L’aposta per la reobertura de fronteres dona resultats
La reobertura de fronteres és una necessitat imperativa que ha estat en l’agenda de parlamentaris, patronals, ciutadans i les més altes esferes de l’Executiu, que han estat testimonis de les dures conseqüències econòmiques causades per la molt baixa –gairebé nul·la– afluència de turistes.
Fotos: SFGA/CEsteve
Un país amb una estructura econòmica dimensionada per a atendre el fluix de milions de turistes, no es pot mantenir a flotació amb l’activitat comercial generada per una població de 76.000 persones. Evidentment, tant els sectors empresarials com els polítics, reconeixen aquesta realitat, i han enfocat els seus esforços en restablir les comunicacions terrestres amb França i Espanya.
Incloure Andorra com a una destinació turística, per part dels països veïns, ha estat un dels objectius clau que des del Govern d’Andorra s’ha impulsat, amb el suport de la gestió de Maria Ubach, ministra d’Afers Exteriors, qui ha garantit la fluïdesa en les negociacions amb les autoritats espanyoles i franceses, quines preocupacions són, naturalment, diferents. Després de setmanes de converses, des de l’1 de juny es va obrir la frontera franco-andorrana per a donar llum verda al trànsit de turistes francesos i reactivar, de manera immediata, l’economia del Pas de la Casa, una de les més copejades durant el cessament d’activitats.
El passat 27 de maig, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, havia qualificat de “prova pilot” aquesta obertura, davant una eventual aixecada total de la mesura restrictiva. En aquest sentit, durant el dilluns de Pentecostes, dia 1 de juny, el departament de Mobilitat va informar sobre el desplaçament de 3.483 vehicles provinents de França, amb cues quilomètriques. Per a atendre l’allau de visitants al Pas de la Casa, el Govern d’Andorra i el Comú d’Encamp han creat un dispositiu especial, que ha comportat el reforçament de la presència d’agents de Policia, efectius de l’Àrea de Seguretat Ciutadana, Grups Especialitzats i altres efectius, tant a la vila com a la frontera, per fer complir les mesures de seguretat sanitàries.
França, transitable per als andorrans des del 15 de juny
La ministra de Turisme, Verònica Canals, i el Cap de Govern, Xavier Espot, van confirmar que els andorrans i residents poden visitar França, sense cap restricció, des del 15 de juny. En aquesta línia, Espot i el prefecte d’Occitània, Étienne Guyot, posen l’accent sobre l’estreta coordinació entre autoritats franceses i andorranes, que han fet possible l’atenció de la crisi sanitària i l’obertura de la frontera que separa ambdós països.
En el cas de la frontera hispano-andorrana, des del 12 de juny, els ciutadans andorrans poden transitar per l’Alt Pirineu i Aran, però els espanyols podran visitar territori andorrà a partir del 22 de juny, segons va informar Àngel Ros, ambaixador d’Espanya a Andorra. En una anterior oportunitat, la ministra espanyola d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va anunciar l’obertura de fronteres amb França i Portugal per al 22 de juny, però des de la Moncloa es va aclarir que la mobilitat internacional seria restablerta el pròxim 1 de juliol. Malgrat que, en un primer moment, Canals s’apegava a aquesta data final, totes les apostes se centren a favor del 22 de juny.
La CEA defensa els interessos d’Andorra davant Felipe VI
En el marc de la reunió de presidents de les organitzacions empresarials del Consell d’Empresaris Iberoamericans amb el Rei d’Espanya i la Secretària General Iberoamericana, Gerard Cadena, president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), va posar sobre la taula la casuística del Principat. “L’economia andorrana és –eminentment– una economia de serveis, amb una forta dependència del turisme, per la qual cosa, bona part dels nostres sectors econòmics estaven destinats a veure’s seriosament afectats per la pandèmia”, va explicar en la reunió celebrada telemàticament, el passat 3 de juny.
En aquest fòrum, Cadena va explicar el potencial d’Andorra com a un país Covid-Ready, amb una ciutadania compromesa amb el benestar col·lectiu, però amb una situació econòmica sensible derivada de les mesures de confinament i restriccions de trànsit fronterer.