“Diàlegs entre música i art”, al Museu Fàbrica Reig
De l’1 de juliol al 26 de setembre, es podrà visitar la nova exposició que acull el Museu Fàbrica Reig, “Diàlegs entre música i art a Peralada”. Una mostra que reculls tots els cartells d’un dels festivals de música més importants, no només de Catalunya sinó també del món, com ara el Festival de Peralada, que enguany celebra el seu 35è aniversari.
Fotos: Noelia Farias
L’exposició, que compta amb el patrocini d’Andbank, es va inaugurar el passat 1 de juliol, de la mà d’Oriol Aguilar, director del Festival Peralada; acompanyat per Déborah Ribas, presidenta de la Fundació Julià Reig; Maria Martí Canelles, directora del museu; Josep Maria Cabanes, sotsdirector General d’Andbank i Carles Aso, el nou CEO del grup Andbank. L’acte també va comptar amb la presència de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva; l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros i la cònsol menor de Sant Julià, Mireia Codina, entre altres autoritats.
Per la seva banda, Josep Maria Cabanes va assenyalar que és un orgull per a l’entitat col·laborar amb el Festival de Peralada i va admetre que la mostra ha estat acollida per un dels museus més importants del país, el qual reflecteix part de la història i l’economia del Principat. En aquest sentit, Déborah Ribas, va manifestar que la inauguració de l’exposició és una manera de tornar a la “normalitat”, després d’un any de parèntesi, a causa de la Covid-19.
“La música, les arts, Andorra i Peralada sempre hem estat units”, va afirmar el director del Peralada, que va celebrar que enguany es podrà dur a terme el festival, després de dos anys en blanc. A més a més, va afegir que l’exposició és una bona excusa per seguir la trajectòria del festival al llarg d’aquests últims anys. També va explicar que, el cartell d’enguany, va ser elaborat per l’artista Jordi Bernadó i mostra el retrobament de Bernadó amb el públic.
Un recorregut ple d’història
La nova mostra és un testimoni gràfic, no només de la imatge de cada edició, sinó també de la complicitat que Peralada ha volgut establir amb tota mena de creadors. Fruit, majoritàriament, d’encàrrecs directes a reconegudes figures de les arts plàstiques i visuals, aquests cartells conformen una col·lecció única i excepcional per conèixer la història del festival a través de 30 cartells. Un ventall estilístic i conceptual que arrenca amb el retrat de Gioacchino Rossini, creat per Eduardo Arroyo per l’edició del 1992.
Al llarg de tota la dècada, i fins ben entrat ja el nou segle, els cartells del festival van mantenir una relació directa amb la programació, centrant-se en la figura del compositor, amb especial protagonisme de cada edició. A partir de la 21a edició, els cartells s’alliberen d’aquest vincle i s’obren a noves temàtiques i a altres llenguatges expressius. Tot això, fins a desembocar en la imatge d’enguany, que s’obre a la llum després de la foscor de la pandèmia.
El Festival Internacional de Música Castell de Peralada celebrarà la 35a edició, del 16 de juliol a l’1 d’agost de 2021.