Cal Pal dona llum al llibre ‘Primera pedra. La pedra seca a Andorra’
En un aplec celebrat als jardins de l’emblemàtic espai de reflexió sociocultural, Cal Pal va presentar al públic el llibre ‘Primera pedra. La pedra seca a Andorra’, que convida els lectors a descobrir la història del país a través de les construccions de pedra seca.
Fotos: César De Pablos
Amb la mirada detallista i acurada de Jaume Riba, ‘Primera pedra. La pedra seca a Andorra’ es nodreix d’una espectacular selecció d’imatges creades i interpretades pel fotògraf andorrà, que, amb la ploma de Pedro Azara, arquitecte i professor d’Estètica de l’Art, va aconseguir materialitzar una obra que posa en relleu les edificacions de pedra seca que encara es conserven a diferents indrets del Principat.
En l’obra editada per Cal Pal, també hi va intervenir Natàlia Chocarro com a coordinadora de la publicació, qui va destacar que “preservar el patrimoni artístic i cultural, conèixer-lo, analitzar-lo i prendre’n consciència de la seva significació, ens va portar a elaborar el llibre”. En aquesta línia, Eva Choy, cònsol menor de la parròquia d’Ordino, va expressar que “és voluntat del Comú d’Ordino posar en valor i preservar els béns immobles fets amb la tècnica de la pedra seca”, un fet que es veu plasmat en la confecció d’un inventari d’estructures amb pedra seca que la corporació duu a terme amb el Ministeri de Cultura i Esports.
Sílvia Riva, titular del ministeri en qüestió, va valorar la preservació de la pedra seca com a “una de les obres més transversals en tota l’amplitud de la paraula”, ja que aquest propòsit ha comptat amb el beneplàcit i implicació dels ministeris, els comuns i la societat civil.
Llibre disponible a l’FNAC
El 2018, la UNESCO va declarar els murs de pedra seca com a Patrimoni de la Humanitat, una fita que remarca la importància històrica i cultural d’aquestes estructures tan ben arrelades en el si de la identitat andorrana. A partir del 16 de juny, ‘Primera pedra. La pedra seca a Andorra’ es podrà adquirir a l’FNAC.