Josep Àngel Mortés: “El meu desig és que la pandèmia no hagués existit”
Segurament no és l’única persona en el món que desitja que la Covid-19 no hagués tocat la porta de casa nostra, però la pandèmia ha estat i encara hi és. Per a Josep Àngel Mortés, cònsol major d’Ordino, aquest escenari ha comportat un obstacle però, amb el suport del seu equip i dels ciutadans ordinencs, ha impulsat iniciatives per dinamitzar la parròquia i sortejar aquests moments de dificultat.
Fotos: César De Pablos · Comú d’Ordino
Ha estat una segona legislatura molt complicada, sens dubte, però quin balanç pot fer de la seva gestió?
Evidentment, en tractar-se d’una legislatura que dona continuïtat a una gestió prèvia, ha estat molt més fàcil de portar. Tot i que va haver-hi canvis d’alguns membres del comú, la gestió ha estat en aquest sentit una mica més fàcil, cosa que, durant l’evolució de la pandèmia també ens ha ajudat, perquè has de saber com funciona i que és el que hi ha al comú. Aquesta ha estat la part positiva dins de tot el que representa la problemàtica de la Covid-19, però sí que és cert que ha estat un començament de mandat complicat, tot i que penso que, malgrat la incertesa, ens n’estem sortint bé.
Imagino que, arran de la Covid-19, alguns projectes com ara l’hotel Casamanya, han hagut de ser ajornats. Però quins altres es podrien veure sacrificats per tal de garantir l’equilibri pressupostari? Algun d’obra pública?
Durant aquest any, hem mantingut les inversions que teníem en pressupost per no aturar l’economia… Tenim l’obligació de fer les inversions necessàries, amb ponderació i seny. Evidentment, l’any que ve també serà complicat, potser més que l’actual, ja que la pandèmia ens ha afectat a tots i haurem de valorar molt bé quines inversions farem.
Vostè em parlava de l’hotel Casamanya i és cert que és un dels projectes més importants per a Ordino des de fa entre 15 o 20 anys, però l’objectiu és trobar una utilitat per a aquest edifici. Aquest no és un actiu del comú sinó del quart d’Ordino, amb el qual vam arribar a un acord perquè fos el comú qui ho gestionés. Abans de la pandèmia, teníem alguns inversors interessats però, amb la Covid-19, tot això s’ha aturat. També és cert que hi ha una opció en la qual el Comú d’Ordino podria traslladar les seves dependències a l’hotel Casamanya, sempre que no hi hagués una inversió privada que aportés valor afegit a la parròquia. En aquests moments, evidentment, tampoc prioritzem aquest tema.
L’anterior legislatura Ordino va assolir posicionar el deute en 12,5 milions d’euros. Com quedarà aquesta xifra una vegada tancat l’any 2020?
El deute quedarà al voltant d’aquesta xifra. El que fem cada any al Comú d’Ordino és amortitzar aquest deute de vint-i-tants milions d’euros que teníem, cosa que ja fem des de fa diferents mandats i, actualment, amortitzem al voltant d’un milió d’euros. Continuem en aquesta línia. Amb aquest deute no podem dir que estem en una situació còmoda, però sí que fem passos sòlids per reduir-lo, perquè això minva l’abast de les inversions que podem fer.
Tenint en compte el que m’explica, quins són els principals projectes en els quals esteu treballant ara mateix?
Actualment estem treballant en dos projectes importants que van començar durant l’anterior mandat, un d’ells és acabar les reformes del Centre Esportiu d’Ordino, que es faran l’any vinent. Aquesta ha estat una inversió molt important. D’altra banda, tenim un pla de dinamització de la parròquia, en el qual hem treballat conjuntament amb tots els sectors (hotels, comerciants, agricultors…) per projectar el futur de la parròquia per als pròxims 5 anys. Com a primera inversió emmarcada en aquest pla, ha sorgit el projecte de consolidar Ordino com a una vall segura per als turistes i per a tothom; en aquest sentit, hem treballat amb Bureau Veritas per acreditar els comerços de la parròquia com a establiments que compleixen totes les normatives per combatre la Covid-19. Això és una garantia més que donem als nostres turistes i la inversió l’assumeix el Comú d’Ordino, en part a partir de la reducció de salari acordada per tots els consellers, tant de la majoria com de la minoria.
Seguint aquesta línia de dinamització de la parròquia, teniu previsió de fer inversions a l’estació d’Ordino-Arcalís?
Aquest és un any de poques inversions. Les que es faran es concentraran en els esforços per garantir el màxim de seguretat als clients. En aquest sentit, estem treballant amb Ski Andorra per unificar aquestes normatives a totes les estacions. No hem d’oblidar que enguany treballarem amb el turisme de proximitat, malgrat que l’arribada d’aquests també roman com a una interrogant.
En matèria cultural, l’Ordino Clàssic és una iniciativa molt ben valorada pels ciutadans i els artistes del país, però quines altres contempleu en la vostra agenda?
