Robert Guirao: “És important, ara més que mai, invertir en seguretat”
El canvi de paradigmes causat per la Covid-19 i l’accentuació de la crisi econòmica són dos escenaris que la Interpol es pren amb seriositat, ja que, tal com ha passat amb gairebé totes les activitats econòmiques mundials, les activitats criminals es veuran afectades, i buscaran mantenir-se costi el que costi. Robert Guirao, vocal del Comitè Executiu de la Interpol i primer andorrà que ocupa aquest càrrec, explica en què ha de treballar l’organisme per a frenar la criminalitat internacional en el context actual.
Fotos: Interpol
Quines són les seves responsabilitats com a membre del Comitè Executiu de la Interpol?
Ser membre del Comitè Executiu de la Interpol és la responsabilitat més gran que he tingut en tota la meva carrera professional. El Comitè Executiu som un òrgan de govern de la Interpol, el formem 13 persones i dirigim una organització amb un pressupost de quasi 120 milions d’euros. Després d’aquesta experiència, no crec que pugui dirigir una organització més gran que aquesta, i menys aquí a Andorra.
Som els responsables de supervisar l’execució de les decisions de l’Assemblea General, decidim sobre l’administració dels programes i supervisem la gestió i el treball del Secretari General. Ens reunim tres vegades a l’any i establim la direcció i les polítiques de l’organització. Segons l’organització, els membres d’aquest comitè han d’estar al més alt nivell dels serveis policials dels seus propis països.
Actualment, quina és l’activitat criminal que més preocupa a la Interpol?
Actualment l’activitat criminal que més preocupa a tots els països membres és el terrorisme i el tràfic de droga. La nostra organització té la base de dades de terroristes més gran del món. Existeix un programa i uns acords per introduir totes les informacions recollides pels militars en zones de guerra i camps d’entrenament de terroristes, informacions que finalment seran tractades per cossos policials i d’intel·ligència per fer front a les activitats terroristes transnacionals.
Pel que fa a la lluita contra les drogues, tenim diferents projectes en funcionament que ajuden a les autoritats nacionals a enfrontar-se a grups criminals organitzats implicats, mitjançant un enfocament operatiu transfronterer coordinat per la Interpol. Estem parlant del tràfic de droga a gran escala, abans que arribi a les mans del petit camell de ciutat. Però generalment afecten països amb ports i aeroports.
En el context global de la Covid-19, quines són les activitats criminals que han vist un major repunt?
El fet que les fronteres dels diferents països hagin hagut de tancar i reduir la mobilitat de les persones, ha comportat un augment significatiu de cibercriminalitat i tràfic de medicaments i material mèdic falsificat. És possible que els pròxims mesos s’incrementin els delictes contra el patrimoni a causa de la crisi econòmica. Com a membre del Comitè Executiu només puc recomanar als responsables dels països membres que, després de la situació viscuda amb la pandèmia, si han de decidir sobre una reorganització de les seves administracions i retalls de pressupostos, és molt important que no retallin en la seva seguretat. Aquesta pandèmia ens ha provocat una crisi econòmica molt important que farà despertar actituds delictives que ja estaven adormides, com ara petits atracaments i robatoris. Per això és important, ara més que mai, invertir en seguretat o com a mínim mantenir el seu nivell.
Des del punt de vista operatiu, quins són els principals reptes de la Interpol durant l’any 2020, considerant que la crisi sanitària afecta d’alguna manera a l’organització?
Ja fa molts dies que la Interpol ha treballat per poder ser efectius les 24 hores i els 7 dies de la setmana. Tenim els mitjans necessaris per poder treballar a qualsevol racó del món, i a qualsevol hora, sense la necessitat de trobar-nos físicament a la Secretaria General, a Lyon. Es treballa en la implantació d’un software per fer reunions online encriptades i amb traducció simultània, ara ho fem tot en anglès. Hem adaptat la normativa per poder continuar treballant tots els membres del Comitè Executiu, l’únic que ens preocupa és poder mantenir una Assemblea General física, ja que s’ha de poder fer ús del nostre sistema de votacions. És cert que moltes missions a l’estranger han estat afectades, però l’efectivitat de l’organització no. L’essencial sempre funciona correctament. La Interpol mai no dorm.
Hi ha alguna organització criminal internacional establerta o que s’hi hagi volgut establir a Andorra?
No existeix actualment cap preocupació per part de la Interpol quin origen vingui d’Andorra. No tenim cap focus terrorista, ni de tràfic de droga internacional. Si haguéssim detectat la implantació d’una organització criminal internacional, ja hauríem fet ús de tots els mitjans per erradicar-la. Però això no és feina de la Interpol, és feina de la policia, en el seu territori nacional. La Interpol no és una “agència” de policia internacional, sinó que és una organització internacional i ha de respectar sempre la sobirania d’un país.
Creu que pròximament veurem més andorrans formant part de la Interpol?
Penso que alguns policies andorrans estarien interessats a treballar a la Interpol, no només per formar part de la nostra Oficina d’Andorra, sinó també per treballar com a “posat a disposició” a la Secretaria General de la Interpol. Pel que fa a, ser membre d’un Comitè, com l’Europeu o l’Executiu, estic segur que dins de les noves generacions, Andorra disposa de gent molt preparada per poder arribar un dia on jo he arribat, només s’ha de potenciar a les persones que tenen el perfil i els coneixements.
_______________________________________________________
Robert Guirao Bailen va néixer el 9 de juliol de 1973 a Escaldes-Engordany. Va ingressar a la Policia d’Andorra el 1995 i va desenvolupar la seva carrera a la Unitat d’Investigació Criminal i a la Policia Judicial, en la lluita contra els delictes financers i el rentat de capitals. La seva experiència li va impulsar a ser investit com a Oficial a Càrrec del Buró Central Nacional de la Interpol, fins a convertir-se en Cap de la Interpol Andorra, des d’on va escalar posicions. L’octubre de 2019, va guanyar les eleccions al Comitè Executiu de la Interpol, celebrades a Xile, i des d’aquell moment és vocal de l’organització.
És Baccalaureate en Matemàtiques i Ciències Físiques per l’Académie de Montpelier, amb postgrau en Matemàtiques per la Universitat de Perpinyà. Es va graduar en Justícia Criminal per la Universitat de Virginia, als Estats Units, i pertany a la promoció 243 de l’Acadèmia Nacional de l’FBI, a Quantico Marines Corps Base. També és pilot d’avions monomotor i multimotor.