descansar després de dinar o passejar, així com un menjador i un gimnàs. En aquest sentit, Pérez admet que “l’espai és molt gran i el plantejament va ser no fer separacions d’obra. La polivalència de la sala és un valor afegit per als usuaris actuals i els que hi vindran. Per això, tota la sala és oberta. L’únic espai separat és el gimnàs, on es troba tot l’equipament amb el qual treballa el fisioterapeuta amb l’usuari. La resta de la sala es fa servir per a totes les activitats diàries”.
Estimulació cognitiva i motora
La jornada comença abans de les nou del matí, quan el transport sociosanitari fa la recollida dels padrins a casa seva per traslladar-los al centre. A l’arribada, fan l’esmorzar i la infermera supervisa que s’hagin pres la medicació, mesura els valors mèdics per comprovar que tot va bé, per tal d’adaptar l’activitat del dia a cada usuari. Després d’esmorzar, realitzen un seguit d’exercicis amb el fisioterapeuta per treballar la motricitat. Al migdia, toca el dinar; després, un descans i, finalment, la tarda es dedica a diferents activitats lúdiques i al berenar.
“Intentem dividir el dia en una part més física i una altra més cognitiva”, assenyala Pérez. Amb l’arribada del bon temps, “aprofitem que el centre estigui a prop del riu i que el camí és pla per fer-los caminar fins allà, o fins ells posin el límit”.
El Manel, de 77 anys, és uns dels usuaris a qui li agrada molt pintar i passejar pel costat del riu. En canvi, fer gimnàstica, moure els braços i meditar són algunes de les coses que més li agraden a l’Antònia, de 77 anys, una altra de les usuàries del centre de dia de la capital.
L’Anna és una de les usuàries més joves del centre, amb només 53 anys. També explica que es troba molt a gust amb aquest espai. En el seu cas, és una persona amb un grau de dependència greu, i necessita dels serveis que ofereix el centre de dia per poder fer rehabilitació i fisioteràpia.
Totes les activitats es duen a terme en grups de sis persones i atenent les directrius actuals del ministeri de Salut. Tots els usuaris ja estan vacunats i, en cas que no ho estiguin, perquè han passat la malaltia fa menys de 180 dies, se’ls hi fa seguiment fins que estiguin en condicions de ser vacunats.
Com accedir a les places disponibles
El Ministeri d’Afers Socials és l’encarregat de regular l’accés dels nous usuaris als centres de dia d’Andorra la Vella i de Sant Julià de Lòria de la Creu Roja Andorrana. Es poden beneficiar totes les persones que acreditin un grau de dependència d’entre 1 i 5 (lleu, moderada, greu, molt greu i total), segons els termes establerts en el reglament de regulació de la Comissió de Valoració Sociosanitària (COVASS).
Ampliació de les places
En l’actualitat, el centre per a la gent gran d’Andorra la Vella disposa d’un total de 32 places, de les quals n’hi ha 11 ocupades; mentre que el de Sant julià de Lòria, en té ocupades 6 de les 8 places concertades. De cara a cap d’any, i quan s’acabi la pandèmia, la voluntat de l’entitat és ampliar el nombre d’usuaris dels dos centres que gestiona per cobrir 60 places, 50 a la capital i 10 a la parròquia laurediana. També, més endavant, es planteja allargar l’horari de tancament de les instal·lacions, perquè els padrins puguin sopar allí mateix o portar el sopar a casa i, a més a més, obrir els caps de setmana. No obstant això, aquestes són opcions que s’estan estudiant. “Volem que aquest espai sigui un espai dinàmic i obert a la comunitat”, assenyala Pérez.