APAPMA, més de 30 anys defensant el patrimoni natural andorrà
APAPMA és una associació civil, que neix l’any 1989. El principal objectiu, des de la seva fundació, ha estat defensar i preservar el patrimoni natural del país, perquè tots els ciutadans d’Andorra, i les futures generacions, gaudeixin d’un medi ambient en equilibri. A més a més, coopera amb institucions públiques, en matèria d’assessorament, projectes legislatius o de regulació, també representa a la ciutadania en diverses comissions i consells nacionals. També forma part de comitès, associacions i Unions internacionals de preservació, promoció, divulgació i protecció del medi ambient, les plantes i els animals.
Fotos: César Vidal
El director d’APAPMA, Carles Iriarte, afirma que la principal tasca de la institució és canalitzar els neguits i preocupacions de la societat andorrana cap al patrimoni natural (medi ambient, plantes i animals), des de la sensibilització, la divulgació i la protecció. Sosté que el confinament ha significat un alleujament de la pressió humana cap a la natura en general. “Han baixat els nivells de contaminació de l’aire i, fins i tot, els animals han recuperat espais, acostant-se als nuclis urbans. El planeta no pot continuar suportant els actuals hàbits consumistes, el menyspreu pel nostre mitjà i la contaminació, que ens ha portat a una emergència climàtica planetària. Si no fem un canvi ara, no tindrem futur”, agrega el director d’APAPMA.
Preocupacions de l’associació i el futur del país
Iriarte explica que són múltiples les preocupacions de l’associació en l’actualitat. “Ens preocupa la mobilitat, basada en l’ús del vehicle particular, els Residus Sòlids Urbans (RSU), la manca de polítiques fermes per a lluitar contra la seva generació, les limitacions en la recollida selectiva, hipotecada des de fa dècades pel forn incinerador de la Comella. També ens preocupen els nostres rius i la carrera contra ells, per a canalitzar-los, destruint l’ecosistema dels boscos de ribera i l’especulació urbanística de privats i administracions. A més, la protecció dels animals i les plantes, que encara no tenen legislació pròpia de protecció. La salut de tots els ciutadans del nostre país, que és impossible mantenir-la sense un mitjà saludable i net. L’explotació dels recursos naturals i del nostre patrimoni per a atreure un turisme de masses, entre altres”. Respecte al futur del país afirma que “primer de tot, hauríem de valorar quin model de país volem i quin futur volem. Hem de ser conscients d’on vivim i els recursos dels quals disposem. A partir d’aquí, hem d’entendre que el creixement indefinit no és sostenible, igual que el consum i el turisme de masses i/o lowcost. El planeta en general parla obertament, no de creixement, sinó de decreixement i a Andorra no som indiferents”.
Posicionament d’APAPMA
Platja fluvial laurediana: “Desconeixem el projecte concret, però ens crea molts dubtes, sobretot de seguretat pels usuaris i per l’impacte ambiental”.
Petició de tancament del parc d’animals de Naturlandia: “Avui dia un zoo, que es dedica a explotar econòmicament animals, està fora de lloc, d’època i d’ètica o moral. Ens manifestem contraris a la seva obertura i treballem pel seu tancament”.
Enduriment de sancions als maltractadors d’animals: “En 2016, juntament amb el Govern, associacions i col·lectius, es va consensuar l’actual Llei de tinença i protecció d’animals. Va ser una gran fita, després d’anys de molta feina. Ara, amb el pas dels anys, hem vist que queden serrells, i un d’ells són les sancions o mesures cautelars”.
Telefèric del Carroi que Andorra la Vella impulsa com a atractiu turístic: “Abans de posicionar-nos, hem de conèixer el projecte. L’actual projecte no el coneixem, per la qual cosa no el podem valorar.”
Gestió dels residus i el forn incinerador: “Amb l’antic forn incinerador de Cal Rosselló, ens estàvem matant. Contaminava 1100 vegades per sobre la normativa europea. Després de molta feina hem aconseguit incrementar les mesures de seguretat. Mitjançant FEDA, es començarà a recuperar gran quantitat d’energia en forma calòrica que fins avui t’esvaïa en l’atmosfera”.
Construcció de l’aeroport: “Estem expectants per a veure com evoluciona el projecte, però des del vessant del patrimoni natural no creiem que fos el més adequat. Hi ha aeroports molt a prop, seria més viable el tren, però també s’hauria de valorar”.