Amb l’Ordino Clàssic, el principal objectiu ha estat fer concerts amb artistes del país i impulsar-los, ja que s’ha vist durant els recents concerts quant de talentosos són. És una llàstima, però, que la capacitat de l’Auditori Nacional romangui a un 30%, ja que això ha minvat moltíssim la possibilitat que més persones gaudeixin d’aquest espectacle. Com a projectes culturals nous, estem treballant en l’organització de la fira de Nadal, especialment en com podem portar-la a terme en el marc de la Puríssima. L’objectiu és que la gent pugui gaudir-ne i desconnectar amb activitats com la Cavalcada de Reis o la visita del Pare Noel, entre d’altres.
Un altre dels projectes que esteu tirant endavant és el de La Casa de la Muntanya, amb el suport d’Actua, però podria aprofundir en la utilitat d’aquest projecte? Quins beneficis representa per a la parròquia?
La Casa de la Muntanya és un nou espai que hem treballat conjuntament amb Actua, Govern, l’Observatori de la Sostenibilitat, perquè els visitants puguin tenir una visió global de la natura i la muntanya, no només d’Ordino sinó de tot el país. Dins d’aquest mateix espai s’ubica l’Oficina de Turisme (…), i això ens permetrà informar els turistes i centralitzar millor la seva atenció. La Casa de la Muntanya és un espai dinàmic que empra les noves tecnologies, com ara la realitat virtual i simuladors, perquè totes les persones, incloent-hi aquelles amb mobilitat reduïda, puguin gaudir de la natura. Aquest és un element que facilita el pla de dinamització de la parròquia i també la consciència sobre la Vall d’Ordino com a Reserva de la Biosfera.
És clar que la natura és un dels baluards més significatius de la parròquia d’Ordino, però què ha representat per vostè la declaració de la Vall d’Ordino com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO?
Ha estat una fita molt important perquè hem estat treballant més de dos anys en el projecte i, a més a més, aquest no ha estat un projecte del Comú d’Ordino sinó de la parròquia d’Ordino, de tots els ciutadans. Quan presentem aquesta candidatura a la UNESCO, el més important és reflectir la participació ciutadana, amb un treball i una implicació previs. Gràcies als ciutadans de la parròquia s’ha aconseguit aquesta fita que també vol dir que, durant molts anys, els nostres avantpassats han treballat per conservar la Vall d’Ordino. Al final, a Ordino vivim del patrimoni natural. Amb la declaració com a Reserva de la Biosfera, la idea és continuar buscant l’equilibri entre l’activitat econòmica i la preservació del nostre entorn, en definitiva garantir que continuarem sent una parròquia sostenible.
Sembla que la relació entre les autoritats ordinenques i la ciutadania ha estat molt propera, però un assumpte que ha causat certes disconformitats és la taxa de tinença de gossos.
Crec que hi ha hagut una confusió entre el que és la taxa de tinença de gossos i la creació d’una base de dades amb l’ADN d’aquests animals. Per què es vol posar una taxa? La raó és perquè hi ha unes despeses molt importants, ja que, de la mateixa manera en la qual les persones generem residus i paguem el foc i lloc per gaudir dels serveis de manteniment, entenem que amb els gossos passa el mateix; això es veu al carrer. No tenim res contra els gossos, al contrari, però és cert que a Ordino tenim unes despeses anyals de prop de 45.000 euros, destinats a bosses per a escombraires, neteja de carrers i el manteniment del mobiliari urbà, que es veuen afectats per la corrosió a partir de les miccions dels gossos.
Sobre la base de dades d’ADN, aquesta està prevista per tenir un control sobre els propietaris que no recullin l’excrement dels seus gossos al carrer, conducta que se sancionarà. Són dos projectes paral·lels i diferents.
Si pogués canviar alguna cosa de la seva gestió actual, què seria?
Home! Si pogués canviar alguna cosa, seria tot aquest temps que hem dedicat a la gestió de la Covid-19. El meu desig seria que aquesta situació no hagués existit. Sobre la resta de coses, no canviaria res perquè, des de l’anterior mandat, la nostra missió ha estat complir el nostre programa electoral i ho vam aconseguir en un 90%, cosa que considero un èxit.
Quins seran els projectes clau de cara al 2021?
No estan previstes grans inversions, però sí que s’han considerat fer-ne alguna en aparcaments, ja que Ordino en tenia una mancança molt important… Començarem un altre aparcament a la zona de Sornàs. Tenim un altre projecte que es diu “Ribera amunt”, emmarcat en el pla de dinamització, amb el qual volem aprofitar el Camí Ral i promoure el turisme de natura, que ha augmentat durant la pandèmia. Es tracta de donar més importància al Camí Ral, des d’Ordino fins a El Serrat, i aprofitar-lo per donar valor a tots els pobles de la parròquia i a les seves particularitats.