Esclat de primavera a La Massana
Durant tres dies, plantes, flors i artesanies van ser protagonistes de la 27a edició d’Andoflora, en la qual no van faltar activitats recreatives i espectacles en viu.
Fotos: Noelia Farias · Eduard Comellas / Comú de la Massana
“Andoflora és una mostra de com volem la nostra parròquia: participativa, atractiva, amb opcions culturals i de lleure per a tothom i, sobretot, sostenible”, va afirmar la cònsol major de la parròquia, Olga Molné, durant l’acte inaugural de la fira. També el divendres 14 de maig es va presentar el conjunt escultòric de l’artista Toni Cruz, que va quedar instal·lat a la font de la plaça de les Fontetes. Aquestes escultures transmeten el passat i present de la Massana, amb unes figures de bestiar combinades amb esquiadors.
La 27a edició d’Andoflora es va celebrar amb un gran ventall d’activitats lúdiques i culturals. El talent local va fer acte de presència de la mà de formacions musicals com ara Vibrand en Clau de Soul, Old School, Juli Barrero i Melicotó, entre d’altres, així com agrupacions de ball com ara l’Escola de Música, l’Escena Nacional d’Andorra, la Casa Pairal, el Punt 400, l’Esbart Valls del Nord i la Capsa.
La companyia Líquid Dansa va ser l’encarregada de posar color i música, al llarg del cap de setmana, amb coreografies centrades en la temàtica d’Andoflora 2021: l’aigua i el color blau. A més a més, l’església Sant Iscle i Santa Victòria a la Massana va ser l’escenari d’un concert instrumental molt primaveral, que va estar a càrrec de cinc músics de cambra: David Sanz a la guitarra, Jordi Gendra a la flauta travessera, Unai Gutiérrez al clarinet, Massimo Mameli al violoncel i Ignacio Ribas al orgue.
Protagonisme dels infants
En aquesta edició hi van participar 25 parades, dues més que a la darrera cita de fa dos anys. Per aquest motiu, l’espai es va adaptar per seguir les mesures de seguretat sanitàries imposades per la pandèmia. Una de les novetats d’enguany va ser l’espai destinat a l’intercanvi entre els visitants d’esqueixos i plantes per guarnir balcons i terrasses.
Tampoc no va faltar una extensa oferta d’activitats per als més petits. I es que els organitzadors van voler posar èmfasi en la participació dels infants a la fira, perquè des de ben petits entenguin el valor que tenen les plantes i les flors.
El conseller de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana, Guillem Forné, va destacar la gran afluència de gent al mercat, durant els tres dies de la mostra, i va felicitar els visitants per haver complert amb les mesures de seguretat sanitàries establertes. “Aquesta 27a edició d’Andoflora, després de la pausa de l’any passat, ha estat més emotiva que mai. Hi havia una necessitat de retrobament, de tornar a veure plantes i de celebrar l’entrada de la primavera”, va afegir.
Aquesta elevada afluència de visitants es va traduir en un balanç de vendes molt satisfactori, segons els paradistes. Els geranis, les margarides i també plantes aromàtiques i de cultiu, com les tomaqueres o madueixeres, es van exhaurir en moltes parades. A més a més, va ser molt positiva la participació dels estands d’artesania tèxtil, que hi participaven per primera vegada.
Fora del recinte que acollia Andoflora, els comerços i restaurants de la parròquia també es van veure beneficiats per la celebració de la fira, com a element dinamitzador del centre de la Massana. Cal ressaltar que, al llarg de les tres jornades, es van realitzar accions en altres punts de la parròquia, com ara la decoració dels aparadors o el concurs d’instal·lacions urbanes, que va tenir com a guanyadora la floristeria E-Naturam amb l’obra “El Naixement de les aigües”.