El dejuni intermitent? Descobreix quin és el millor per a tu
Si hagués de triar la dieta que més ha triomfat en els últims mesos, el dejuni intermitent podria ser la guanyadora. Potser el seu atractiu radiqui en el fet que no es restringeixen aliments -encara que calgui tenir present certes normes perquè funcioni bé- o també en el fet que moltes famoses com ara Elsa Pataky, Scarlett Johansson o Gisele Bündchen, lloïn els seus beneficis.
Sigui com sigui, aquest mètode d’alimentació ha conquistat moltes dones que volen saber més sobre el tema. Una de les preguntes més freqüents d’aquesta forma de menjar, que es basa a passar unes hores determinades en dejú -des del sopar del dia anterior fins a l’esmorzar del següent-, és el temps exacte que ha de durar aquesta franja. Per descobrir la forma més saludable d’incorporar l’Intermmitent Fasting a la teva vida, els experts desentranyen els secrets de cada variant.
A quin tipus de pacients es recomana el dejuni intermitent?
El dejuni intermitent podria arribar a ser una ajuda, sobretot, en aquelles persones que tenen malalties relacionades amb el sistema cardiovascular, mala regulació de la glucosa en sang, tensió arterial o alts nivells d’estrès oxidatiu, i es recomana fer-ho alguns dies a la setmana, començant per 12 o 16 hores de dejuni, per després augmentar el nombre d’hores. Per exemple, anar a dormir, sense sopar, i no menjar fins a l’esmorzar de l’endemà. Així obtenim beneficis com ara la normalització de la insulina i la sensibilitat a la leptina, i normalitzar els nivells de grelina, també coneguda com ‘l’hormona de la fam’.
Quina hauria de ser la franja de dejuni adequada?
Elsa Pataky ha revelat en diverses ocasions que va ser el seu marit, Chris Hemsworth, qui la va iniciar en aquesta tècnica i que tots dos dejunen 16 hores i mengen les 8 restants. En canvi, Gisele Bündchen dejuna fins a l’hora de dinar, dos dies a la setmana; i Scarlett Johansson aposta per un equilibri de 12 hores de dejú, seguit per 12 més en les quals s’alimenta. Per trobar el teu balanç ideal has de tenir en compte diverses variants, com per exemple, en el dejuni nocturn ‘inconscient’ – que gairebé tothom realitza, sense adonar-se, a la nit quan dorm, aproximadament, 8 hores- ja es podrien arribar a notar alguns dels beneficis com, per exemple, la regulació dels cicles circadiaris i la qualitat de la son. És per això, entre altres coses, que la franja de dejuni hauria de ser individualitzada per a cada persona i podria dependre molt de les característiques i l’estil de vida.
És cert que es pot menjar sense restriccions i aprimar-te amb aquest mètode?
Encara que una de les bases del dejuni intermitent és que no s’eliminen grups nutricionals i que permet seguir una dieta variada, us avisem que optar pel ‘tot s’hi val’, a la franja de menjar, és un enfocament contraproduent: Un dels beneficis del dejuni és deixar ‘reposar’ a l’organisme del treball que realitza diàriament. Si durant la finestra on pots menjar introduïm aliments que no són saludables, com ara refrescos, dolços, aliments ultra processats … De res serviran els beneficis del dejuni, ja que estarem proporcionant al cos substàncies que no són bones per a la salut.
Recalcar que és un mètode que no s’ha d’utilitzar amb l’única finalitat d’aprimar-se. Aquesta restricció calòrica també es pot aconseguir a través d’una pauta d’alimentació baixa en calories i destinada, en aquest cas, a la pèrdua de pes. No emprem el dejuni com una dieta o una tècnica principal per a la pèrdua de pes, sinó com una eina secundària per obtenir beneficis addicionals per a la nostra salut.