Prop de les 10.30 hores d’avui, dia 20 de gener, s’ha iniciat el procés de vaccinació dels residents dels centres sociosanitaris i del personal que hi treballa, segons ha informat el Dr. Josep Maria Piqué, director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Aproximadament, la meitat dels professionals sanitaris haurien manifestat la seva voluntat de rebre el vaccí de Pfizer.
Fotos: César De Pablos · SFGA/JAViladot
Entre il·lusió i expectativa, els professionals i residents del Centre Sociosanitari El Cedre han començat a rebre el vaccí de Pfizer contra el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la Covid-19, en un procés que s’ha dut a terme sense entrebancs, segons ha assegurat el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, qui ha avançat que, a partir del migdia d’avui, s’iniciaria el procés de vaccinació als sanitaris de primera línia de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, amb la previsió de culminar-ho en quatre o cinc dies a partir d’avui dimecres.
Les dosis, que van trigar a arribar al Principat, finalment van entrar ahir a la tarda, i van ser custodiades per personal del SAAS. En aquest sentit, Piqué celebra que es pugui començar a guanyar terreny en una lluita que considera llarga. Malgrat que no ha avançat xifres concretes sobre quants residents es podran vacunar entre els centres sociosanitaris del país, sí que ha precisat que, “entre avui i demà, quedarà vacunat tot El Cedre, l’Albó i Clara Rabassa, mentre que Sant Vicenç d’Enclar i Salita hauran d’esperar a una segona fase, ja que tenim un rebrot una mica actiu allà”. L’estimació del metge és que, al cap de vuit o deu dies, tots els professionals sanitaris, inscrits en una base de dades privada del SAAS, i els residents dels centres sociosanitaris, hagin rebut la primera dosi del vaccí de Pfizer.
Sobre el percentatge de professionals sanitaris que no rebran la vacuna, el director general del SAAS assegura no poder donar una xifra amb precisió, ja que hi ha diferents factors, com ara l’activitat de la malaltia, la presència d’anticossos o una contraindicació, que limiten l’abast d’aquesta primera fase. “Al voltant del SAAS hi ha una població de 1.100 persones i, entre 700 i 800, n’han fet l’enquesta, de la qual podem dir que cinc-centes i ‘pico’ han manifestat la voluntat de vacunar-se”, ha indicat. Això es tradueix en el fet que, aproximadament un 50% dels treballadors sanitaris, sí que estaria disposat a rebre el vaccí.
La Dra. Eva Heras Muxella, primera vacunada a Andorra
L’objectiu principal de les jornades de vacunació és arribar al 70% d’immunització de la població. La primera pedra d’aquest gran objectiu col·lectiu l’ha posat la metgessa internista Eva Heras Muxella, cap del Servei d’Envelliment i Salut, qui ha descrit el moment com a “molt emocionant, que estem vivint amb molta il·lusió. Teníem moltes ganes que es pogués iniciar aquesta campanya de vacunació per cobrir tots els padrins, els professionals de primera línia i, evidentment, tota la població d’Andorra”.
En la mateixa línia, la metgessa ha destacat que els padrins també se senten emocionats davant la possibilitat de trobar l’anhelada llum al final del túnel que permeti, en algun moment, posar fi a una malaltia que no aparenta marxar pròximament.