Dos mesos a pura festa a les set parròquies del Principat
Durant el mes de juliol i agost, les parròquies del Principat van celebrar un any més les seves festes majors, malgrat la pandèmia.
Fotos: Comú d’Andorra la Vella / Tony Lara · Comú de Sant julià de Lòria · Comú d’Escaldes-Engordany / Jonathan Gil · Comú de la Massana · Comú d’Ordino · Comú de Canillo
Torna la festa major a la capital del Principat
A la festa major d’Andorra la Vella no li va faltar res. Després de gairebé dos anys de parèntesi, la parròquia va tornar a viure una de les celebracions més importants de l’any amb una agenda carregada d’activitats per a tothom. Del 6 al 9 d’agost, la capital del Principat es va vestir de festa, després que l’any anterior s’anul·lés la celebració a causa de la crisi sanitària.
El tret de sortida es va fer a les 18.45 h, del divendres 6 d’agost, quan es va sentir el repic de les campanes i, posteriorment, la lectura del Pregó que va anar a càrrec de José Maria Costa, president de la Câmara Municipal de Viana do Castelo, i la dansa del Pregó amb l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella.
La música, protagonista de cada jornada
La música, la dansa, les acrobàcies, i els esports van ser els plats fort de la festa major d’enguany. Per això van passar per l’escenari nombrosos artistes com ara Carolina Durante, el grup de pop electrònic, La Casa Azul, i el grup de pop-rock indie català, Love of Lesbian, que van ser els encarregats de fer el tancament d’aquesta edició. També els més petits van poder gaudir del concert encapçalat pels Pastorets Rock Kids.
En aquesta edició no va faltar el ball de les sardanes, el ball de la tarda amb l’orquestra De Noche, el ball del Contrapàs d’Andorra la Vella, el ball de Gegants, a la plaça del Poble, ni el de les havaneres, entre d’altres.
Activitats esportives
Per als dies de calor i per als amants de l’esport, el programa d’activitats també va comptar amb l’aquaparc, un torneig de vòlei platja i de tenis, així com un concurs de castells de sorra, entre altres activitats. El circ i les animacions també van ser presents, en diferents espais de la parròquia, durant els quatre dies. A més a més, es va inaugurar al Centre Cultural la Llacuna una exposició, que es podrà visitar fins a l’octubre, amb una quarantena de fotografies de Valentí Claverol que mostren com era el dia a dia de la parròquia i l’evolució urbana i social que va tenir al llarg del segle XX.
La cònsol major de la capital, Conxita Masol va fer una valoració molt positiva de la festa major d’enguany i va ressaltar que la participació ciutadana en tots els actes es va fer amb moderació i civisme.
Tornada de la tradicional Passa a Sant Julià de Lòria
Arran de les disposicions del ministeri de Salut per evitar aglomeracions i riscos de contagis, a causa de la Covid-19, a diferència dels darrers anys, la festa major laurediana va culminar abans de la mitjanit. Malgrat les restriccions, enguany la parròquia va apostar per ampliar el programa d’espectacles, respecte de l’any passat, així com els espais on es van fer les activitats. Per això va recuperar la plaça Major per fer les celebracions més populars. També va apostar per donar-li més visibilitat als artistes i grups locals.
El tret de sortida es va donar amb l’obertura de la Ràdio Festa Major, divendres 23 de juliol, que va començar amb la secció “De gran vull ser conseller”, on els cònsols i consellers es van sotmetre a les preguntes de sis nens de la parròquia. Després va continuar amb el concert del grup andorrà, Punkers Love The 80’s, que va posar-li música i ritme a la plaça de la Germandat. També, aprofitant la celebració, els cònsols lauredians van ser presents a la Llar de Lòria, per compartir un àpat i converses amb tots els usuaris.
