Turi Riberaygua: “És molt important tenir una bona llum natural i transmetre calma i calidesa”
L’arquitecte Turi Riberaygua i el seu despatx, ARTquitectura, van ser els encarregats de gestionar les obres de reforma integral que va patir l’edifici que acull la renovada Joieria Berna, un projecte que destaca i crida l’atenció per la seva façana de grans finestrals i aspecte luxós i modern.
Fotos: César De Pablos
Com va sorgir la possibilitat de fer aquest projecte?
Nosaltres coneixíem a la família Pons. A mi em van fer l’encàrrec de l’edifici en general i, quan el vam acabar, ens vam centrar en la botiga. Dins d’aquesta, Rolex i Patek Phillippe van estar interessats en ocupar aquests espais. Dins del sector espanyol, aquestes dues marques tenen el seu propi dissenyador d’interiors, que van fer les seves instal·lacions a l’espai que havíem deixat, amb el doble espai fet, els finestrals, la zona d’entrada, entre altres.
Quin és el concepte que més destaca en aquesta botiga?
El concepte més clar dins la botiga era jugar amb aquest doble espai del qual sempre parlo, és a dir, poder tenir la visual general en tot moment. Quan estàs fent un local comercial és molt important poder tenir una gran altura a l’inici, que en aquest cas són com dues plantes, i després ja passes en una zona més íntima amb dues altures més petites. A partir d’aquí, els espais van anar molt marcats pel que hi havia a dalt, per això vam fer una estructura molt clara aprofitant un mur d’una banda, un mur de l’altra, tota la zona d’ascensors per a reforçar l’estructura i, al mig, sense pilars. També vam controlar que existís la màxima obertura entre les dues botigues, ja que et permet una continuïtat molt visual, però no la podíem fer molt excessiva per si mai la volen tancar, és relativament fàcil.
Parla’ns de la façana de la zona comercial
El que es buscava una façana sòbria, elegant i, a la vegada, dinàmica. Què era important? Jo me n’adono compte que, a nivell d’Avinguda Meritxell, tot i ser una avinguda molt comercial i molt important dins el país, és una mica fosca, relativament estreta i tots els edificis tendeixen a anar cap a colors foscos. El que es va buscar van ser materials amb molta lluminositat i, a la vegada, colors clars. Com pots veure, la façana de davant és totalment blanca i ajuda amb grans finestrals. En jugar amb panells de gran format i colors clars, el que es va buscar a través d’aquests grans finestrals és que les làmines que ens protegeixen del sol permetin jugar amb una gamma de colors blaus i grisos, que donen una mica de dinamisme a la façana.
Imagino que has tingut molta llibertat creativa a l’hora de dissenyar tot l’edifici, però específicament a la botiga, quina llibertat et van donar l’Estudi Ripollès (Rolex), Íñigo Amézola (Patek Philippe) i les marques?
En l’àmbit l’interior i de materials, és un tema que va tocar molt més l’Estudi Ripollès. Nosaltres vam fer tota la carcassa i després, durant el seguiment de l’obra de la botiga, l’Estudi Ripollès va anar escollint els materials d’acord amb la marca, i nosaltres anàvem fent el seguiment constructiu i aportant certes coses que vam estar consensuant amb l’Estudi Ripollès, com l’espai intermedi i com acabar-lo. Per fer-ho, vam fer que el mateix material –Dekton– de dins anés cap a fora, creant una continuïtat. A la vegada, el material de la façana i els volums que sobresurten també estan reproduïts a dins (…), la qual cosa donava una sensació de conjunt i de continuïtat amb tot. A l’interior, després hi ha punts una mica més de decoració, com la font d’aigua, una làmpada molt especial que simula uns icebergs, un mural… Hi ha diferents coses.
Quins valors i emocions volies transmetre, a través d’aquest projecte, a cada client que visités Berna?
Per mi és molt important tenir una bona llum natural i transmetre calma i calidesa. Quan entres a Berna tens molta sensació d’espai amb colors plans i lluminosos, que et transmeten calma, i la calidesa necessària que, combinada amb la fusta i les catifes de cada casa, conviden a comprar i a estar a gust.