Escaldes-Engordany vibra al ritme del ‘Jazz al carrer’
La plaça Coprínceps va tornar a ser l’escenari de clàssics del jazz, amb una programació de concerts interpretats per artistes locals i estrangers. Josep Ma Ubach & Quintet.AD Project van obrir el teló del cicle.
Fotos: Noelia Farias · Clàudia Justes · César De Pablos
La posada en marxa de l’itinerari musical de ‘Jazz al carrer’ va donar el tret de sortida del 37è Festival Colors de Música, que enguany compta amb un ampli ventall d’activitats –fins i tot artístiques i culturals– que abastarà també els mesos d’agost i setembre. Josep Ma Ubach & Quintet.AD Project va ser l’agrupació encarregada d’inaugurar el festival.
El talent local es va fer sentir el passat 5 de juliol, a la plaça Coprínceps, on van tenir lloc tota la resta d’espectacles del ‘Jazz al carrer’. Aleshores, la veu d’Ester Peralba va treure els aplaudiments de tots els presents, que també van gaudir de l’acompanyament musical d’artistes consagrats de l’escena andorrana, com ara Efrem Roca, al saxòfon; Jordi Barceló, al piano; Xavier Crespo, a la bateria, i Pere Loewe, al baix. Tots plegats, amb les oportunes narracions del Josep Maria Ubach, van fer un repàs agradable per la història del jazz.
L’endemà, Yolanda Sikara Quintet venceria l’amenaça de pluja per obsequiar els espectadors amb un càlid homenatge a intèrprets d’abans com ara la reina del jazz, Ella Fitzgerald, flamant guanyadora de 14 premis Grammy i creadora d’una discografia que va tocar quatre dècades crucials per a la indústria musical nord-americana. Natalie Cole, Liza Minelli, Stacey Kent, Renee Olstead i Jane Monheit van ser altres de les icones recordades al recital d’aquella tarda de dimarts, on la vocalista Yolanda Sikara, el baixista Pep Vidal, el pianista Lluís Vidal, el percussionista Marc Vila i el baterista Eloi López van omplir de ritme la inconfusible plaça escaldenca.
De Nova York a Andorra
Malgrat que Hartford, Connecticut, als Estats Units, és la seva ciutat natal on s’hi va formar, el guitarrista Sean Clapis, des d’ara fa 10 anys, va iniciar una trajectòria musical interessant a Nova York, que li va permetre convertir-se en un músic realment interessant i inspirador, capaç de guanyar el segon premi de la Competició Internacional de Guitarra de Jazz Jarek Smietana, el 2017. Al capdavant del Sean Clapis Quartet, el també compositor i exguitarrista de Postmodern Jukebox va aterrar al Principat d’Andorra, el passat 7 de juliol, per compartir el seu talent i els del seus companys de feina: Yago Vásquez, al piano; Javi Callen, al contrabaix, i Naíma Acuña, a la bateria.
Energia pura
Nadiu de Rosario, a l’Argentina, Cristian ‘Poyo’ Moya va ser acollit per la Ciutat Comtal, Barcelona, on ha explorat diferents gèneres musicals fins assolir un so propi al capdavant de la seva agrupació Poyo Moya Trio. Col·laborant amb el carismàtic i enèrgic Pat O’Brien, va veure la llum el Poyo Moya Trio & Pat O’Brien, amb Oriol Fontanals com a contrabaixista i Reginald Vilardell com a baterista. Tots junts, amb el piano del ‘Poyo’ com a base instrumental, han aconseguit plens en festivals com ara el Nova Jazz Cava, celebrat a Terrassa; el Festival Jardins de Pedralbes i el Festival de Blues de Rubí. A Andorra, el passat 8 de juliol, el grup va posar en valor la música afroamericana i el blues, que van saber compaginar i fusionar amb altres ritmes com ara ragtime, gòspel, boogie woggie, swing i american jazz. El resultat, un còctel musical explosiu, dinàmic i encantador que va fer ballar –tímidament, ja que hi ha restriccions sanitàries– a més d’una persona del públic.
Jazz a l’andorrana
De repertori original, Kic Barroc Project va encapçalar, el passat 9 de juliol, un concert espectacular. De la mà del tecladista i compositor Kic Barroc, el baixista Toni Fernández i el baterista Kike Pérez, l’agrupació va acoblar-se força bé a un quartet de saxòfons composat per Efrem Roca, Sílvia Gil, Jesús Real i David Amat, que tots junts van produir un recital realment enriquidor i reivindicatiu del jazz i la música andorrana.
De pícnic amb Susana Sheiman: La vie en confidence
Sota aquest títol, va tenir lloc un dels espectacles més bonics del cicle ‘Jazz al carrer’, aquesta vegada als exteriors del Prat del Roure. Susana Sheiman, una de les veus més inspiradores, dolces i interessants de l’escena contemporània del jazz, va posar el punt final a l’itinerari musical d’aquest gènere musical, a Escaldes-Engordany. Sheiman, amb el pianista Xavier Algans, el contrabaixista Pere Loewe, el baterista Xavier Hinojosa i l’acordionista Carlos Morera, van fer un repàs en el llegat artístic musical de dues icones com Edith Piaf i Billie Holiday. L’ambient va ser tan agradable, que alguns dels espectadors es van relaxar a l’aire lliure i van gaudir d’un plàcid pícnic al ritme del jazz.
De cara a l’agost i el setembre, el Comú d’Escaldes-Engordany té previst un calendari nodrit d’activitats aptes per a tota la família.