La música de Guillem Tudó & The Bing Banda Jazz Maresme igual que el concert familiar Funky, Funky amb el grup Orelles de Xocolata a la plaça del Solà, i Ladis Baró i DJ Garden, a la Cala Laurediana, també es van fer sentir a la festa major, entre altres artistes.
Els gegantons Canòlich i Julià també van ballar la seva popular dansa i van estar acompanyats de la Xaranga Tocabemells i els bastoners de l’Esbart Laurèdia. Una de les novetats d’aquesta festa major va ser la tornada de la tradicional Passa, acompanyada per la Xaranga Tocabemells, pels carrers de la parròquia. El castell de focs des de Terra Bogada va marcar el final de la celebració, la qual s’espera que l’any vinent es pugui dur a terme amb normalitat.
Molt ambient de festa a Escaldes-Engordany
La parròquia escaldenca va celebrar la seva festa major, del 23 al 26 de juliol, envaint els carrers de música, gastronomia, actuacions en viu i un gran ambient de festa.
El repic de les campanes i les traques van donar inici a la celebració, que va comptar amb un ventall d’activitats per a tota la família. L’actuació de Mar Capdevila, al capdavant de la seva banda musical BSO, va fer reviure al públic els més grans èxits del cinema. També es va celebrar la tradicional missa de Sant Jaume, patró de la parròquia, a la capella a la qual dona nom i es va dur a terme el ball de Santa Anna, a la plaça que rebre el mateix nom.
Les activitats esportives com ara la zumba, el ioga, les classes de fitness o els inflables per als més petitets, també van tenir lloc al llarg de les quatre jornades. La música de Jarabe de Pau, banda homenatge al grup de rock Jarabe de Palo, va fer el tancament de l’últim dia i un majestuós castell de focs artificials va culminar l’edició d’enguany.
Hamburguesada a La Massana
Per aquesta celebració, la parròquia massanenca va oferir una hamburguesada popular a la plaça de l’església, de la qual van poder gaudir al voltant de 100 comensals.
Durant l’últim dia de la festa major es va fer el repartiment de més d’un centenar de roses per tota l’avinguda de Sant Antoni. Així, turistes i veïnes de la zona, van aprofitar l’ocasió per emportar-se una flor a casa seva. També va tenir lloc la missa solemne de Sant Roc i l’aperitiu popular. A més a més, es va organitzar un mercat d’artesanies amb una ambientació medieval, a la plaça de les Fontetes, amb vint-i-cinc parades, tant de fora com de comerciants del país, que van exposar els seus productes artesanals. El concert, a càrrec de l’orquestra Sabor Sabor, va tancar la festa major, que arran de la pandèmia no va disposar de castells d’artifici.
Sense activitats nocturnes a Canillo
La parròquia canillenca va celebrar la seva festa major amb un ampli programa d’activitats durant el matí fins al vespre, del 17 al 19 de juliol. A la celebració no va faltar la festa de l’escuma, el concurs de botifarra, la coca i la xocolatina. A l’església de Sant Serni es va realitzar la solemne missa de festa major i l’Esbart de les Valls del Nord va realitzar la seva actuació, a la plaça del Riu, amb el seu tradicional ball. Per evitar aglomeracions, enguany, la majoria dels espectacles es van fer a la plaça Carlemany i l’aparcament Els Refugis. La traca final de la festa va tenir lloc, a les deu de la nit, del 19 de juliol.
Un roser multitudinari a Ordino
La festa major de la parròquia ordinenca va encendre l’alarma en el país arran de les aglomeracions produïdes durant el primer cap de setmana del mes de juliol. El tret de sortida d’aquesta festa va tenir lloc, el divendres 2 de juliol, amb el repic de campanes. L’actuació del mag Toni Zamora va fer passar una molt bona estona al públic infantil i a tota la família. El concert de Rumband, el grup ‘Sweet Pensil’ i el DJ Montalvo també va ser molt ben rebut per la gent, que va deixar molt clar que hi havia moltes ganes de festa.