Miquel Huguet: “Crec que Armenia Aeterna és un projecte de repercussió mundial”
Inversionista, emprenedor, docent a la Universitat Autònoma de Barcelona i amb un passat prominent en la indústria biotecnològica, Miquel Huguet és un flamant apassionat dels llibres. Recordat per editar Andorra Aeterna i Cathalonia Aeterna, presenta Armenia Aeterna, un llibre recopilatori de 41 facsímils de documentació històrica que narren els orígens i l’evolució d’una de les civilitzacions més antigues del món.
Fotos: César De Pablos
Com és que un inversor, economista i home de negocis vinculat a la biotecnologia es converteix en editor de llibres?
Sí que és cert que vinc de la indústria biotecnològica, però la meva passió són els llibres. En un moment determinat, em vaig adonar que amb les molècules, amb les quals em guanyava bé la vida, no m’agradaven… No soc investigador sinó economista de formació. El 3 juliol del 2012, aprofitant el pla d’obertura, vaig venir a Andorra i vaig obrir la meva empresa amb capital 100% estranger al Principat. Quan em vaig fer resident, vaig començar a muntar aquí els meus projectes d’edició amb un concepte totalment innovador, que és reproduir la història d’un país a través dels documents més antics que tracen la singularitat d’aquest país. La majoria són documents polítics, però també hi ha documents culturals, econòmics, artístics, d’acords internacionals amb altres Estats. Ho vam fer, primer amb Andorra, amb un resultat espectacular, i després amb Catalunya.
Més que una passió, veu els llibres i documents antics com a una oportunitat de negoci?
Sí que són una oportunitat de negoci, perquè penso que no hi ha competidors. Nosaltres abans de fer això, vam fer un estudi de mercat i aquest estudi ens deia que el sector de la bibliofília, és un àmbit captiu i amb molts diners. La despesa mitjana de bibliòfil és de cinc mil dòlars a l’any, però al mateix temps és un sector saturat de coses religioses. Era un sector que demanava innovació i això és innovació, una cosa completament diferent. S’ha invertit molt de temps i diners per a poder materialitzar aquest projecte. Aquí hi ha dos anys de treball per a arribar a un acord amb els arxius i capturar les imatges en alta resolució, entre altres coses.
Quina és la peça o document més preuat que ha pogut aconseguir per a la seva col·lecció?
No hi ha un més preuat, en són molts. En realitat, és el conjunt el que li dona valor a tot el que puc atresorar.
Dins d’aquesta col·lecció, quina ha estat la peça més complicada d’aconseguir?
Hi ha una que em va fer molta il·lusió reproduir que és el Kama-Sutra Persa. Són dos Kama Sutra que vaig adquirir el 1980, just al final de la revolució islàmica a l’Iran, i que ho vaig comprar per pocs diners a un proveïdor que tinc al Líban, que és un broker. Ell ho va aconseguir de caravanes de camells que portaven catifes, que ho portaven amagat perquè, en virtut de la revolució islàmica, tot el que eren imatges, que són Kama Sutra il·lustrats amb nus, fugien del nou sistema. Fa uns anys, abans de venir a Andorra, vaig reproduir un d’aquests Kama Sutra, vaig fer 500 exemplars, 100 dels quals ho reproduïa en or pur, aquell or que portaven les il·lustracions de 22,4 quirats. Aquesta col·lecció de cent llibres els venia a deu mil euros cadascun i, en menys d’un any, els vaig vendre a tots.
Considera que Andorra Aeterna ha estat el seu gran èxit com a editor?
Andorra Aeterna ha tingut, sens dubte, una gran repercussió local, però, després del que estic veient amb Armènia Eterna, crec que aquest és un projecte de repercussió mundial. Els armenis tenen un sentiment patriòtic que es multiplica cada vegada més. Cal tenir en compte que els armenis tenen una llengua pròpia, una església pròpia, una escriptura pròpia, la qual cosa fa que el sentiment d’identitat s’accentuï més. A més a més, és gent que viu fora i la gran majoria és gent amb diners, un exemple són les germanes Kardashian.
En el cas de Cathalonia Aeterna, considera que ha tingut bona acceptació?
No, encara no. Aquest llibre necessita un recorregut més important del que ha tingut fins ara.
No resulta difícil entendre el perquè ha recuperat documents històrics catalans i andorrans, però per què Armènia?
Tinc altres interessos a Miami i, en un dels viatges que vaig fer, vaig conèixer diferents persones de la diàspora armènia que, quan van conèixer el que havia fet sobre Andorra i Catalunya, em van dir: “Ostres, això es podria fer sobre Armènia?”. Clar, jo conec Armènia com la coneix la majoria de la gent, superficialment, però vaig pensar que, si ja ho he pogut fer amb Catalunya i Andorra, segur que es podria fer d’Armènia. Va ser qüestió de trobar els historiadors més importants del món, quant a aquest tema, com ara el professor Giusto Traina, de la Sorbonne Université, i el professor Aldo Ferrari, de la Universitat de Venècia. Aquest contacte ho vam fer ara fa dos anys i, des d’aquell moment, vam tirar cap endavant.
Des d’un punt de vista històric, quina és la rellevància d’Armenia Aeterna?
Armenia Aeterna és el resum d’una de les civilitzacions més antigues del món, amb la paradoxa que la civilització armènia ha estat massacrada, en diferents ocasions, per pobles molt més grans, com ara els achaemenids, els mongols i els otomans, que els arrasaven però que, posteriorment, han desaparegut. Curiosament, la civilització armènia continua existint, ara molt més disseminada arreu del món.
Nosaltres estudiem la història i la traiem a la llum, que és el que pretén el programa ‘Memory of the World’ de la UNESCO; es tracta de donar a conèixer la nostra herència. És evident que, quan hi ha un passat turbulent, s’encén aquest sentiment patriòtic, que també estem veient a altres llocs del món que no tenen res a veure amb Catalunya, Andorra o Armènia. Un exemple és Rússia.
La pandèmia ens ha ajudat a canviar la nostra perspectiva. Ara estem treballant amb una universitat tecnològica per poder vendre els documents, de manera virtual, amb un sistema de venda pay-per-view i molt segur, integrat a la Blockchain, amb el qual garantim l’autoria de l’arxiu, l’origen del document, i expliquem la història d’aquest.
Podria precisar quin és el preu d’aquest exemplar i quantes unitats posarà a la venda?
El preu és de deu mil euros. S’han posat a la venda nou-cents noranta-un exemplars, tots amb certificat notarial. La distribució es fa per tot el món i compta amb un llibre d’estudis editat en diversos idiomes, armeni, rus, anglès, espanyol, francès i italià.
Ens podria donar llum del que serà el seu pròxim projecte?
Abans de tot, cal dir que Andorra Aeterna i Cathalonia Aeterna són locals, Armenia Aeterna és mundial. Pensa que els armenis estan a tot arreu, de fet, avui arriben cinc exemplars a Buenos Aires; divendres van arribar-ne dos a Miami. Això ens està donant una empenta i una visibilitat mundial extraordinària, especialment, si ens parem a pensar com va sorgir aquesta possibilitat, amb gent d’Armènia que ens va dir: “això que has fet amb Andorra i Catalunya, ho podem fer d’Armènia?”. No és així de ràpid, però ho hem materialitzat. Aquest no deixa de ser el principi de molts projectes que anem organitzant. Responent la teva pregunta, et deixo una petita pista… Rus de Kiev.