Llibres del mes de novembre: les últimes novetats
Els llibres són una finestra a un nou món, on el coneixement i la narrativa conviuen en harmonia. Avui et presentem les nostres lectures recomanades, perquè les gaudeixis aquest mes.
Dones valentes
Txell Freixas Torras. Editorial Ara llibres
Un llibre que ret homenatge a totes aquelles dones que estan lluitant per canviar la història de la seva vida i la de l’Orient Mitjà. Una regió on s’està fent cada vegada més visible la revolució i la lluita de les dones. Una lluita contra el patriarcat, que domina la política, la cultura i la societat, i que té com a finalitat, en alguns casos, aconseguir la pròpia supervivència i en uns altres, adquirir drets bàsics com ara l’educació i el treball. Un interessant treball de Txell Feixas Torras, periodista i corresponsal a Orient Mitjà, des de Beirut, per a la cadena catalana de Mitjans Audiovisuals, que recull la història i vivències de dones anònimes que donen testimoniatge dels conflictes que es viuen a la regió. Dones valentes, moltes de les quals no troben espais en els mitjans de comunicació, però que val la pena escoltar-les i fer visibles.
La insumisa
Cristina Peri Rossi. Editorial Menoscuarto
«La primera vegada que em vaig declarar a la meva mare, tenia tres anys… Jo tenia propòsits seriosos: pretenia casar-me amb ella… constituir un matrimoni ple d’amor, tendresa, comprensió i gustos compartits…» així comença la novel·la de Cristina Peri Rossi, una de les escriptores més destacades de la literatura en castellà.
La insumisa és una novel·la autobiogràfica de l’autora, que recorre els primers anys de la seva infància i joventut en un món que desconeix i que està començant a descobrir. Al llarg de les seves pàgines s’evidencia una vida en permanent conflicte entre el desig i la realitat, la cerca per complir els seus anhels més profunds, més enllà les prohibicions i costums socials que comporta el fet de ser dona. La seva escriptura combina ironia, lucidesa i tendresa i para especial atenció en les complexes relacions humanes.
No diguis res
Patrick Radden Keefe. Edicions del Periscopi
Una història real de violència i memòria a Irlanda del Nord. Es tracta d’un llibre que reflecteix el conflicte nord-irlandès i les seves repercussions utilitzant el cas de McConville com a punt de partida. Al desembre de l’any 1972, uns homes amb passamuntanyes es van emportar a Jean McConville de casa seva i mai més la van tornar a veure. Era mare de deu fills i tenia tan sols trenta-vuit anys. Però aquest és només un dels episodis ocorreguts en el famós conflicte conegut com els Troubles. No diguis res, retrata la violència brutal exercida en el conflicte armat interètnic nacionalista de la Irlanda del Nord, que va ocasionar un gran nombre de morts. Aquest llibre va guanyar el premi Orwell de no-ficció política, l’any 2019. A més, va ser considerat un dels millors llibres de l’any i, entre els de no-ficció, un dels millors de la dècada.
La mort blanca
Ragnar Jónasson. Columna edicions S.A
La intrigant història d’un home assassinat en una preciosa nit d’estiu, al nord d’Islàndia, i una carrera contra rellotge que s’inicia per a trobar a l’assassí. A mesura que la llum de les 24 hores de l’estiu àrtic es transforma en foscor, a causa de les cendres d’un volcà en erupció, una jove reportera investigarà el crim pel seu compte. Mentre que Ari Tor i els seus col·legues de la petita força policial de Siglufjörður intentaran desxifrar el rerefons d’aquest assassinat. Quins secrets tenia l’home assassinat, i que amaga la jove periodista?