Jazz llatí i flamenc units en un mateix projecte
El projecte Latin Stride Flamenc va néixer fa més de quatre anys, de la mà de Jordi Barceló, en piano i composició; Manuel Alonso, a càrrec de la guitarra flamenca i composició; i Pablo Gómez, en calaix flamenc i percussió llatina; tres músics units per la mateixa passió.
Foto: Ana Arce
El Jordi i el Manuel es van creuar per primera vegada estudiant música a Barcelona quan feien la carrera de guitarra flamenca, piano i jazz. Si bé van coincidir només en algunes classes, el destí, anys més tard, els va tornar a unir a Andorra, on van començar a compartir escenaris, per a després tirar endavant el seu propi projecte “Latin Stride Flamenc”.
“Jordi Barceló em va convidar a participar en el seu disc ‘Esperanza’, per a interpretar un tema que li dedicava a la seva àvia. Era una rumba flamenca. Recordo que ell va fer la presentació del disc a l’Auditori Nacional d’Ordino i aquí ens vam adonar que es podia fer alguna cosa més”, explica Manuel Alonso.
“Vam començar amb alguns temes i vam anar adaptant el format per a fer-lo en piano, guitarra i percussió. Després, es va incorporar Pablo Gómez, un company de l’escola percussionista”, assenyala Alonso. A més, afegeix “L’any 2016 vam posar en marxa el projecte per a anar a participar en el Festival Euro Jazz, que es feia el Mèxic. Més tard, vam realitzar l’enregistrament del nostre primer disc i ara estem treballant en el nostre segon treball discogràfic”.
Cal ressaltar que, Latin Stride Flamenc, no és un grup musical, és un projecte musical que comparteixen els tres artistes, Jordi Barceló, Manuel Alonso i Pablo Gómez, ja que cadascun, de manera paral·lela al projecte, treballa en les seves pròpies composicions i gires, fent una carrera musical de manera individual.
El fil conductor del projecte és l’estructura del jazz, afirma Alonso. “Utilitzem la improvisació. Les estructures dels temes són com els estàndards del jazz. Al parlar de Latin Stride Flamenc, no parlem de fusió, sinó de dos estils i perspectives de fer i de veure la música, però que caminen junts i en la qual intentem encaixar les seves peces a través dels instruments. Les nostres composicions ens diferencien d’altres projectes, perquè són originals. Mentre més passen els anys, més ens coneixem i gairebé que no necessitem ni parlar. Això es transmet al públic i fa que el nostre treball els agradi” reconeix el guitarrista.
Amb el pas dels anys, Latin Stride Flamenc és un projecte que ha aconseguit una gran repercussió, no només en l’àmbit nacional, sinó també internacional. Han realitzat diverses presentacions en països com ara l’Argentina, Mèxic, Itàlia, i Malàisia, entre altres.
“En totes les actuacions que vam fer, sempre ens han tractat molt bé i han acceptat el nostre projecte. Vam tenir una gran experiència quan vam ser a Córdoba (Argentina), perquè vam poder tocar amb l’Orquestra Simfònica de la província al Teatre Llibertador Sant Martin, que és un dels teatres més importants del país, després del Colón. Arreglem els temes per a poder tocar amb la banda simfònica. Va ser una experiència diferent, tant per als músics com per a nosaltres, però la gent va quedar encantada. És una cosa que gairebé no es fa. El nostre objectiu és continuar sumant aquest tipus d’experiència per a treballar amb altres simfòniques” explica Alonso.
Com a la resta dels sectors, no només el cultural, les actuacions de Latin Stride Flamenc s’han vist afectades per la pandèmia, però continuen treballant amb més força que mai, per a treure el seu segon disc i tornar als escenaris, una vegada que la situació de la crisi sanitària ho permeti.
“Enguany, teníem pensant anar al Festival Internacional de Cancún, però per la Covid-19 es va cancel·lar. No sabem si podrem participar en el festival que es farà a l’Havana, a Cuba, perquè tot dependrà de l’evolució de la pandèmia. Mentrestant, continuem treballant en el nostre segon disc. De moment, concerts, no hi ha res assegurat, perquè tot es fa en funció de la situació epidemiològica. Però, la iniciativa ‘La cultura no s’atura’, em sembla excel·lent i que es transmeti via ‘streaming’ també, ja que és una manera més d’acostar la música i la cultura a la gent”, adverteix Manuel Alonso.