Jordi Tàpies: “A Lucas Fox Andorra, la professionalitat i la dedicació és total”
Seriós, però rialler, Jordi Tàpies, director de Lucas Fox Andorra, admet que seria feliç vivint en una casa acollidora, no massa gran, en un entorn idíl·lic com la Vall d’Incles, un desig que podrien compartir moltes persones al país. Tot i que no és un geni dins d’una làmpada, ell i el seu equip treballen per trobar la llar dels somnis dels seus clients.
Fotos: Lucas Fox Andorra · César De Pablos
Què ha representat per tu portar les regnes de Lucas Fox Andorra?
Home! Estic molt content que m’hagin donat aquesta oportunitat, això en primer lloc. Segon, al darrere comptem amb un suport empresarial, que no es veu a l’oficina, però des de la central treballem amb el seu departament de màrqueting, que és molt potent, així com el departament d’IT que gestiona tot el tema de web, xarxes i altres plataformes.
Queda clar que hi ha sinergia entre la matriu internacional de Lucas Fox i la seu andorrana, però com funciona aquesta relació?
Pensa que el 99% dels clients, abans d’entrar per la porta de la immobiliària, tenen un primer contacte, via internet o via telèfon. Aquests clients o leads, que tenen interès en alguns dels productes gestionats per Lucas Fox Andorra, els rebem cada dia al nostre ordinador i els contactem per donar tota la informació que necessiten. Abans que vinguin a Andorra, els oferim visites virtuals i en directe via Skype o WhatsApp… Tot ha canviat molt en poc temps, però és així (riu). A banda d’aquests tours virtuals, hem organitzat live streamings col·lectius, amb diferents persones i des de diferents racons del món, com si fos un dia de portes obertes a través de la xarxa.
D’altra banda, Lucas Fox International Properties va tancar un acord amb una empresa immobiliària anglesa, Savills, que cotitza en borsa i té més de 30.000 empleats i més de 600 oficines arreu del món. A través d’ells ens arriben moltes peticions.
Com porteu la vostra feina en aquest escenari global d’incertesa?
Per ser sincers, la feina no ha notat cap tipus de davallada, de moment, però sí que és cert que el tipus de producte que toquem nosaltres, que és de gamma mitjana-alta, alta i, fins i tot, gran luxe, encara no es veu massa afectat per la crisi. Quan hi ha molta volatilitat a les borses, hi ha molta gent que veu el sector immobiliari com a un valor refugi, com passa amb l’or i altres valors.
Continueu apostant per clients internacionals o també heu donat prioritat als andorrans i residents?
Això t’ho va marcant el mercat, però sí que tenim una important clientela del país que cada any va apujant, així com la clientela estrangera. Ambdues creixen gairebé al mateix ritme. Una curiositat és que abans, inclòs durant la meva infància, veia que venien moltes persones angleses a retirar-se, però actualment veiem persones molt més joves, amb molta preparació… professions liberals, inversionistes, programadors… que es beneficien del teletreball i del marc fiscal molt atractiu d’Andorra.
Quin és el preu mitjà dels immobles venuts per Lucas Fox Andorra?
El nostre tipus de client és aquell que busca una propietat d’una qualitat superior, en aquest sentit la nostra mitjana de venda d’immobles oscil·la pels 800.000 euros. Durant la pandèmia, alguns bancs són reticents a atorgar préstecs per la compra de béns, però la majoria dels nostres clients no necessita aquest tipus d’instruments financers, per això potser no hem vist una davallada significativa en el nostre volum de vendes.
Les visites als immobles i altres de les vostres activitats, en aquest context, han estat una mica complicades. Com ho heu gestionat?
Va haver-hi un moment durant la pandèmia on les visites es van ajornar però, posteriorment, vam reprendre l’activitat, per a cobrir les necessitats bàsiques de la gent, quant a transaccions immobiliàries. Aleshores les visites eren virtuals, ja que no podíem ni tan sols tancar res amb notaris, fer signatures presencials… vull dir que es va aturar dos mesos la feina, en certa manera però, una vegada obertes les dues fronteres, vam rebre sol·licituds de cop arran de l’acumulació de clients durant aquells mesos. Ara tot està més estable i dins de la normalitat.
Trobar la llar dels somnis dels vostres clients és quelcom imprescindible, però quin és l’element clau per assolir-ho?
Penso que el més important és aplicar la política “know your costumer” o “coneix el teu client”. Abans de tenir les noves normatives i procediments antiblanqueig, sempre m’ha agradat tenir un contacte directe amb el client abans de reservar qualsevol propietat. Em consta que les immobiliàries d’Andorra es prenen això amb seriositat i a Lucas Fox Andorra també.
Ara bé, per trobar la llar dels somnis de qualsevol persona, has d’assimilar molt bé el que vol el client, cosa que a vegades és complicat, ja que el mercat andorrà té certes limitacions, tot i que també és cert que s’estan construint habitatges més macos i més agradables per viure. La clau és saber escoltar el client i donar-li la solució més adequada a la seva necessitat.
Quina és la característica per la qual s’identifica Lucas Fox Andorra?
La nostra professionalitat i dedicació és total. Si un client necessita resoldre un problema amb l’aigua calenta a les 2 de la matinada, nosaltres hi serem per solucionar-lo. Un exemple que em va passar no fa gaire va ser amb un senyor que, a la matinada, necessitava agafar un vol, cap a les 5 aproximadament; aleshores la porta del garatge no funcionava i em vaig haver de desplaçar per ajudar-lo i que pogués sortir. Tractem, sempre que sigui possible, de trobar una solució immediata, malgrat que posteriorment enviarem algú a reparar la falla o a inspeccionar l’immoble, si és necessari.