Alarma per les noves variants de la Covid-19
Com si no bastés amb els danys produïts per la Covid-19, existeix un estat d’alarma mundial davant l’aparició dels noves soques de coronavirus que amenacen a la població per la seva ràpida propagació.
Més enllà d’aquest estat d’alarma, els científics coincideixen que les noves variants, de moment, no posen en risc la immunitat ni l’efectivitat que proveeixen les vacunes que ja estan marxa. En l’actualitat, es coneixen tres noves variants de coronavirus que han aparegut al Regne Unit, a Sud-àfrica i el Brasil, les quals es continuen estudiant i existeix molt poca informació al respecte.
Quan semblava que tot estava encaminat per a posar fi a la Covid-19, amb l’arribada de les diferents vacunes, Anglaterra anuncia la presència d’una nova variant del virus SARS-Covi-20, denominada, VUI-202012/01, la qual va generar moltes preocupacions per la velocitat amb la qual es van propagar els contagis en el sud-est del país.
“La variant VUI-202012/01 conté 17 mutacions, de les quals 9 es localitzen en la proteïna S”
Segons expliquen els experts, aquesta nova variant conté 17 mutacions, de les quals 9 es localitzen en la proteïna S. Encara es desconeix el seu origen, i si s’ha generat o no al Regne Unit. L’OMS assenyala que la majoria dels casos de Covid-19, en els quals s’ha detectat aquesta variant, corresponen a persones menors de 60 anys. En l’actualitat, la nova variant ja es troba present en més de 50 països. Es tracta d’una variant més infecciosa, però no per això més letal, afirmen els investigadors. María Van Kerkhove, experta epidemiòloga de l’OMS, va indicar que no existeixen proves que la seva morbiditat sigui major o que els casos produïts per la mutació siguin més greus, encara que es continua estudiant.
“Coneguda sota el nom de 501Y.V2, la variant sud-africana té un alt poder de contagi, similar a la que va reportar el Regne Unit”
Tots els virus muten i alguns ho fan més ràpid que altres, assegura la doctora Soumya Swaminathan, responsable de l’àrea científica de l’Organització Mundial de la Salut. A més, explica que la manera en la qual s’està transmetent la nova variant és la mateixa que la de les anteriors, a través de secrecions respiratòries en forma de gotes i aerosols. Per aquest motiu, s’han de seguir implementat totes les mesures de seguretat sanitàries que s’han recomanat fins al moment.
“La variant brasilera presenta una sèrie de mutacions inèdites i és la segona que identifica el país”
Però no només el Regne Unit va informar sobre una nova variant, també ho va fer, recentment, Sud-àfrica. Coneguda sota el nom de 501Y.V2, la variant sud-africana té un alt poder de contagi, similar a la que va reportar el Regne Unit. Una variant que ja està fent estralls en, almenys, 20 països. En aquest cas, la variant 501Y.V2 té una mutació en la proteïna spike, una punta que pot penetrar en les cèl·lules i infectar als humans. És justament aquesta mutació la que fa que el virus escapi més als anticossos, la qual cosa genera molta preocupació, ja que podria existir un major risc de reinfecció. No obstant això, encara es continua treballant per a obtenir més informació sobre aquesta soca.
“Alguns experts sostenen que, dins de deu anys, es convertirà en una malaltia similar a una grip estacional”
I, per si això fos poc, el Brasil va informar, en aquests últims dies, de la circulació d’una nova variant de coronavirus en l’Amazones. Així ho va confirmar el subdirector d’investigació de Fiocruz Amazònia, Felipe Naveca. Segons va explicar l’expert, es tracta de la mateixa variant que va arribar al Japó, després que quatre viatgers nipons visitessin l’Amazones. Aquesta variant presenta una sèrie de mutacions inèdites. D’acord amb el comunicat emès per la Fundació Oswaldo Cruz, aquestes mutacions són un fenomen molt recent i “poden ser representants d’un virus potencialment d’un llinatge emergent al Brasil”. Cal ressaltar, que la variant detectada en l’Amazones és la segona inèdita del coronavirus que s’identifica al Brasil. La primera es va detectar a Rio de Janeiro. Actualment, el Brasil és un dels països de Sud-amèrica més colpejats per la pandèmia, igual que la resta de països llatinoamericans, que tenen les UCI en les quals no hi cap ni una agulla i amb un col·lapse, gairebé absolut dels hospitals.
Si abans de la Covid-19 la capacitat dels hospitals donava molt de què parlar, tenint en compte que hi havia una falta d’inversió en el sistema sanitari, aquesta pandèmia deixa al descobert el dèficit sanitari que ja existia des de fa molts anys.
La veritat és que el coronavirus va arribar per a quedar-se i, com tots els virus, mutarà. Segons les xifres que llança el portal web de la Universitat de Johns Hopkins, més de 95 milions de persones han perdut la vida a causa d’aquesta pandèmia mundial. Si bé alguns experts sostenen que, dins de deu anys, es convertirà en una malaltia similar a una grip estacional, ja que la població s’immunitzarà a través de la vacuna, encara falta un llarg camí per recórrer perquè la Covid-19 deixi de representar un risc per a la salut pública.